• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ADD: na úplně to samé :D s rozdílem že nestíháme věnec a teď, že ho možná vyrobit stihnu, ale starší u toho nebude i když se těšila, protože byla v rámci karantény vyslána s mužem pryč. Plus že mám symbolický vánoční termín porodu, ale místo pokojného zrození nového života mě čeká řešení, kam v těch všech nemocech chudáka novorozence dám, aby okamžitě nechytl ty toxonemoci od sourozenců.. /OT
    ADD
    ADD --- ---
    KAIRRA: Na cos chtela nadavat? Ja tu regulerne tehotensky brecim, ze jsme kvuli ryme a kasli nesli do kostela a ze nevim, jestli stihneme vyrobit hezky kalendar... Muzeme tam brecet spolu. :-)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    nechci vam do toho kecat, ale :

Sv. MIKULÁŠ : je nám všem vzorem v konání dobrých skutků, měl dobré srdce - k druhým byl milosrdný - milé srdce.

Tuto jeho velikou vlastnost si připomínáme tím, že přichází "člověk" v přestrojení a dává dárky. V minulosti si děti dávaly ponožky za okno, aby v nich něco ráno našly jako dar od "Milukáše". Postavy anděla a čerta jesou pokusem o ztvárnění Dobra a Zla ve světě i v životě každého z nás.

Zdroj : www.pastorace.cz
    tema : Mikuláš: informace, zvyky, životopis, atributy
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ADD: jj, měla jsem v plánu vylejt si dnešní frustraci pro změnu v katolicko-rodičovském klubu, ale pak jsem si řekla že už je mě poslední dobou všude dost..:)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KAIRRA: Zajímavé, díky.
    ADD
    ADD --- ---
    Zensky, klid. Je den blbec, nehadejte se. Vsechny to myslite dobre, akorat nam na prvni adventni holt vysla takova vseobecne mizerna nalada.
    A nez se spravedlive rozhorcite, pouzijte google, usetrite nervy. Nekomercni Santa i ceske ponozky tam urcite jsou. ;-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    K tý igelitce...to není zvyk, to jsem mohla být ráda, že něco...on kolikrát nebyl ani stromeček a ani máma....
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    viz konec http://catholica.cz/?id=4836
    ten časový posun ze začátku prosince na vánoce je dán právě zkombinováním Mikuláše a anglogermánských legend o dědečcích, elfech, saních se soby atd, které se pojily ke slunovratu
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KAIRRA: Tak pokud jde o Mikuláše, tak to jde o Mikulášskou tradici a ne Vánoční. Ale Santa Clause =Mikuláš mě teda nenapadlo. I tak já jsem tolerantní k tomu, že někdo odněkud pochází a zachovává své zvyky i v jiných zemích, vadí mi otrocké přejímání bez souvislosti na základě komerce, masy a televize.To je rozdíl!
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    jenom k těm ponožkám (které jsou mimochodem v naší echt českomoravské rodině tradicí co se pamatuju, a že si doby před 89 pamatuju dobře):
    Je to pozůstatek legendy o sv. Mikuláši, který nasypal zlaťáky do sušících se punčoch tří chudých sester, tedy tyto měly věno a nemusely prostituovat. Se svatým Mikulášem - Nicolausem má spojitost Santa Claus (viz jméno) celkem zjevnou a to že v různých společnostech dochází k různým posunům a derivacím je jaksi vlastnost hmoty :) Americká tradice má k původní Mikulášské asi tak stejně blízko jako čerti, andělé a igelitky.
    Tolik fakta, protože zároveň souhlasín s tím, že chci-li být tolerantní k různým tradicím, musím v tom být důsledný a ne že mě jedna sere tak ji z toho vynechám (jedno zda jde o červeného dědečka, odlišné večeři na štědrý den nebo ten zmíněný šátek - i když zde bych se přela o použití slova tradice)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A jen pro zajímavost, když to není reklamní figurka, tak jaku historii má? Bez ironie, opravdu mě to zajímá.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: A to jen proto, že je toho plná televize a obchody, ne že někdo v rodině pochází z odlišného kulturního nebo náboženského prostředí a ostatní se mu přizpůsobili.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LAURA: V tom případě je to v pořádku, mně vadí rodiny, co 9 let mají stromeček a lijou olovo, hazí pantoflí a desátý rok mají soby, ho ho ho a ponožky...
    LAURA
    LAURA --- ---
    MARKYSHA: od ty doby, co jsem vdana za americana.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LAURA: Od jakého roku tradiční? 1989?
    LAURA
    LAURA --- ---
    MARKYSHA: hm. koukam, ze nema smysl ti to vysvetlovat. tak jen vez, ze u nas doma jsou i americke zvyky tradicni a je mi velmi neprijemne, kdyz nase zvyky takto hanis. trochu respektu k ostatnim kulturam by neskodilo.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A dalším dechem chtějí zakazovat závoje a islám, že to sem nepatří...a pak si nasadí sobí rohy a čepičky a křesťanské tradice ignorují. Kdyby přejali Díkuvzdaní, líbilo by se mi to snad víc.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Češi plivou na svou historii, zapomínají na svoje zvyky, ale nespravedlivého rozdělení mužské a ženské role se drží jak .. .. košile...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LAURA: Pokud drží svoje tradice ok, ale těch je minimum...a zvyk to není, je to reklamní bublina, hlavně u nás, aby sem mohli dovážet a prodávat kdejaký kýč.
    LAURA
    LAURA --- ---
    MARKYSHA: presne tohle mam na mysli. jiste, neni to u nas zvyk, tak jak si nekdo vubec muze dovolit tenhle zvyk drzet.. a samozrejme je potreba pripomenout, ze santa claus je reklamni figurka (to sis precetla na internetu, vid). nicmene.. prekvapive ne vsichni lidi v cechach jsou cesi. treba jen drzi svoje vlastni tradice.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LAURA: Santa Clause u nás není ani tradice, ani zvyk, nezlob se na mě. Kromě toho pak následná debata byla velice zajímavá, třeba o té Barboře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam