• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    FRUITS: Hele ty si asi myslis ze sem uplne blbej a budes me poucovat jak prirucka pro zacinajici umelce. Zajimalo me jestli ma nejakej vyznam to tvoje spojeni se slovem “copypaste” a ty na me vybalis takovejhle odstavec ze seminarky na vytvarnou vychovu. Navic tady pisu,ze je to text do novin a texty na vystavach nevystavuju. Si zkus poradne ten text k solaru precist. Neshamuju lidi,co maj deti. Rikam,ze ja je mit nebudu, ze me rmouti blizky slepy kamaradi,ktery je maj a ze ten kdo je ma,by se mel pokusit tem detem zarucit nejakou budoucnost a v jisty mire se stat “klimatickym aktivistou”. S propagandou nemam zadnej problem a otevrene jeji nastroje v nekterejch pripadech pouzivam.

    Bejt tady jedinej,kdo sem hazi svoje veci,se mi zda jako dobrej nabeh na otloukanka od znudenejch prihlizejicich. Sem taky nekdy hazejte nejaky prace at je to tu zivejsi trebas;)
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    SGNLR: No mě přijde že když např. uděláš obušek propíchanej hřebíkama, tak si může přisvojit každej po svým (třeba i fotbalovi chuligani k tomu mužou mít pozitivní vztah). když k tomu napišeš nějakej docela konkrétní politickej statement, tak z toho děláš nějakou názorovou pozici, a například náckové si to ukrást nemohou. Ten výklad díla, nebo dovětek, který k tomu přidávaš, z toho dělá spíš prvoplánovou propagandu. Umění by se podle mě nemělo bát být nejednoznačné, naopak by mělo být nejednoznačné a znejisťující.
    Mimoto některý ty texty který k tomu dáváš, jako třeba u toho solárního panelu, mi přijdou teda mimo. Shamovat lidi za to, že mají děti, to je podle mě docela dost dementní. Ten solár na tyči by bez toho textu byl jinak dobrý vtip.

    Ale jinak bych chtěl hrozně zcenit ten pořad "antifascist art", je to top! Naprosto skvěle kontextualizovaný umění v dějinách 20 století, Myslím, že to tu ve výkladu jak historie, tak umění, chybí. To má podle mě hodně dlouhodobou hodnotu. Skvělej výukovej materiál. A super natočený. Fakt totalně top!
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    moje oblibena akce a team poradatelu, ktery zajimave premyslej a jejich festival se pekne vyviji. rozhovor o festivalu Kukacka Ostrava https://artalk.cz/2022/02/07/festival-kukacka-zajima-nas-zivotaschopnost-umeni-mimo-galerie/?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    FRUITS: je teda taky fakt, ze na vystavach ty texty neprezentuju. je to text na web, v tomhle pripade to sou prace do jednech spanelskejch novin, kde k tomu chteji texty, aby se ctenari podivali do myslenkovyho backgroundu tech umelcu, co v tech novinach publikujou. #alibismus #artistsorry
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    FRUITS: Co znamena “interpretaci a copypaste”? Tady moc neni co interpretovat volne,vic moznosti neni,proto si k tomu pro blby pisu manifesty. Driv sem to nedelal,ale zoufalost me dohnala k prvoplanovosti.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    SGNLR: ja bych se na ty textovy vyjadření u těch tvych fotografií spíš vysral. Jednak tam motáš v jednom odstavci upřímnost a v druhém ironii, což dohromady nedává smysl, jednak to textem moc vysvětluješ a autorizuješ a dáváš málo prostoru na volnou interpretaci a copypaste.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    RADIQAL: Jak říká francózký klasik: “Pojďme si to užít, při čekání na smrt.”

    Diskuse, to chce ale hodně času, kterýho neni nazbyt, jakmile jednou přijmeš roli fotra…
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: No ja jsem spis pro ten konsensus,ale ten se nejak neuchytil.

    Me by se teda libilo,kdyby tady diskutoval jeste nekdo dalsi a dal nam na tohle svuj nazor,at tady jen neskaceme do ringu a nedelame show jak cviceny opicky. Sledujicich ma tenhle klub dost a jestli je zajima “angazovany” umeni a my tady ted tak nejak resime jeho potencial a presahy,tak by bylo fajn prispet do diskuze. Brzo vsichni umreme,tak neni co ztratit s proc se stydet;)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SGNLR: Diktatuta většiny nebo konsensuální rozhodování… demokratura má povevěst toho “nejlepšího” (hned po osvícených vůdcích, samozřejmě). Na poloveřejný diskuze jsou tu soukromý auditka.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SGNLR: mě jde jen o praktické řešení, buď se dohodneme jako dva autokrati nebo dáme šanci plebsu.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: ja nejsem moc zastancem tzv demokracie a tzv hlasovani je jeni chimera moznosti volby, ale show must go on! zaplatim si volice, tak jak se to v kazdy spravny "demokracii" dela upozornuju!
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Tak můžeme hlasovat - palečky dolů pošta, palečky nahoru veřejně.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TWORBO: takzes me dostal ty!pisu ti bod
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SGNLR: nejlip se ironie a sarkasmus podává s pokerfacem.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RADIQAL: tak pod diskutovat neasi,)

    hodne lidi mimo umeleckou scenu si mysli, ze vsichni umelci=pozersky debilci v designer clothes, co lezou do prdele bohatejm kupcum(to teda asi vetsina sceny je). ale pak je tu ta prekarizovana cast lidi, ktery chteli neco tvorit, ale ten trzni system, kterej samozrejme funguje i na umelecky scene, je totalne odradil, nebo po par letech semlel

    a to samy u filmu. kdyz se rekne, ze delas u filmu, tak si lidi predstavujou hrany velkofilmy, catering, kokain v privesu s makeupem. malokdo pak vidi dokumentarni filamare, pro ktery je tady kurva malo prilezitosti pracovat na smyslplnejch projektech, a tak delaj treba pro CT, kde se plat nezvysil za poslednich deset let
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TWORBO: Ja nejsem designer a myslel sem,ze to je jasny,ze to je nadsazka. Nebo si myslel,ze to opravdu chci prodat pocilejnim slozkam,aby nas tim pacifikovali na demoskach?🥴

    Jinak ta naivne prakticka predstava,ze design ma bejt funkcni,me opustila behem studia na UMPRUM. Kde je treba uz i obor konceptualniho designu
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SGNLR: Vůbec ne v poště. Konečne to tu (po letech) má nějakou šťávu.
    Taky bych si přisadil, ale na souvislejší úvahy jsu moc prekarizovanej. Od filmu jsem utek do pečovatelskýho ženskýho odvětví, kde je mi mý humanitní pře-vzdělání k prdu, a kde dřu bídu s nouzí. Takhle se mužu aspoň trochu intektuálně pobavit.
    Pojďte hoši!
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    SGNLR: já měl pocit že design je spojení funkčnosti a nějakých estetických kvalit. i když dneska to laikové a občas i lidé z branze berou spíš jen přes tu estetiku... takže asi pro spoustu lidí dobrej design.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF: dane mam pocit platej vsichni, a vytykat tem chudejm, ze jich platej malo a ze teda svet zachranej dane stredni tridy je pomerne slusna classwar! ten kdo je nerad plati sou ty superbohati, kteri k nim v zadnym pripade neprisli poctivym zpusobem(otazka legality a legitimity by byla na dalsi slohovou praci)

    green job vyraz pouzivam pejorativne- tak jak ho ted jako kourovou stenu greenwashingu pouziva ten zlej kapitalismus- ano, pouzivat tohle slovo me uz taky sere, ale on tady porad tak nejak je a porad tady sou lidi, ktery si myslej, ze se vse ve spolecnosti samo vyresi nasmerovanim neviditelny ruky trhu. to se deje, ale vede to svet do cim dal tim vetsiho pruseru

    nikdo tady nemluvi o souzeni nejakyho tvyho kamose marketaka,kdyz mluvim o vyvlastnovani a souzeni, tak myslim opravdu bohaty lidi, miliardare neasi. to je jako kdyz se lidi pri obdobi Kliniky bali toho, ze jim squatter obsadi garsonku, kdyz odjedou na dovolenou, tahle antilevicacka dojmologie. kamosu marketaku, lidi z reklamek(mezi nima jsem vyrostl) a korporatu mam x a kdyz se s nima bavim o tom, jestli by v zivote nechteli delat uzitecnou praci, ktera by jim treba i prinasela nejaky vnitrni uspokojeni, byla prospesna spolecnosti, tak se bloknou a prestanou mluvit(ano, chteli by to, ale sou moc pohodlny z toho sveta pseudoblahobytu vystoupit)

    jakej mame politickej system prosim?vzdyt to sam pises, ze od Ciny az k nam je to kapitalismus, jen s mirnejma odchylkama. nekde je to kapitalismus s lidskou tvari, jinde ostrejsi forma kapitalismu. to, ze si pravidla urcujou staty sem myslel, ze je tak nejak vyvracena legenda. je jedno jakou mas vladu a ze se jednou za chvili zmeni, protoze hybatele businessu zustavaj vicemene nemenny a sou tim padem schopny planovat vic do budoucna, maj cas a prostredky vyckavat a pravidla menit pozvolne.

    jeste, ze neumm citovat Marxe, ale pises, ze se problemy vyresi pomoci kapitalu...uf...a ze to zaplati stredni trida, uff. ja myslel, ze ty zmeny provedou ruce lidi, ktery postavej ty novy elektrarny a par mozku vedcu, ktery to vymyslej. penize nebudou mit zadnou hodnotu za par dekad a ty mluvis o generacich

    ukaz mi prosim v modernich dejinach moment, kdy se sami vladnouci politici, kralove, velkozavody(dnesni oligarchove a korporace) rozhodli nejak zasadne zmenit status quo. jinak nez tim smerem, kterej by je drzel u mci y vydelaval penize. cimz se dostavam zpet k aktivismu, respektve obcansky neposlusnosti- dokud lidi nezacali delat bordel, teda bejt aktivisti, tak nemeli cerny lidi volebni prava, ve fabrikach se drelo 12 hod sichty a ve Svycarsku nemely zeny volabni pravo jeste v druhy pulce dvacatyho stoleti.

    "Když mluvíš o uhlobaronech - budeš jim nadávat i ve chvíli, když budou poskytovat záložní energii?" -ANO samozrejme budu a mel by to delat kazdej. Tyhle lidi celou dobu vedi co delaj a vydelavaj na tom neskutecny penize. neprestanou to delat, dokud jim spolecnost nenaznaci, ze je to spatne a oni pak reknou "oops my bad ze jsem vydelal miliardy a celou dobu vedome nicim ekosystem, tady mate koblihu a zacnu vam prodavat neco eko". nasrat, sou to skupiny organizovanyho zlocinu, stejne jako banky, financni skupiny, developersky firmy spekulujici s realitama. a to, ze to co delaj je legalni jen doklada, ze stat az tak uplne neridej politici, ale lobysticky skupiny pracujici pro ty superbohaty

    v zasade se rozchazime v tom, ze ja pozaduju klimatickou spravedlnost- tak jako dneska nebudu nadavat chudejm lidem, ze nejsou vegani a nemaj elektromobil a nebo ani netridej odpad, protoze na to z nejakejch duvodu nemuzou dosahnout, tak nebudu za par let tleskat uhlobaronum za to, ze dodavaj levnou energii prekariatu- to je totalni demagogie, az by me skoro zajimalo na jakym politickym spektru se pohybujes(mrk mrk)

    asi je blbost to tim tady zasirat, ale vzhledem k tomu, ze sme se jeste nepohadali, tak s tebou rad budu hrat tyhle sachy na dalku v poste!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam