achjo, uč se?
AYOS: tak já mám pocit, že ho žaloval stát za prodej na ulici a pohoršování. a po krátké době byl osvobozen (asi proto, že sice asi tyhle přestupky způsobil, dokázal ale, že šlo o politické umění). a byl soud s MK stejně mediálně sledovaný? jinak ano, v každém systém jsou různé mocenské struktury, dnešní liberálně-demokratický není výjimkou a korporace jsou jednou z nich. stejně jako třeba občanská společnost, která na východ od nás (ani tolik u nás) příliš nefunguje. nechci říkat jako v americe (nežil jsem tam), jako v německu třeba ano. i kvůli tomu musí být formy prosazování zájmů sofistikovanější, rozhodně nebudou tak represivní. ad ten případ McLibel: nemám čas to číst, nicméně chápu to tak, že trestem byla pokuta 40 000 liber, které mcdonald radši odmítl vybrat (v tomhle point chápu) a následně za to pak ještě VB prohrála u evropského soudu?
AKONTRA: čí jejich? jedinej, kdo se k tomu vyjádřil, byl schwarzenberg a myslím zaorálek. kníže sice funguje jako (teď už hodně děravej) fíkovej list, lidským právům se ale věnuje už několik desítek let, divil bych kdyby to teď dělal s nějakejch čistě utilitárních důvodů. valná většina politiků mlčí či na dnešním rusku nevidí nic špatného. tím "top 09" a spol jsem myslel spíš naše pravicově-liberální intelektuály a ti povětšinou asi budou kritizovat podobné věci i nás...
komsomolci? to je trochu něco jiného, ne? neříkám, že by byli nějak nebezpeční a že se to pravicové vládě nehodilo. ale podle všeho bylo jejich zakázání právně v pořádku, stejně jako u DS. jejich program přeci jen nebyl programem ksčm... ostatně, obě strany jedou dál. nechci srovnávat DS s KSM, ani komunismus s nacismem. když jsme ale u té svobody slova, popření stalinismu je hodnocené jinak než popření holokaustu a můžu vzpomenout třeba na toho blázna šinágla a fakt, za co je stíhanej. (těžko bude odsouzenej ale).