• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KLEMPERA: no dobrý, na tlachání z bandou vymaštěnejch buranů, který nemaj ani základní vychování, natož jakýkoliv vzdělání a schopnost inteligentního projevu se můžu jít klidně připojit na líbimseti.cz. Pokud se mi Klempero okamžitě neomluvíš, tak počítej s tim že se postaram o to abys dostal ban do tohodle auditka a nebo tě minimálně nahlásim správcum nyxu. Začíná mě čim dál tim víc srát jaká pakáž se na nyx za poslední leta dostává, zlatý časy kdy ještě neexistovaly pozvánky a kreténi typu Klempera tu neměli šanci
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    MIKATCHOU: A taky mě napadlo, když je ten pátek, nechceš ukázak kozy? :-)
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    KLEMPERA: tak ja věřim že by mě ta kniha možná i něják zaujala, ale rozhodně nemam potřebu ji vyhledávat, když se mi dostane do rukou tak ji rád přečtu.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    MIKATCHOU: to bych si pocetl, nechces to sem skopnout?
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    MIKATCHOU: Tak je to kniha nebo socilogicka studie? Jestli je to sociologicka studie o velikosti knihy, tak to se na mě nezlob, ale nemuzes to s tou knihou vubec spojovat, to je uplně jinej level především v tom jaký byl účel.

    Ale ted mě zaráží, podle pata a mata je tedy špatné, když se dozvim jak to má HH či jiná skupina se sexismem? Nemá ta kniha subkultury popisovat?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KLEMPERA: hele mě zrovna teď vychází kapitola v jedné knize o českých subkulturách, už se na ní moc těším, Budvar nás nesponzoroval .) jmenuje se to Revolta Stylem kdybys to hledal, je to ale sociologická studie
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    N_I: Ano ale od tohodle člověka se takováhle kniha prostě dala předpokládat
    Další věci jestli byto mělo úspěch apod. jsou jenom naše subjektivní pohledy.

    Prostě mi to příjde jako když někdo prodá mouku pekaři a pak se hrozně diví, že z ní ten pekař upekl rohlík.
    N_I
    N_I --- ---
    klempera...sorry mam to rozepsany ale nejak mi to pada..ten nych posranej..;]

    chtel jsem tim jen naznacit ze kniha bez kompromisu a nasrani si do huby udelat jde.

    a tehle se prodalo docela dost...

    nevim proc bych nemohl srovnavat ceskou knihu ze zahranicni...

    hlavni je ,ze to jde....kdyz se chce
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    SMALLRICCIO: Ano a předpokládám že všichni co na tom participovali to věděli...
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    N_I: nevadí mi když nebude česká, stačí když bude o českejch subkulturách, když se bavíme o českejch subkulturách.
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    N_I: Jo, a prodalo by se to i jinde než na distru csaf? (a týká se to taková škály různejch stylů?)
    ¨Já se špatně vyjádřil, ano taková kniha asi vyjít může (i když to musí bejt klec plná klaunů jestli tam o subkulturách mluví upřímě), ale nemůžeš předpokládat (a ani pat s matem nemohli) že takovou knihu vydá Wladimír.

    Nicméně, pro ostatní to tady může být vhozená rukavice...
    N_I
    N_I --- ---
    kdyz je tam ten omyl 2x tak to tim budes myslet asi me...

    chci ti jen naznacit ze kniha bez zbytecny vostudy a budvaru..a s tematem subkultur udelat jde...

    a pokud ti vadi ze neni ceska?..to me nevadi vubec..rad si beru priklady i ze zahranici kdy se vec skutecne povede.
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    heled, jeden z nás evidentně omylem přispívá omylem nikam jinam a podle posledních postů to já nejsem...
    N_I
    N_I --- ---


    treba by mohla vypadat takhle....
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    ne, je v ní něco o českejch subkulturách?
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    MIKATCHOU: No promin ale z toho co napsali to vypadá tak že čekali něco jiného.

    Taková kritika je podle mě docela mimo, věděli podle mě moc dobře do čeho jdou a to jejich "sypání na hlavu" je prostě pojatý jako kritika tý knihy samotný.

    Mě by hrozně zajímalo, jak by taková kniha o subkulturách měla vypadat. Úvodní fotka, dvě věty o sedmičce a pak 400 stránek o útlaku patriarchátem bla bla bla...? To si můžu koupit a kontru a nepotřebuju 46874-tý vydání kapitálu.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KLEMPERA: no možná právě proto autoři litují, že se toho projektu zúčastnili .) proč myslíš že si KURVA SYPOU POPEL NA HLAVU?????
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    MIKATCHOU: takovej malinkej dotázek pro autory toho textu bych měl... :

    A CO KURVA ČEKALI ????????
    že to bude filozofický pohled na hnijcí zlatou mládež zabalený v černorudym paperbacku?

    S tou jejich recenzí by se asi dalo souhlasit, knihu jsem v ruce nedržel, ale něco podobnýho bych očekával (i když to může být úplně jinak, ono lidi z některých subkultur /hlavně z těch na který se váže politika/ jsou zpravidla naštvaný a nespokojený i se svojí raní stolicí), co čekaj od knihy kterou dělá člověk z HH scény (nic proti, jenom to je prostě v týhle branži určitěj standart).

    " Až na to, že se z postoje udělala póza, z dobrodružství sebeprezentace a z český scény rybníček „kmenů“ (rozuměj: stylizací), ve kterém jsme všichni tak úžasně kreativní a zajímaví"

    a není to pravda? Subkultury jsou jedna velká póza, dyt je to fakt...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    Rozdmíchám tu ještě diskusi o Vladimírovi 518. Tady si dva autoři, kteří chtějí být uváděni pod pseudonymem, sypou popel na hlavu za to, že pro Vladimíra napsali text do jeho knihy Kmeny:


    Jak jsme šlápli do hovna

    Šlápli jsme do hovna. To lejno je tištěné na masivním papíře, má stovky stránek a honosí se titulem „první opravdová kniha o subkulturách v Česku“. Za tři dny se po něm zaprášilo ve všech knihkupectvích, každý chtěl mít doma svůj bestiář subkultur, svou orientační pomůcku a svou záruku, že se neztrapní v oduševnělé trendařské konverzaci. Brzy čekejte dotisk.

    Sračku posvětil sám Vladimír 518, otec syn i duch svatý českého subkulturního žití, tak na ní přece nemůže bejt nic špatnýho. Není. Až na to takřka streetartově skryté logo Budvaru, kterej celou tuhle subkulturní srandu zasponzoroval. Až na to, že se z postoje udělala póza, z dobrodružství sebeprezentace a z český scény rybníček „kmenů“ (rozuměj: stylizací), ve kterém jsme všichni tak úžasně kreativní a zajímaví, zkrátka někteří za pět set osmnáct a jiní bez dvou za pět set dvacet.

    Všechnu moc image! Knížka je svojí formou především fotoalbum. Dává jasně najevo, že důležité nejsou obsahy, ale co nejvykroucenější převlek. O podobě fotek se sice nejdříve tvrdě licituje, něco se dohodne a něco slíbí, ale nakonec zjistíte, že je stejně všechno jinak a vy si připadáte jak Veronika Žilková. Navíc docela právem, dávno přeci z vlastní zkušenosti víte, že novinářům se nemá a nedá věřit (ani když sou to kamarádi kamarádů.)

    Sexismus každodenního života. „Drsný kluci maj rádi drsný holky,“ píše se v nadpise jedný kapitoly. Co dodat? Snad už jen čísla: z rozhovorů, kterými končí každá kapitola, je jich 31 s muži a 4 s ženami. Z osmadvaceti autorů všech kapitol jsou ženy pouze dvě. Jo, jasně, drsný kluci maj rádi drsný holky, ale radši je pro jistotu nepustěj ke slovu.

    Jak se zaprodat snadno a rychle. Návod pro začátečníky i středně pokročilé: 1) Myslete na to, že když to neuděláte vy, udělá to někdo jinej (a hůř!) – taková věčná výmluva všech kolaborantů s čímkoli 2) Myslete na to, že vaše jedinečná zkušenost a vaše zaručeně jiné formální zpracování bude tak subverzní, že samo popře jakoukoli snahu subkulturu zneužít a prodat. 3) A pak už jen sledujte výsledek – váš text září ve fotoalbu jako všechny ostatní a vy si můžete akorát tak opakovat, že jste to všechno tak nějak od začátku tušili…

    Ironie přilepená ke ksichtu. Fotoalbum příznačně končí hipsterama, z hlediska knihy jakousi meta-subkulturou. Autor na tomhle „kmeni“ oceňuje ironii a nadhled – co na tom, že tahle ironie nevede k určité schopnosti odstupu a nadhledu, ale k póze. Hipstři jsou jako mnozí rapeři, u nichž už nikdo a ze všeho nejmíň oni sami nejsou schopni rozpoznat, co je přehánění a co už ne. „Ironie“ a „nadhled“ je zároveň ochočovací mechanismus vůči subkulturám: Tak už se klucí neberte tak vážně, my tomu rozumíme, taky jsme byli mladý, stylizovaný a tvořiví. Jste (z)boží, tak se tomu zasmějte.

    Pat a Mat
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    RUDOLF: no ono je spíš otázka kterej ten diskurz má dominantnější pozici, že ano... nedělám si iluzi, že v muslimských zemích nejde o propagandu a zamlžování, ale když se západní civilizace cítí být na takové morální výši, že mohou prstem ukazovat na to co je či není dobré, a dělat zbytku světa policajta, měla by také umět reflektovat své vlastní omyly a zločiny, a vystříhat se chyb, za které kritizuje jiné.

    To je jako kdyby otec, kterej si denně vychlastává mozek tvrdym alkáčem chtěl zakazovat svému dítěti víkendové užití LSD, a ještě všude po městě rozhlašoval, že vyhlašuje válku drogám... jak může být jeho antidrogové tažení legitimní, když sám nedokáže jít příkladem... Naopak chlubení víkendového uživatele LSD, že na rozdíl od otce nechlastá, taky neni uplně legitimní. Ať moralizuje ten, na koho nejde vytáhnout špína. To je jen takové hodně primitivní podobenství pro ty, kteří by to třeba ještě pořád nechápali...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam