• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    VIRIK: ducha anarchismu asi jo, a taky x jiných věcí - ano, takové postmoderní - někdy může bejt mix dobrej, v něčem novej - u Zt. je to jen účelové kejklířství bez něčeho dalšího (respektive možnost mlžit o všem a ničem) - tak to vlastně bylo s většinou jejich akcí (i mě to došlo až dodatečně)

    a pak když si vzpomenu, jak Týc nedávno tomu nazad, měl pro anarchismus jen slova opovržení (v soukromé společnosti), jako sorry, já to fakt nemůžu brát vážně ;)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Přijde mi, že vy si skutečně dřepíte v úplně jinym vesmíru, viz ta definice "lidovej hněv" a nesouvisející Landa.
    O čem to zatraceně mluvíš? To žiješ jen na nyxu???
    NOIK
    NOIK --- ---
    FRUITS: neboj, on to Týc všechno vysvětlí v dalším rozhovoru pro Ženu a život
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    VIRIK: Já jsem si teda lidovýho hněvu za ukradnutí a rozstříhání standarty nevšim, pokud máš "lidovým hněvem" na mysli zastánce "národa, demokracie a státu" personifikovaný Bartošem, Matějnym nebo Landou.
    Pokud za lidovej hněv považuješ plebs z nyxu, tak to jo, to se asi Ztohoven musej snažit se zalíbit.

    Myslim, že hlavní problém bude v tom, že to prostě nikoho nezajímá.
    Tenhle fór postavenej na kopáni do Zemana a lezení po střechách je pěkná nuda.
    Odpověď na otázku, proč to nikoho nezajímá, bych hledal v politický negramotnosti skupiny a jejich akcí.

    Zajímalo by mě akorát to Paretovo rozdělení? Proč to tak zdůrazňují? Aby vypadali chytře? Jesi ten ekonomickej zákon chápu správně, tak staví na tom, že společnost nemůže být nikdy rovnostářská, a užívá se k tomu, abys zjistil, která část společnosti je nepřínáší zisk a je vyříznuta a naopak, privileguje bohatší. Nevim, tomu nerozumim.
    Jako celá ta akce s lezením na střechu pražskýho hradu a s rozdáváním standarty v obálkách mi přijde jako dobrá kovbojka co dělaj děcka ve stínadlech nebo Děsír. Ale od ztohoven to je nuda, co se snažej lidi nalákat na bitcoin, tak jim to nutěj na ulici jak jehovisti.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    S_TEJK: měl bys zkusit chodit si povídat taky s lidma mimo tvojí sociální bublinu, už jsi se docela slušně izoloval. Vidět všechno co tvá sociální bublina neschvaluje jjako neoliberální business už je fakt jen směšné. Pokud to nejsou vlastní projekce, to by pak bylo vážné.
    Ty bitcoiny nechápu proto, že tyhle teze byly součástí anarchistických amnifestů kolem roku 2000 a já se tehdá setkával s hodně lidma co se zabývaly technoanarchismem a cyberpunkem, proto mi to 16 let poté zní lehce jako oldies, ale zase chápu že k nám se všechno nese hrozně dlouho. Ale vidím, že to má na lidi nějaký vliv a tak to beru.
    Paralelní polis mi přijde jako dobrý nápad. Na slovensku jeho obdoba (byl to vlastně naopak vzor) funguje už leta, hub, hackeři, komplet. Že je to braný jako šou, no a co. Je to jedna z mnoh a cest.
    Ty se zase snažíš o jinou, ale holt ti skončila stejně na podpoře od státu a zapletená do politiky jak lokální tak státní. Za to ale nikdo z PP nemůže.

    Ztohoven jsou braný dost kriticky a v nastalý dost vypjatý situaci ve společnosti se rozhodli jet na doraz. Tím padá ta teorie o snaze se zalíbit, protože roztříháním standarty se na ně teď soustřeďuje lidový hněv. Je otázka jak a kam to zařadit, každopádně je fakt, že sebráním standarty a rozdání ji lidem sice může bejt pubertální, ale ducha anarchismu to obsahuje, už minimálně odkazem, to ne že ne.
    OTAKAR_KUBIN
    OTAKAR_KUBIN --- ---
    ale jak tak hledám, začíná to dávat jakýsi smysl

    "Pasta Oner je značka, kterou dobře rozpoznáte, protože je individuální, zajímavá a provokuje," říká o něm teoretik umění (sic!) Patrik Šimon, který na Pastovi oceňuje originální a nezaměnitelný malířský rukopis. "Proměňuje svět kolem sebe v optimistický a humorný komiks, za nímž se však mnohdy skrývá silné sdělení vypovídající o našich pochybnostech, zda právě tento svět, ve kterém žijeme, je opravdu tak krásný a barevný, jak se jeví na jeho obrazech," dodává Patrik Šimon.

    http://magazin.aktualne.cz/...hovor-o-graffiti-umeni-a-vystavach/r~fab76d1695b211e486b9002590604f2e/

    "Billboardový umělec svoji aktivitu proti legislativě nehájí. Právě naopak: „EPOS 257 vlastně vložil do svého umění základní kód své společenské a umělecké existence, protože paragraf 257 představuje poškozování cizí věci, což znamená, že od začátku počítá s tím, že se dostane do konfliktu se společností a že ta to nebude vnímat jako umělecké gesto,“ vysvětluje výtvarníkův pseudonym historik umění Patrik Šimon."

    Umělec označkoval stovky billboardů. Angažované umění, nebo trestný čin? — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...umelec-oznackoval-stovky-billboardu-angazovane-umeni-nebo-trestny-cin
    OTAKAR_KUBIN
    OTAKAR_KUBIN --- ---
    mě teda zcela periferně, ale přesto zaujal ten Patrik Šimon

    "Členové skupiny Ztohoven ji na základě kupní smlouvy prodali soukromému sběrateli, údajným Patrikem Šimonem. Obhájce Michal Pokorný uvedl, že zhotovitelé trenek, kterých bylo celkem sedm, mu je prodali za milion korun. „A pokud je poskytne Národní galerii, dostane slevu 999 993 korun,“ popsal podmínky smlouvy."
    Kauza rudých trenek u soudu: Je to divadlo, řekl člen Ztohoven a dal soudkyni kus standarty | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ozi-az-tri-roky-vezeni-1x4-/zpravy-domov.aspx?c=A160629_074754_ln_domov_ELE

    srov.

    Za pokus o „vymazání“ krádeže obrazu od Toyen padly dvouleté podmínky - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/...malirky-toyen-soud-f7k-/praha-zpravy.aspx?c=A160307_104918_praha-zpravy_nub
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    VIRIK: bitcoiny tam musí byt proto, že je to součást jejich "byznys" plánu jako celá jejich "papa polis" a zřejmě se jim plán moc nedaří, když to musí účelově lepit k mediální akci ;)

    VEX: Minimálně už od jejich splynutí s oligarchii v jejich zatím nejbizarnějším splepenci nazvaným par. polis (název ukraden chudákovi starému Bendovi :D) je jasný, že nemají žádné zábrany s kým se spojovat. Což ukázal už kdysi sám Týc (Nike, galerista Dvořák). Kapišto?
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ADAMIRA: nikdo tu ale současnou akci ztohoven ještě ani nehodnotil, stejně jako nikdo tu netvrdil, že je to super. Podle mne je to dost zvláštně odprezentováný - líbí se mi ten akt rozřezání potištěný vlajky, kterou každej pohrdá do chvíle, ne kvůli ní může na někoho zaútočit, ale současně nechápu ty bitcoiny a ten manifest u toho připevněný.
    Zde ale došlo k minusům a odsouzení cdelýho aktu ihned na základě toho KDO to provedl, ale kromne tebe a Vex se nikdo z minuskovatelů nevyjádřil jinak než očekávaně, tedy arognantě to odsoudil kvůli jedný osobě. A o to jde.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    VEX: Tak se nauč pořádněá se se ohradil akorát k tomu "syrovýmu anarchismu" - Týce klidně úplně vynech.
    VEX
    VEX --- ---
    ADAMIRA: Nevyhraňuju se, tak si svoje soudy aplikuj na někoho jinýho. Jen mě zajímalo co je za problém. A dozvěděl jsem se teda, že Týc je kokot. Takže díky za objasnění.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RUDOLF: Vždyť píšu, buď se ti ta akce líbí bez jediný výhrady, nebo seš Ovčáčkův spolubydlící a se Zemanem znásilňuješ uprchlíky. ;)

    V jednoduchosti je síla!
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Samá silná slova;-) Ale jasný, buď jsi s náma nebo proti nám.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    S_TEJK: No během 3 dnů tu asi na 50 lidí chtěl poslat "svoje cikánský kamarády z Pankráce" - jako bacha na to :-)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    ADAMIRA: mýlíš se, egokokot, za víc nestojí ;)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    S_TEJK: Pravda je, že at se na to snažim koukat jako na "akt" a nesledovat to, kdo za tím je, pan Týc, po tom co jsem viděl ten dokument s ním (von je teda vopravdu třída) a četl tady jeho myšlenky, tomu teda dodává hodně divnou pachuť.

    Ale zase bych ho nerad tady pomlouval, přecejenom strávil 30 dní na Pankráci a nechci se jednoho dne probudit s uřizlou hlavou koně v posteli :-)
    NOIK
    NOIK --- ---
    spíš než syrovej akt anarchismu to je PR kampaň na bitcoinovou kavárnu Paralelní polis:)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    nechápu, že nechápete, že Ztohoven jsou z pohledu angažovanýho umění už dávno jen sračka

    a že s animozitama to nemá zas tolik co dělat, i když Týc je pochopitelně, jak se několikrát ukázalo i nyxu, úplnej debil ;)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    VEX: no to je syrovej akt anarchismu jak stehno, úplnej Fučík, ač se mi tahle akce líbila (i když chápu že tady člověk naprosto souhlasí nebo je Zeman), až mu hodí do auta nějákou "petardu" tak si ase můžem začít povídat o syrovym aktu anarchismu
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RADIQAL: Starý osobní animosity přetrvájí i v tomhle doupěti kritického myšlení;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam