• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    RADIQAL: Jak říká francózký klasik: “Pojďme si to užít, při čekání na smrt.”

    Diskuse, to chce ale hodně času, kterýho neni nazbyt, jakmile jednou přijmeš roli fotra…
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: No ja jsem spis pro ten konsensus,ale ten se nejak neuchytil.

    Me by se teda libilo,kdyby tady diskutoval jeste nekdo dalsi a dal nam na tohle svuj nazor,at tady jen neskaceme do ringu a nedelame show jak cviceny opicky. Sledujicich ma tenhle klub dost a jestli je zajima “angazovany” umeni a my tady ted tak nejak resime jeho potencial a presahy,tak by bylo fajn prispet do diskuze. Brzo vsichni umreme,tak neni co ztratit s proc se stydet;)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SGNLR: Diktatuta většiny nebo konsensuální rozhodování… demokratura má povevěst toho “nejlepšího” (hned po osvícených vůdcích, samozřejmě). Na poloveřejný diskuze jsou tu soukromý auditka.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SGNLR: mě jde jen o praktické řešení, buď se dohodneme jako dva autokrati nebo dáme šanci plebsu.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: ja nejsem moc zastancem tzv demokracie a tzv hlasovani je jeni chimera moznosti volby, ale show must go on! zaplatim si volice, tak jak se to v kazdy spravny "demokracii" dela upozornuju!
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Tak můžeme hlasovat - palečky dolů pošta, palečky nahoru veřejně.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TWORBO: takzes me dostal ty!pisu ti bod
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SGNLR: nejlip se ironie a sarkasmus podává s pokerfacem.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RADIQAL: tak pod diskutovat neasi,)

    hodne lidi mimo umeleckou scenu si mysli, ze vsichni umelci=pozersky debilci v designer clothes, co lezou do prdele bohatejm kupcum(to teda asi vetsina sceny je). ale pak je tu ta prekarizovana cast lidi, ktery chteli neco tvorit, ale ten trzni system, kterej samozrejme funguje i na umelecky scene, je totalne odradil, nebo po par letech semlel

    a to samy u filmu. kdyz se rekne, ze delas u filmu, tak si lidi predstavujou hrany velkofilmy, catering, kokain v privesu s makeupem. malokdo pak vidi dokumentarni filamare, pro ktery je tady kurva malo prilezitosti pracovat na smyslplnejch projektech, a tak delaj treba pro CT, kde se plat nezvysil za poslednich deset let
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TWORBO: Ja nejsem designer a myslel sem,ze to je jasny,ze to je nadsazka. Nebo si myslel,ze to opravdu chci prodat pocilejnim slozkam,aby nas tim pacifikovali na demoskach?🥴

    Jinak ta naivne prakticka predstava,ze design ma bejt funkcni,me opustila behem studia na UMPRUM. Kde je treba uz i obor konceptualniho designu
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SGNLR: Vůbec ne v poště. Konečne to tu (po letech) má nějakou šťávu.
    Taky bych si přisadil, ale na souvislejší úvahy jsu moc prekarizovanej. Od filmu jsem utek do pečovatelskýho ženskýho odvětví, kde je mi mý humanitní pře-vzdělání k prdu, a kde dřu bídu s nouzí. Takhle se mužu aspoň trochu intektuálně pobavit.
    Pojďte hoši!
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SGNLR: já měl pocit že design je spojení funkčnosti a nějakých estetických kvalit. i když dneska to laikové a občas i lidé z branze berou spíš jen přes tu estetiku... takže asi pro spoustu lidí dobrej design.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: dane mam pocit platej vsichni, a vytykat tem chudejm, ze jich platej malo a ze teda svet zachranej dane stredni tridy je pomerne slusna classwar! ten kdo je nerad plati sou ty superbohati, kteri k nim v zadnym pripade neprisli poctivym zpusobem(otazka legality a legitimity by byla na dalsi slohovou praci)

    green job vyraz pouzivam pejorativne- tak jak ho ted jako kourovou stenu greenwashingu pouziva ten zlej kapitalismus- ano, pouzivat tohle slovo me uz taky sere, ale on tady porad tak nejak je a porad tady sou lidi, ktery si myslej, ze se vse ve spolecnosti samo vyresi nasmerovanim neviditelny ruky trhu. to se deje, ale vede to svet do cim dal tim vetsiho pruseru

    nikdo tady nemluvi o souzeni nejakyho tvyho kamose marketaka,kdyz mluvim o vyvlastnovani a souzeni, tak myslim opravdu bohaty lidi, miliardare neasi. to je jako kdyz se lidi pri obdobi Kliniky bali toho, ze jim squatter obsadi garsonku, kdyz odjedou na dovolenou, tahle antilevicacka dojmologie. kamosu marketaku, lidi z reklamek(mezi nima jsem vyrostl) a korporatu mam x a kdyz se s nima bavim o tom, jestli by v zivote nechteli delat uzitecnou praci, ktera by jim treba i prinasela nejaky vnitrni uspokojeni, byla prospesna spolecnosti, tak se bloknou a prestanou mluvit(ano, chteli by to, ale sou moc pohodlny z toho sveta pseudoblahobytu vystoupit)

    jakej mame politickej system prosim?vzdyt to sam pises, ze od Ciny az k nam je to kapitalismus, jen s mirnejma odchylkama. nekde je to kapitalismus s lidskou tvari, jinde ostrejsi forma kapitalismu. to, ze si pravidla urcujou staty sem myslel, ze je tak nejak vyvracena legenda. je jedno jakou mas vladu a ze se jednou za chvili zmeni, protoze hybatele businessu zustavaj vicemene nemenny a sou tim padem schopny planovat vic do budoucna, maj cas a prostredky vyckavat a pravidla menit pozvolne.

    jeste, ze neumm citovat Marxe, ale pises, ze se problemy vyresi pomoci kapitalu...uf...a ze to zaplati stredni trida, uff. ja myslel, ze ty zmeny provedou ruce lidi, ktery postavej ty novy elektrarny a par mozku vedcu, ktery to vymyslej. penize nebudou mit zadnou hodnotu za par dekad a ty mluvis o generacich

    ukaz mi prosim v modernich dejinach moment, kdy se sami vladnouci politici, kralove, velkozavody(dnesni oligarchove a korporace) rozhodli nejak zasadne zmenit status quo. jinak nez tim smerem, kterej by je drzel u mci y vydelaval penize. cimz se dostavam zpet k aktivismu, respektve obcansky neposlusnosti- dokud lidi nezacali delat bordel, teda bejt aktivisti, tak nemeli cerny lidi volebni prava, ve fabrikach se drelo 12 hod sichty a ve Svycarsku nemely zeny volabni pravo jeste v druhy pulce dvacatyho stoleti.

    "Když mluvíš o uhlobaronech - budeš jim nadávat i ve chvíli, když budou poskytovat záložní energii?" -ANO samozrejme budu a mel by to delat kazdej. Tyhle lidi celou dobu vedi co delaj a vydelavaj na tom neskutecny penize. neprestanou to delat, dokud jim spolecnost nenaznaci, ze je to spatne a oni pak reknou "oops my bad ze jsem vydelal miliardy a celou dobu vedome nicim ekosystem, tady mate koblihu a zacnu vam prodavat neco eko". nasrat, sou to skupiny organizovanyho zlocinu, stejne jako banky, financni skupiny, developersky firmy spekulujici s realitama. a to, ze to co delaj je legalni jen doklada, ze stat az tak uplne neridej politici, ale lobysticky skupiny pracujici pro ty superbohaty

    v zasade se rozchazime v tom, ze ja pozaduju klimatickou spravedlnost- tak jako dneska nebudu nadavat chudejm lidem, ze nejsou vegani a nemaj elektromobil a nebo ani netridej odpad, protoze na to z nejakejch duvodu nemuzou dosahnout, tak nebudu za par let tleskat uhlobaronum za to, ze dodavaj levnou energii prekariatu- to je totalni demagogie, az by me skoro zajimalo na jakym politickym spektru se pohybujes(mrk mrk)

    asi je blbost to tim tady zasirat, ale vzhledem k tomu, ze sme se jeste nepohadali, tak s tebou rad budu hrat tyhle sachy na dalku v poste!
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TWORBO: Ano. Diky za preptani. Ale muzes mi vyvratit je ji benga nekdy pouzivaj svete div se jinak, nez davni asijsti mudrcove martial arts a nikdy ji nedrzej za tu dolni cast a nepouzival ji jako obusek. Go on.

    Naoplatku bych ti mohl dat kurz nadsazky, metafory v umeni atak koukam
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SGNLR: když koukám na tvůj "dizajn" říkám si jestli vlastne víš jak se používá Tonfa...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SGNLR:


    No, ale co je ten green job? A musí to být green job?


    Např. to že ty lidi mají prachy, znamená, že si můžou dovolit ty zelený energie;-) Rok před invazí UA, se mluví o tom, že současná politika EU, bude znamenat drahé energie. Ale v tuhle chvíli se 4-5x zdražil plyn - tohle sejme celou nejnižší třídu. EU na to šetřila už před invazí, aby byla schopná pomoci jednotlivým státům - netuším, jestli je schopná pokrýt takovýhle zdražení. Máš tu skoro mega lidí v exekuci a a k těm se připojí lidi, který tam ještě u chlup nejsou ale padnou tam příští rok. Tohle jsou lidi, který tu energetickou transformaci nezaplatí, schudnou na ní a budou ideálním voličem pro různé antisystémové přístupy alá Andrej Babiš v lepším případě, Okamura aspol. v horším případě. Budeš jako angažovaný umělec ovlivňovat lidi v těhle vodách? Nebo skončíš jako Godard s tím, že dělá filmy pro pracujcí ale oni mu tam nechodí? Prostě budeš dalším liberálem, co dělá umčo pro liberály?


    No a pak tu máš tu sobeckou střední třídu, pokud si pamatuji dobře, nájem/hypo je stojí méně než 50% příjmu, takže už nejsou prekariát. O jakých green jobech tady mluvíš? Je elektro mobilita green? Je job v dodávání a výrobě solárních panelů? Tady je to jako se vším jiným, pokud je to sektor který roste a je v něm málo lidí, bude zvyšovat odměny. Pokud potřebuje specifickou kompetenci, budou vnikat i školy/kurzy. Známej si postavil off-grid house, není rozhodně eko, páč je plný baterii a technologií. A vydrží ti asi 8 dní, když je zataženo a šetříš. Vyladil si na něm, co takový barák potřebuje a teď s lidma co tam designovali/vyráběli technologie na míru, rozjíždí business který jiným pomůže i u zasíťovaných barákách snížít energetickou náročnost. Tenhle klučina začal jako markeťák v nějakým korporátu a z toho co vydělal, rozjel tohle. Bude souzený za to že několik let vydělával v marketingu? Ty víš, kam ostatní doiterují? Já byl sedm let ve veřejným sektoru, než jsem odešel do komerčního. Proč by to nemělo být naopak? Není právě ta korporátní deziluze motor mnoha lidí, začít dělat něco smysluplnějšího?

    Za druhý, ta sobecká střední třída bude ta, která tu transformaci zaplatí na ceně energií a ze svých daní - případně bude mitigovat drahotu investicí do energetických úspor ve svém bydlení.

    Do pojmu kapitalismu si rveš všechno co se ti hodí. My nemáme politickej systém kapitalismu. Levice rve do kapitalismu démony, svobodní zas osvoboditele - je to trochu únávný, jak si v tom každý hledá svoje. Ano svět se nám s průmyslovou revolucí radikálně změnil. Ale ve zkratce. Kapitalismus nepotřebuje demokracii, pravidla kapitalismu určují mocenská centra - státy různých politických zřízení. Stačí se podívat do číny, máš tam, kapitalismus i státní kapitalismus. Všude je nějaká forma kapitalismu definovaná státem, ten utváří podobu kapitalismu a ten zpětně utváří stát. Máš různé sociální programy nebo jejich absenci, máš různé systémy zdaňování. Každý stát má nějakou hodpodářskou politiku, nějakou ekonomickou i vojenskou strategii. Máš korporáty co mají kapitál a snaží se ovlivňovat, ale nevládnou - málokdy, jsou schopné určovat pravidla, ale ovlivňují kapitálem, stejně jako ostatní státy, které mají taky kapitál ale mají moc na pravidly. Přijde ti snad, že Jeff Bezos vládne světu, jen protože Amazon je jedna z největších firem? Máme tady hodně aktérů, hodně rozdílných ekonomik, hodně strategií k domácí politice. Co je důležité, je to pískoviště rozličných strategií jak něco získat na úkor ostatních a takhle to bylo tisíce let. Co se změnilo je kritické zahuštění lidstva a potřeba zdrojů pro inovace. Je to nová situace ( ano i v řádu desítek let, je to stále nová situace). A tohle je primárně problém, který se bude řešit vědou, inženýrstvím a pomocí kapitálu, která zaplatí tu práci. V Evropě je tohle už dávno politicky i ekonomicky ukotvený, ale realizace je vždycky nejtěžší oříšek. Nemáme žádné hotové řešení a je to problém který budeme řešit generace. Ale budou ho řešit ti, kteří se věnují vědě a inženýrství, bude to investovaný korporátama nebo státama. A ten zbytek se pokusí, aby jsme u toho nezbankrotovali nebo nevytvořili nějaký nelidský podmínky pro život, kde neplatí např. právo.

    Když mluvíš o uhlobaronech - budeš jim nadávat i ve chvíli, když budou poskytovat záložní energii? Nejsou náhodou ty uhlárny už vybavený filtrem, takže ty výpary jsou dost limitní a ten dopad na ekosystém v ČR je minimální? Není to vlastně divný, když ty uhlárny jsou schopný dodat levnou energii (pokud by nebyli povolenky) a nezruinovat tu prekarizovanu část společnosti?.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    To Serve And Protect 2022 | Vladimír Turner
    http://sgnlr.com/works/inside/to-serve-and-protect-2022/



    Pomáhat a chránit

    V třicátých letech 20. století, ještě před začátkem druhé světové války, navrhovali studenti umělecké školy, kde jsem nedávno také studoval, architektonická řešení koncentračních táborů. V současnosti designéři na té samé škole navrhují design střelných zbraní České zbrojovce, která je pak prodává komukoliv kdo platí, tedy i diktátorům a totalitním režimům. Studenti designu se většinou ideově nikomu nezodpovídají, prostě “jen dělají svojí práci”. Svojí práci dělají také hrdinové v novodobých brněních, kteří mají od státu monopol na násilí. Hlídají status quo neoliberálního kapitalismu, který není ideologií, ale jediným možným demokratickým modelem. Jde mu jen o peníze a ty jsou apolitické. Uvnitř hranic národních států zasáhnou hlídači pořádku kdykoliv, když se tento stav věci někomu znelíbí. Je nepřípustné, aby byla narušena hierarchie sociálních vrstev. Kdyby někdo demonstroval za emancipaci rasových menšin nebo za rovné podmínky pro ženy a muže. Poslední dobou se hromadí problémy s verbeží, která požaduje něco, čemu říká klimatická spravedlnost.

    Nejsem sice produktový designér, ale jako každý umělec bych rád prorazil na trh. Tak jsem se rozhodl aktualizovat geniální vynález na mlácení nepřizpůsobivých živlů. Patent na mou novou verzi tonfy nabízím k odkupu pro policejní složky toho státu, který víc zaplatí. Cena je k diskuzi. Věřím, že tato drobná invence potěší samotné policisty a radikálně zafektivní jejich práci. Ti to s námi myslí dobře. Proto bychom měli každou ránu tonfou od od rytíře chránícího svého pána, brát jako jakési gesto dobroty a být vděčni za jejich moudrost a štědrost.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam