Zdravim, je tu někdo s odrostlejšími dětmi? Hýřím inženýrskými nápady pro děti, že bych sem občas něco hodil, kdyby byl zájem.
Geniální úloha, kterou jsme řešili ve škole jako soutěž tříd byla stavba nejvyšší samostatně stojící věže z papíru. 2 čtvrtky A4, lepidlo, nůžky, rýsovací potřeby. Vyšplhali jsme se tenkrát k asi 160 cm. Já jsem prohrál úplně neskutečně někde na 120 cm, což mne natolik stimulovalo, že jsem si ji doma znovu zkusil, tentokrát až do stropu :) 3m je reálné dosáhnout, ale to už je opravdu věda :)
Obdobou je most z papíru, 2 A4. Opřít mezi stoly vzdálené 50 cm. Dát každé skupince destičku s háčkem a vyhrává ten, který před zborcením unese nejvíce (nutno sehnat závaží nebo siloměr).
Pak pro kluky, tohle mne hrozně mrzí, že jsem nikdy nepostavil z Merkuru nebo Lega:
drawing machine - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=2DjvtjgRdGA
A jinak moje oblíbená hra na čtverečkovaném papíře: navrhnout na daný obrys stavby střechu konstantního sklonu. Tady jsem nakreslil takovou směs všech možných principů, červeně je znázorněné místo bez okapu (štít). Zkuste si obdélníky, L-ka, Téčka atd. Rád poradím s řešením. Obrys nejlépe v celých centimetrech (sudý počet čtverečků).