• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    KINOKIO
    KINOKIO --- ---
    poslal sem ti pohled "srdecny pozdrav z veznice Pankrac" na adresu NTK, to je jediny, a taky Klausovi, a Knizakovi a vam podobnejm . . . neni zac. az budes ty v problemu tak ja te ve stychu nenecham, i kdyz s tebou v ledascem nesouhlasim a tvoje zpusoby mi nejsou vlastni . . .
    KINOKIO
    KINOKIO --- ---
    cože? . . . ty seš fakt už uplne zoufalej . . . ses mi uplne jedno . . . cetl si sned se mnou nejakej rozhovor, kde bych se o tobe nebo vasi ultraradikalni skupine zminil jen slovem? zato ty takrka v kazdym . . . bez se bodnout ty chudaku . . . je mi z tebe smutno . . .
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    KINOKIO: a ty výhružný dopisy a anonymní balíky mi posíláš sám, nebo to za tebe dělá PR manager Artbanky?
    KINOKIO
    KINOKIO --- ---
    GUMAGUAR: hele ty jelito, ja sem se stal tvym konickem? . . . co to o me porad meles za hovna? . . . cim vic te ignoruju, tim vic se mi venujes . . . na jednu stranu je to vtipny, pozorovat kolik casu a invence venujes moji malickosti ale na druhou stranu mi to radost nedela, protoze se to kolikrat tyka iosobniho zivota. uz sem ti mockrat nabizel se sejit, rad ti doplnim informace at si porad nemusis vymejslet :oD . . .
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    HYNEK: o tom jak Týc ve svým činžáku vybírá nájem od romských nájemníků jsem už něco slyšel od bývalýho člena Ztohoven a nebylo to nic pěknýho (prý si oblíkne bombr a kanady, aby se ho cikán bál, a jde vybírat)
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    GUMAGUAR: co je na tom protilevicového? že kritizuje rusko? že implikuje, že tu za normalizace byl autoritativní režim? poznámka, že "tomu se dřív říkalo levicové" čtu spíše jako útok na pravici. nota bene když navrhuje řešení, které v našem českém prostoru spíše "levicové" a na konci píše o "levicových" chodcích (ale dobře, je to lehce "fragwürdig", rozhodně je ale možné více čtení). a bakala, to je přesně jeden z těch naprosto prázdných obratů (ne, nejsem jeho fanouškem)

    naopak, jak jsem psal, rusko podle je téma. to, co dělá klaus a část levice, není košér. srovnatelných věcí je víc a mají svoji validitu


    HYNEK: nene, to už fakt ne.) navíc tohle nemá nějak moc nějakou myšlenku
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    pro velky uspech dalsi vynatek z rozhovoru, tentokrat s Tycem v aktualnim Rspektu...

    (...) Dlouho jsem byl čistě pravicově uvažující občan, který říká, že bychom měli mít jen to, co si zasloužíme. Taky jsem vždy volil ODS. Ve svém činžáku ale dnes vidím, že ti lidé na byty nemají. Já se s nimi chci dál potkávat a přátelit, nechci je dojit. Zároveň však musím nějak přežít, platit hypotéku, opravovat dům. Hledám cestu, jak to udělat. Socany ani komunisty kvůli tomu volit nechci a nebudu, čili jsem zhnusený a bezradný. (...)

    (...) Já žádnou představu nemám. Model, který je pro mě přijatelný, je například fungování bez vlády, formou správních celků rozdělených na regiony. Tím bychom neskutečně ušetřili, protože ten dnešní bobtnající kolos tam nahoře sám sobě jen vytváří další možnosti, jak nás podojit. To jsem se snažil říct i v těch semaforech: přimět lidi, aby byli zodpovědní sami za sebe, aby se nespoléhali jen na systém, ve kterém žijí, ať už je jakýkoli. (...)
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    jo nad vyhazovem sem se taky podivil :) me se libil spis ten primer k tomu rusku, o kterym sice na konci pise ze zas tak moc nevi, ale o tom, ze zavirat lidi za jejich projev a naopek nechat behat svobodne ty co si dokazou zaplatit i pokus o vrazdu, to tu proste je, ikdyz tenhle primer urcite plati i na vic zemi
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    THRAWN:
    Týcův soud se táhl nějakejch pět let (takže s tou proklamovanou rychlostí je to blábol) a měsíc nedostal za pomalování panáčků, ale za nezaplacení pokuty
    Roman Smetana nebyl vyhozen z práce, ale dal sám výpověď
    je to plný nepřesností, potažmo nesmyslů a samozřejmě nechybí útok na levici, nevím co je na tom dobrýho ... přesně v duchu bakalovského režimního plátku
    a poslední věta tomu nasazuje korunu: "O Rusku vlastně moc nevím a moje dojmy jsou v podstatě velmi povrchní."
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    tenhle clanek na Machackove blogu se angazovanyho umeni trosku dotyka, vetsinou ten typek pise o burze a akciich a tak, ale tohle napsal dobre...

    Pussy Riot a ruská lupa | machacek.blog.ihned.cz -
    http://machacek.blog.ihned.cz/c1-55267150-pussy-riot-a-ruska-lupa
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    MIKATCHOU: ok, necháme toho. já jen měl (mám) pocit, že se tu trochu plave v pojmech, že se používají nereflektovaně a že se problémy velmi zjednodušují tak, aby zapadly do neustále reprodukovaného narativu (a to na obou stranách barikády). nevím, řeknu to velmi primitivně, když se angažovat, je nejzásadnější promýšlet, proč se angažovat. a snažil jsem se ukázat, že se to moc nepromýšlí, že se často jen reprodukují staré obrazy a narativy a že problémy čr (ale i světa, heh) jsou možná trochu jiné, komplikovanější a ne tak jednoznačné
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    MIKATCHOU: utopie mimochodem značí nereálnost ("nemísto"),
    eutopie je asi ta imanence dobra o který mluvíš. a komunismus beru jako zlo, jako dystopii, kde je ve jménu třídy možno všechno. jinak to přirovnání k lásce je sice zajímavý, ale moc nesedí. láska je věc silně osobní, zatímco vize ideální společnosti se týká všech a tak nějak se předpokládá, že šťastné zítřky chtějí opravdu všichni (což nemusí být pravda).
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LIMECEJ: to už tak s utopiema holt bývá, víš? utopie jako ideál lidské společnosti ve které si jsou všichni rovni a všichni dosáhli vrcholného porozumění sami sobě i společnosti, a nachází radost v takových věcech jako je láska k bližním, je bohužel v podstatě nedosažitelný. Proto zůstává navždy imanencí dobra, které ovšem nikdy nemůže být v plné míře realizováno, možná právě proto, že je imanentní, tedy nikoliv transcendentální. Nikdo proto neříká, že ta myšlenka 100% funguje, je to prostě jen a pouze hezká myšlenka. Je to stejný jako když si někoho vemeš a tomu člověku slíbíš lásku až do smrti, a pak to nedodržíš. Znamená to snad, že je láska špatná věc, která nefunguje?

    Naopak fašistická společnost a la Hitler utopie není, je to dystopie, která dle mého názoru nemůže být považována za dobrou (aspon ne z našeho pohledu, nás Hitler zamýšlel poslat jako otroky kamsi do Patagonie). Tato dystopie nehlásá lásku a rovnost všech, nýbrž jen někoho, tudíž vlastně hlásá zlo. Oproti utopii je navíc dystopie zcela reálná, neboť je možné jí realizovat. Z tohoto pohledu je tedy vlastně mnohem nebezpečnější praktikovat dystopii než utopii, protože se ti to může podařit.

    tuhle snůšku myšlenek odnikud nečerpám, udělala sem si malý filosofický cvičení, takže to podle toho prosím berte... možná v tom jsou nějaký nekonzistence, ale takhle nějak to já zhruba vnímám..
    STREPTOKOK
    STREPTOKOK --- ---
    GUMAGUAR: to mi pripomina...

    Ústecko: Dlužníka, který chtěl prodat ledvinu, vyšetřuje policie, sdělila mu obvinění - Ústecký deník
    http://ustecky.denik.cz/kratce/1033633-ustecko-dluznika-ktery-chtel-prodat-ledvinu.html
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    PRÁVO, 2. dubna 2012 - Čechů, po nichž nezbylo ani na pohřeb, je za pět let šestkrát více - Hlavní stránka
    http://pravo.novinky.cz/p079a01c.php
    A_UGUSTYN
    A_UGUSTYN --- ---
    soucasna ,krize' (planovany tah bank a elit) stavi Evropu do velmi podivne role, zapadni evrope nezbyva jina moznost nez nejaka podoba komunismu.
    post sovetskym satelitum zbyvaji pouze oci pro plac, diktatura ,volneho' trhu i diktatura strany, obe varianty na hovno. Za par let az se krize prohloubi a pivo bude stat 150 kc a vetsina obyvatelstva bude ,pripravena na revolucni akci' tak se padla chopi Vandas nebo podobny zmrd nebo se konecne lidi budou emancipovat v anarchisticke spolecnosti.
    Z toho vypliva, ze prave ted probiha zasadni a smerodatny ideovy boj.



    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    MIKATCHOU: aha, hmm já si třeba nemyslim že je komunismus dobro, a to z mnoha důvodů. taky mi přijde vtipný jak berete všechny ty realizace jako cosi naprosto cizího a odlišnýho. že ano, myšlenka je dokonalá a 100 funguje, ale jen do chvíle než jí lidi začnou praktikovat a pak de všechno do kytek.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    M31 Movie - english
    https://vimeo.com/39403273
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    mě jo
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    LIMECEJ: zaměňuješ komunismus v ideové rovině s komunismem v rovině praktické, což je dost zásadní rozdíl, krom toho si myslim že ta debata už tu nikoho nebaví...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam