• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    VLKSAMOTAR: (3d digitalni fackovani putina je celkem cajk :))
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    VLKSAMOTAR: muzu si dovolit (kritickou) reakci, resp. otazku: v jakem kontextu/vyznamu pouzivas termin postdigitalni? protoze mam dojem ze ho pouzivas jen jako fancy-privesek, nikoliv vsak ve smyslu jak je ten termin - vicemene jiz standardne - v teoreticko-umeleckem diskurzu zaveden (od k. casconeho a jeho aesthetics of failure az k napr. k transmediale v r.2014)... ale asi je to nad ramec tohto auditka...
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    TWORBO: Jestli to myslíš vážně, tak bude určitě fajn se na to jít podívat a buď ti to bude vytvářet smysl nebo ne (ale ten význam bude asi tvůj vlastní než náležející umělci). Myslím, že to alespoň podle fotky vypadá zajímavě. Je tam rozehraná nějaká sexualita s industrií doplněná dětinskostí a brutalitou zatajených či dokonce vypíchnutých očí. Kombinace, která je určitě provokativní. Jestli to je víc než triviální juxtapozice se asi uvidí až na místě.
    N_I
    N_I --- ---
    TWORBO: to asi moc nejde, nevím jak,..navíc sem ho sem dal blbě asi sem ani nepatří?...ikdyž?...se tam zastav a zkus si to projít...přečíst...mě to přijde třebas vcelku srozumitelné, kde pátrá, co řeší a jak se mu to otiskuje do tvorby...
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    N_I: já tomu vůbec nerozumím, ani dílu, ani tomu textu. může mi někdo jednoduše převyprávět co se umělec snaží sdělit?
    SALE
    SALE --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    Je to asi jako málo aktivistický asi víc konceptuální na zdejší poměry, možná je to úplně OT co já idijot můžu vlastně vědět, ale celý příběh Lumíra je krásnej. V tuto chvíli jeho věc v Nevan Contempo, kdy to s tebou taky hezky cloumá.
    NEVAN CONTEMPO
    https://www.nevan.gallery/

    VLKSAMOTAR
    VLKSAMOTAR --- ---
    HYNEK: Díky! A to je škoda! Párkrát jsem váhal, jak moc popsat technickou část, ale bylo by to už příliš obsáhlé a usoudil jsem, že nepůjdu všem doslova naproti. Už tak jsem se snažil vše minimalizovat, aby to bylo stravitelné pro kohokoli, kdo aspoň ví, co je to Ethereum, ale dost možná jsem tu srozumitelnost podcenil :)
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    VLKSAMOTAR: Tak ja to tady taky trochu ozivim a neco napisu: mne se to hrozne libi vizualne, i v tom textu citim silu, ale bohuzel nejsem schopen docenit tu technickou stranku veci, ten koncepcni for toho, jak to funguje: technicky tomu proste nerozumim, coz mi brani v jakykoliv pripadny dalsi aktivite :(
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Jinak ty noviny,do kterejch prispiva komunita socialne kritickejch umelcu tvoricich na pomezi verejnyho prostoru/ galerie v takovy mezinarodni bubline post-konceptualnich umelcu, ktery nejak pricichli k ulici, jsou tyto. Prave vyslo treti cislo, bez grantu a komercniho contentu

    https://www.theposttraumatic.com/
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SGNLR: Ty děti jsou dobrej klíč k celý věci. Od “po nás potopa” k “za nás potopa”, zodpovědný rodičovství musí tenhle kolaps zohledňovat.

    Touha po přežití a wellbeingu vlastního potomstva mi přijde jako relevantní a dostatečne silná a zároveň dlouhodobá motivace.

    Taky bych házel, no jsem utopenej v tom rodičování. Dík že to tu udržuješ při životě a masíruješ.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    VLKSAMOTAR: Krásný ten poslední animovanej moment. Nic novýho od dob Terminátora dvojky, ale s Maolem to krásně sedí. NFTs jsou podle myho slepá větev, ale 100k na “dobrou věc” je respektuhodné. Slovy stárnoucí mládeže, “líbec”.
    VLKSAMOTAR
    VLKSAMOTAR --- ---
    A protože jsem nedostal reakci na tohle, sdílím znovu.

    Postdigital Metafesto is a collection of 333 numbered video art by Ryska.
    Support this manifesto by minting.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Postdigital Metafesto
    Postdigital Metafesto
    https://www.ryska.digital/metafesto
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Whitepaper/Metafesto: https://www.ryska.digital/meta_whitepaper
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Ukázka z kolekce:
    222.mp4.

    + náhled:



    SGNLR
    SGNLR --- ---
    FRUITS: Hele ty si asi myslis ze sem uplne blbej a budes me poucovat jak prirucka pro zacinajici umelce. Zajimalo me jestli ma nejakej vyznam to tvoje spojeni se slovem “copypaste” a ty na me vybalis takovejhle odstavec ze seminarky na vytvarnou vychovu. Navic tady pisu,ze je to text do novin a texty na vystavach nevystavuju. Si zkus poradne ten text k solaru precist. Neshamuju lidi,co maj deti. Rikam,ze ja je mit nebudu, ze me rmouti blizky slepy kamaradi,ktery je maj a ze ten kdo je ma,by se mel pokusit tem detem zarucit nejakou budoucnost a v jisty mire se stat “klimatickym aktivistou”. S propagandou nemam zadnej problem a otevrene jeji nastroje v nekterejch pripadech pouzivam.

    Bejt tady jedinej,kdo sem hazi svoje veci,se mi zda jako dobrej nabeh na otloukanka od znudenejch prihlizejicich. Sem taky nekdy hazejte nejaky prace at je to tu zivejsi trebas;)
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    SGNLR: No mě přijde že když např. uděláš obušek propíchanej hřebíkama, tak si může přisvojit každej po svým (třeba i fotbalovi chuligani k tomu mužou mít pozitivní vztah). když k tomu napišeš nějakej docela konkrétní politickej statement, tak z toho děláš nějakou názorovou pozici, a například náckové si to ukrást nemohou. Ten výklad díla, nebo dovětek, který k tomu přidávaš, z toho dělá spíš prvoplánovou propagandu. Umění by se podle mě nemělo bát být nejednoznačné, naopak by mělo být nejednoznačné a znejisťující.
    Mimoto některý ty texty který k tomu dáváš, jako třeba u toho solárního panelu, mi přijdou teda mimo. Shamovat lidi za to, že mají děti, to je podle mě docela dost dementní. Ten solár na tyči by bez toho textu byl jinak dobrý vtip.

    Ale jinak bych chtěl hrozně zcenit ten pořad "antifascist art", je to top! Naprosto skvěle kontextualizovaný umění v dějinách 20 století, Myslím, že to tu ve výkladu jak historie, tak umění, chybí. To má podle mě hodně dlouhodobou hodnotu. Skvělej výukovej materiál. A super natočený. Fakt totalně top!
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    moje oblibena akce a team poradatelu, ktery zajimave premyslej a jejich festival se pekne vyviji. rozhovor o festivalu Kukacka Ostrava https://artalk.cz/2022/02/07/festival-kukacka-zajima-nas-zivotaschopnost-umeni-mimo-galerie/?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    FRUITS: je teda taky fakt, ze na vystavach ty texty neprezentuju. je to text na web, v tomhle pripade to sou prace do jednech spanelskejch novin, kde k tomu chteji texty, aby se ctenari podivali do myslenkovyho backgroundu tech umelcu, co v tech novinach publikujou. #alibismus #artistsorry
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    FRUITS: Co znamena “interpretaci a copypaste”? Tady moc neni co interpretovat volne,vic moznosti neni,proto si k tomu pro blby pisu manifesty. Driv sem to nedelal,ale zoufalost me dohnala k prvoplanovosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam