• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    MTO
    MTO --- ---
    Freedom Of Speech Won't Feed My Children
    https://www.youtube.com/watch?v=VNl86BW5PVA
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    VŠICHNI NA KLINIKU! | Kulturní a sociální centrum KLINIKA
    http://451.cz/klinika/2014/12/05/vsichni-na-kliniku/
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    id Eden adept na ban
    EDEN
    EDEN --- ---
    FIDEL: mea culpa , pri tych picovinach co tu hosi davate je tazke rozlisit co je a co nie je mienene vazne... ;)
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    Policejní stát? | A2larm
    http://a2larm.cz/2014/12/policejni-stat/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    BELZEBUB1936: silu!solidaritu!
    BELZEBUB1936
    BELZEBUB1936 --- ---
    Tisková zpráva občanské iniciativy Klinika


    Úřad odmítl nabídky občanské iniciativy Klinika – jednání selhala

    Dnes proběhlo jednání o situaci kolem objektu bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Jednání mezi vlastníkem, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), a lidmi z občanské iniciativy Klinika zprostředkoval radní Magistrátu hl. města Prahy Matěj Stropnický. Jednání skončila fiaskem, protože zástupci ÚZSVM odmítli jakékoliv nabídky ze strany Iniciativy k řešení. O dlouhodobém využití údajně jednají představitelé ÚZSVM s Generální inspekcí bezpečnostních složek, a přestože ještě není o osudu domu definitivně rozhodnuto, odmítli návrh Iniciativy v objektu setrvat a svoji přítomností a aktivitami objekt oživit i chránit před tím, aby se znovu dostal do neutěšeného stavu.

    Klíčovým argumentem ÚZSVM je, že musí jednat podle zákonů a standardních postupů. Občané z Iniciativy upozornili, že stav bývalé polikliniky nebyl v posledních letech standardní, a proto vyžaduje i nestandardní jednání a řešení. ÚZSVM ale důsledně trvá na liteře zákonů, přestože se generální ředitel o projektu vyjádřil jako o „bohulibém“.

    ÚZSVM dále argumentovalo tím, že policie tlačí na okamžité vystěhování občanů z Iniciativy z objektu. Z jednání vyplynulo, že policie zahájila trestně právní úkony. Je paradoxní, že tlaky na vyklizení pocházejí nejspíše z vedení celopražské policie a nikoli ze strany místního oddělení, kam objekt spadá. Policejní oddělení Prahy 3 situaci bývalé kliniky dlouhodobě monitoruje a z osobního kontaktu vyplývá, že přítomnost občanů Iniciativy považuje za prospěšnou.

    Projekt autonomního sociálního centra má širokou podporu. Internetovou petici za tři dny podepsalo téměř 900 lidí, papírovou petici, která se šíří po Žižkově, podepsalo za 24 hodin více než 300 lidí. Podporu projektu vyjádřila i řada známých osobností, například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, radní magistrátu Matěj Stropnický, či kavárník a občanský aktivista Ondřej Kobza, ale také třeba Strana zelených na Praze 3. Včerejší sousedskou slavnost v bývalé klinice navštívila také řada lidí ze sousedství a vyjádřila jim podporu.

    Celá kauza kolem bývalé polikliniky podle občanů z Iniciativy upozorňuje na dvě nebezpečné skutečnosti. Zaprvé, slepý důraz na literu zákona může vést k tomu, že lidé, kteří dělají bohulibé projekty s poměrně širokou podporou veřejnosti, budou policejně perzekuováni a mohou až na dva roky skončit ve vězení. Druhé nebezpečí se týká podivné role vedení pražské policie, které se snaží rozhodovat o tom, kdo s kým bude jednat, či v tomto případě nejednat. Je to policie, jež se v momentu, kdy projekt aktivních občanů získává veřejnou podporu, snaží debatu, kterou vyvolávají, umlčet a občany kriminalizovat.

    Může to být varování i pro zbytek aktivní veřejnosti. O to symboličtější u nedávného pětadvacátého výročí „vítězství“ svobody a demokracie. Ale také o to paradoxnější, protože i v průběhu Sametové revoluce docházelo k projevům občanské neposlušnosti, včetně obsazování univerzit či divadel. Napětí mezi legitimitou a legalitou je stále stejně aktuální.

    Občanská iniciativa Klinika
    asc-klinika@centrum.cz; klinika@451.cz
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    spíš pozitivní poluce ;)

    ad Janeček viděli ste ho v dokumentu http://www.csfd.cz/film/327421-pada-vlada-neco-si-prej/

    jak pláče, když ho Májiček konfrontuje s podstatou kapitalismu a jemu řečeno, že by měl o ty svoje prášule přijít? nezapomenutelná scéna
    GGG
    GGG --- ---
    The 100 Best Anarchist, Communist, & Socialist Books of All Time - Listmuse.com
    http://www.listmuse.com/best-anarchist-communist-socialist-books.php
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    LOPIK: jj, tak to je, ale v souvislosti s Paralelni polis mi to neprijde zamotanejsi, nybrz naopak vymluvnejsi, jinak souhlas(ze by pokracovani pozitivni evoluce?;)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Každopádně dokázat na zákazku udělat institut kryptoanarchie chce velký vlohy :-)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    FIDEL: Zrovna u tohodle je to ještě zamotanější o to, že to financuje velký filantrop Janeček, co vydělává velký prachy tou nejabsurdnější a nejoslizlejší věcí - softem pro automatický krátkodobý spekulace na burze..

    On je sám tak mimo, že sám sebe jako člověka který boří systém a zlepšuje ten svět, politiku a vůbec všechno, asi i bere - tak nízký věci, jako jak k penězům přišel asi buď nepočítá, nebo si, třeba jako ty Medicejský, tou podporou věcí vznešených, kupuje nějaký ty svoje osobní odpustky..
    MTO
    MTO --- ---
    Massive Attack - False Flags
    https://www.youtube.com/watch?v=DilYs7scIgU
    MASOO
    MASOO --- ---
    dnes
    20h- Přednáška: Jan Kubíček - Střed je často prázdný: rozluštění revolučního kosočtverce (dle Alana Badiou)
    21h- Vladimír Turner - Pásmo filmů o veřejném prostoru a urbanismu
    [ Čtvrteční program sociálního centra Klinika / ostatniother / 4.12.2014 / CR - Praha - Klinika - Jeseniova 60 ]
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    SHM8: bez muceni priznam, ze jsem to na prvni pohled take nevidel, ale je to evidentne curak;)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    EDEN: to byl vtip, no nevadi, stane se;)
    SHM8
    SHM8 --- ---
    mě to náhodou přijde pro tzv. alternativní "scénu" typický.. pro někoho je jednoznačnym terčem stát, ignorujíce rizika vyplývající z fungování trhu - z těch se potom stávají alternativní podnikatelé snažící se vyhnout úkladům státu...nějaká paralerní polis a podobně, to je jen značka, co to má líp prodat, i když tomu asi věří.. pro ty, kteří vnímaj hlavní hrozbu v trhu utrženym ze řetězu, ty končej většinou ve veřejnym sektoru, jako zaměstnanci státu, neziskovek, škol.. čest výjimkám, co to bez hanby zvládnou jinak..

    ..já jen jestli dobře vidim - výsledkem tý sprejem psaný angažovaný rovnice je čůrák, nebo je to fb, nebo co to je?
    EDEN
    EDEN --- ---
    FIDEL: jak pisem furt len voda...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    EDEN: silna argumentace a velmi konkretni;) nebudes ty nakonec tim "filosofickym tahounem" z Vitvarova textu?;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam