• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    FOXOVA: ty hmoty teď mají na národce v tom novým komplexu v obchodě nanu-nana za 60,- jednu a z toho balíku je cca 100 ozdob :)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    KAIRRA: to jsem dělala lonský jarmark, dětem se to líbilo, a celkem i povedlo. Jen ta hmota se jim šíleně lepila na podložku a mnohdy se utrhla. z jaké jste to dělali?
    dík, děti jsou surový:)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    FOXOVA: ještě by to mělo být s minimálním fin. zatížením. Ideálně ze zbytku, nebo opravdu levných materálu.

KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    FOXOVA: u nás ve škole jsem teď taky s prvňákama dělala na trhy ozdoby ze samotvrdnoucí modelovací hmoty: bílá nebo hnědá, vyválet, obtisknout cokoliv (větvičky, razítka), vykrájet vykrajovátkama na cukroví, brčkem dírku, nechat uschnout, poté možno ještě domalovat. Ještě jsme do toho tlačili korálky, ale ty po uschnutí vypadávají. Celkem to zvládli i ti méně schopní. (a já mám zase zásobu obdivu a pochopení pro učitelské povolání na dlouho dopředu...)
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    prosím, máme ve škole takovej vánoční jarmark a máme malé stánky s výrobky dětí. Měla jsem nápad na šití filcových ozdob... trochu jsem tem prvnáckum víc fandila. Dopadlo to strašne:(
    nemáte nejaký typ na dekorace, aby to nebylo stále stejné (květináč -zvonek a pod...) a co zvládnou děti, které nemají s vyráběním moc zkušeností? Prohlížim Web od rána do večera, ale nejak jsem nic nenašla... Díky.
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    NIENNA: jojo, kompilát je z chytré ženy :-), jinak druhý odkaz české tradice a jinak sv. Barbora byla patronkou horníků, viz více net. A samozřejmě trhání barborek a někde v teplíčku je nechat vykvést. To by se sem taky hodilo, kdyby každý pak před vánocemi vyfotil rozkvetlou nebo nerozkvetlou větvičku, jak se komu zadařilo.

Návštěvy Barborek Ceske-tradice.cz - České tradice z dob dávných i našich
    http://www.ceske-tradice.cz/tradice/zima/sv.-barbora/navstevy-barborek
    Svatá Barbora - 4. prosince - Chytrá žena
    http://www.chytrazena.cz/svata-barbora-4-prosince-3655.html
    Kvetoucí barborky Ceske-tradice.cz - České tradice z dob dávných i našich
    http://www.ceske-tradice.cz/tradice/zima/sv.-barbora/kvetouci-barborky
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    BLANQ: ÚŽASNÉ!!! Díky za info... Máš toho víc? Odkazy? mě se to MOC líbí...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BEBERA: jo, s těma jsme taky začli!.) akorát jsem teda koukala, nafukovací balonek 4 kč, jsem myslela tak 30-50 halířů.))
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    NACITALKA: no tak to je ale hnusný...
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    NIENNA: Mikuláše máme taky, standardně to byla sešlost x dětí u někoho doma a tam přišli převlečení rodiče.
    Teď jsem se ptala mámy, tak prý to měla doma ona, oblast Čáslav, dávali punčochy za okno před svatou Barborou. No a tak jsem šla na net a našla jsem tohle (úryvek):

....V 19. století chodívaly po vesnících po domech Barborky - ženy a dívky zabalené do bílých prostěradel či šatů se závojem či rouškou přes obyličej, aby vzbuzovaly hrůzu (bílá je symbol čistoty a nevinnosti Barbory).

...Na roudnicku odměňovaly dohné děti pečivem "barborky" nebo "fakulky" - zvláštní drobné pečivo.

..Později se na Barboru začal držet jiný zvyk - Barbory přestaly jako masky chodit po vsích, ale jejich tradice nadělování dětem byla udžována alespoň nepatrným způsobem. Děti večer dávaly za okno talířek a druhý den ráno - 4. prosince - našly na talířku nadílku od Barbory.

Barbory dnes prakticky nikde nepotkávávme, nahradil je o dva dny "pozdější" Mikuláš - jeho zvyky jsou obdobné a dnes již se na Barbořino nadělování skoro všude zapomnělo a málokdo o tomto starém zvyku ví.

... takže dnes už to držíme jenom MY :-))))))
    Každopádně, když byly Blaničce dva, tři roky, punčocha za oknem byla událost. To jsou děti stejně většinou hodné a čert nemusí být přítomen. Pak jsme chodily na Anděl, podívat se na Mikuláše. Letos už uděláme asi doma malou besídku, pokud se sejde více dětí.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    My letos budeme na Mikuláše v Rakousku, tak jsem zvědavá jestli to zvládneme bez traumat. Tam chodí průvod Krampusů a vypadají takto...

MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: to bych asi nedala :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: To my taky... ale to je právě ono! Ovšem jít za této situace spát?!?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: taky my zase seděli nekonečně dlouho u Štředrovečerní večeře, všichni jedli pomalu kvůli kostem, nesmělo se zvedat a muž to měl ještě prodloužený o to, že museli po večeři ještě umýt nádobí než se šlo ke stromečku :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    My nikdy ponožky na Mikuláše nepoužívali, tak jsem se lekla, že už to zavítalo i sem. Mikuláš mi to buď přinesl osobně a nebo jsem to měla v igelitce za oknem, proto se divím.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    BLANQ: Mě to taky dávali :)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    BLANQ: a Mikuláše máte taky?

U nás bylo to co popisuješ 6.12. ráno... ta noc byla krutá... I proto soucítím s Amíkama... (nejen, že mají chudáci jen Mikuláše a ještě až 25.12. RÁNO ;-P )
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    U nás se vždy dávala ponožka na Barboru, noc před 4.12. do okna a přinášela ovoce, sladké, pro hodné a bramboru nebo uhlí pro zlobivé děti. Vůbec nevím proč, ale teď to aplikuju na dceru (prostě tradice bez vysvětlení)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam