AYOS: tradicni anglosaska politika - ven impearialni politika (silny proti periferiim) a dovnit liberalni politika. TO plati pro kazdeho tohodle typu uz pres sto let.
A co se tyka tech problemu s disentem... zalezi pripad od pripadu, ja mam treba to Turecko. Tam komuniste pomohli svrhnout diktaturu a emancipovali spolecnost, ale u nas se podporovali (a to jeste za Havla) kurdove a jejich predstavitele, kteri ale s komunismem nemeli nic spolecneho a proste chteli pozabijet hromadu turku. Kolem tohodle typu "politickych veznu" je vzdycky medialne dezfinformovano, protoze tam ma vzdy nekdo maslo na hlave a v pozadi jsou pomerne neprijemna zverstva.
Ja obcas vidim, jak cvicej rozvedky a atreba jak se najednou skrze aktivisticka hnuti rozsiri nejaky nesmysly (ceasto protiamericke nebo protiizraelske, zalezi na cilovce) a staci par obrazku s nejakym heslem, nekdy to delaji i clenove tech hnuti pro upevnovani pozic (dnes to nejvice vidime u ultrapravice, videa nebo opakovane nesmysly v diskuzich na novinkach a pod.).
Manipulace je hold svine. Vyjmenovals treba nekolik veci, ale jsou vytrzeny z dobovyho kontextu. TO je pak zlocinem totoiz vsechno, vcetne toho ze piseme treba cesky a ne nemecky.