• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CISTICZRichard P. Feynman
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    MIKEE: Nevím, nedokážu odhadnout svou "úroveň" ve srovnání se zbytkem zdejších nyxáků:] Ale nějaký přehled snad mám:] Od malička se zajímám o vesmír, takže hlavně astrofyzika. Jinak spíš teoretická fyzika: kvantová mechanika, relativita & pokusy o jejich sloučení; z posledních "objevů" mě asi nejvíc nadchla M-Teorie. Vůbec všechno, v čem má prsty, Edward Witten, mi přijde "celkem fajn" ;]

    Abych teda něco napsal o overminds.. Ale předem upozorňuji, neberte to jako dogma. Psát o takto ožehavých tematech není snadné. Člověk podobným věcem buď uveří a úplně se mu změní svět před očima, nebo je nepochopí, nebo jim zkrátka neuvěří (pokud se někdo takový najde, jsem zvědav na jeho argumenty..). Žádná jiná cesta není, takže případné zájemce o tuto "nezápadní" filosofii musím odkázat na patřičnou literaturu, pže nejsem fyzik ani filosof. Ale protože jsem ve škole a mám chvíli čas, aspoň se pokusím o vysvětlení..

    OVERMIND
    Nejdřív úvaha, která snad dostatečně nastíní rozdíl mezi východním a západním pohledem na realitu. Uvedu Descarta, který je považován za otce logiky. Jeho slavné cogito ergo sum je ve skutečnosti velmi zmatené a představiteli východní filosofie dává víc otázek než odpovědí. Myslím, tedy jsem je tak "jasné" jako nedostačující. Já myslím, ok - kdo je však ten ? A myšlení, co to je? Tyto otázky vedou k jinému problému - k psychice - na Západě představě doposud nevyřešené. Pochází z řeckého psyché - duše a hned tu máme první spor racionalisty a spiritualisty. Oba se shodují pouze v tom, že proti sobě stavějí hmotu a duši.
    Tantra doplňuje Myslím, tedy jsem důsledkem: Jsem, tedy myslím, čímž chápe, že myslet znamená být si vědom, a ne uvažovat (tyto nuance jsou klíčové). Z toho plyne, že psychika & vědomí, empirické základy veškeré existence, jsou neoddělitelné.
    Tantra tedy usmiřuje spiritualistu a racionalistu tím, že psychika - tedy vědomí - je rozměrem, základní vlastností kosmu: tento tantrický axiom má zásadní význam. Abych ukázal jeho důsledky, vyjdu z běžné představy o myšlení. Když západnímu racionalistovi začneme vykládat o nehmotné či nadpřirozené psychické jsoucnosti - duši, akorát zakroutí hlavou, protože pro něho je myšlení (stejně jako počítání na počítači - východ by kompy nikdy nevymyslel..) výsledkem mozkové činnosti a neexistuje mimo něj. Na druhou stranu i pro zatvrzelého spiritualistu myslit si, být si vědom v sobě zahrnuje uzavřený prostor (lebeční dutinu) a jednotnou hmotnou strukturu (mozek). Na tomhle se kupodivu shodnou. Nikomu nedělá problémy představa mozku-kompu. Miliardy neuronů mozku (živých mikroprocesorů) jsou spojeny dendrity (vodiči), mezi nimiž probíhá nervová energie elektromagnetické povahy (místo elektrického proudu)..
    Původnost tantry spočívá v představě, že každá psychika (včetně buňky, která volně disponuje autonomním vědomím) je silovým polem, jemným energetickým systémem, tedy hmotným systémem v nejširším slova smyslu (aniž se omezuje na atomy/molekuly). Teď to přijde..
    Moje psychické silové pole obklopuje a spojuje všechny mé neurony, využívá je, reaguje s každým neuronem a naopak. Sice myslím svým mozkem, ale má psychika se s ním neztotožňuje (tedy se jím ani neomezuje). A dál: můj mozek (hmota) je uvnitř mé psychiky (silové pole), nikoli naopak. A moje individuální psychika je overmindem všech neuronů (ve skutečnosti VŠECH buněk těla..).
    Možná to není úplně jasné, blbě se to vysvětluje. V jedné knize jsem četl přirovnání k magnetu: moje psychika je pro mozek jako magnetické pole pro magnet. Atomy železa jsou "hmotné" (mohu je zvážit, nebo i pozorovat jejich hmotovou strukturu pod elektron. mikroskopem), každý atom železa je magnetem v mini provedení a spolu s ostatními vytváří magnetické pole magnetu. Ale neviditelné, jemné a nezvažitelné magnetické pole je rovněž "hmotné" (lze ho dokázat) jako magnet, od něhož je neoddělitelné. Magnetické pole se však šíří za hranice magnetu samotného a může se prolínat s jinými magnety atd.
    A mozek, to jsou neurony vytvořené z "poctivých" hmotných molekul (ty zase z atomů, kvarků, superstrun atd., to není až tak podstatné..). Všichni ale víme, hmota je ve skutečnosti prázdný prostor (kdybych zrušil elektronové obaly tím, že bych hmotu stále stlačoval, až by se jádra dotýkala, vešla by se země do náprstku, oblíbené přísloví ze střední školy, snad netřeba vysvětlovat..). Pro mozek to samozřejmě platí také - stlačený by nebyl velký ani jako zrnko písku. Můj mozek je tedy dynamický prázdný prostor, silové pole, sem tam poseté zcela nepatrnými "shluky" energie (Einstein) - atomy. Vědecky je tedy silové pole mozku (narozdíl od uzavřené a kompaktní struktury, kterou mi ukazují smyslí a učí biologie) oblakem energie v neustálém proměnlivém vztahu ke svému okolí - ale zejména PRÁZDNÝM PROSTOREM, který myslí.

    Tady asi začíná flame, ale jedninou přičinou je nepochopení. Kdo tápe, ať si to přečte ještě jednou, jinak nemá smysl číst dál..

    Odvážlivci, nechť pokračují dále. Můžu si představit, že jsem se stal mikrobytostí a uvelebil se pěkně uprostřed tohoto "silového pole mozku" a že zevnitř pozoruji tento "myslící mrak energie". Nikde neuvidím obrazy, které se objevují v duševnu jeho vlastníka. Nikdo neví, kde ani jak tyto obrazy (které tvoří obsah vědomí a snů) vznikají. Pro tantru je to jednoduché - děje se to v duševnu, v jemném silovém poli, které zahrnuje celý mozek, ba dokonce přesahuje (velmi významně) jeho hranice - stejně jako je tomu u zmíněného magnetického pole & magnetu.
    Tantra tuto myšlenku přenáší na jedince i na celý vesmír, který vytváří miliardami galaxií silové pole utvářené zejm. prázdným prostorem. V tantře "něco" myslí pomocí hvězd, jako "já" myslím pomocí svých atomů. Vesmír je tedy živý a vědomý.
    Od kosmu po elementární částice se univerzální psychika vrství v nekonečný počet vědomých, autonomních, odlišných, ale vzájemně závislých podúrovní či hladin vědomí - overminds.
    Vědomí hmoty je tedy podmíněno už pohou její existencí, je to zkrátka důsledek toho, že tato hmota vnikla a je zcela lhostejné, jakým způsobem - jestli při výbuchu supernovy nebo při fluktuaci falešného vakua. Vědomí je vlastnost, jako třeba elektrický náboj. A to je právě nestravitelný oříšek pro západní vědu, která nedokáže vysvětlit ani fungování mozku, natožpak princip, který řídí veškerou existenci všeho v našem vesmíru..

    Jen taková perlička na závěr. O tantru jsem se začal zajímat z jiného důvodu;] Pouze při maithuně (rituálním spojení se svou šakti, které symbolizuje tvořivou - reprodukční - sílu vesmíru) ve stavu nejvyšší sexuální rozkoše, kdy se naše energie intenzivně přelévají, je možné "doktnout" se overmindu, splynout v jedno vědomí a povznést se nad ego. Ale to už je úplně jiná kapitola ;]

    BTW: Sry za taková kvanta textu, ale některé věci se zkrátka několika větami vysvětlit nedají. Overminds jsou základním kamenem tantry, několikatisícileté nauky, o které byly napsány tisíce knih.. Mohl bych toho napsat stokrát víc, ale za chvíli mi začíná nudné cviko ze stavební fyziky;]
    WENCA
    WENCA --- ---
    C4MEL: Klidne nevedecky temata rozebirejte. Ja ted zrovna jedu v synchronicite. :) Hledal jsem neco o overminds na Wiki a nic nemohl najit. Jinak vychod tu myslim nikdo nepodcenuje.

    Nejaky hezky odkazy:

    http://planetmath.org
    http://planetphysics.org

    Nejaky dulezity veci tam chybi, koukejte prispivat. :D
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    C4MEL: abych nezacal zurive flamovat, tak jsem si nejdriv na deset vterin sednul a nic nerikal :] ... otazka je, jak moc si ve vede pokrocil? kam az si se dostal? co to je ta tvoje "veda"? pak muzeme resit dal :]
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    WENCA: Tak proti tomu nemám absolutně nic. Dick věděl moc dobře, proč to říká.. Škoda, že nenakousl ty další cesty. Jen velmi málo vědců uznává tak klíčové mechanismy, jakými jsou např. overminds - nevím, jestli má smysl v tomto klubíku rozebírat tak "nevědecká" témata;] Pro mě bylo pochopení jejich smyslu naprosto zásadní. Úplně geniálně se dají skloubit s M-teorií a když jsem si nenásilně uvědomil, že tato tisíce let stará nauka popisuje velmi elegantně náš vesmír (a já se tak o další krůček přiblížil k odpovědi na otázku "Proč jsme vlastně tady"), málem jsem spadl ze židle;]
    Opravdu bych východ nepodceňoval. Jiný kraj, jiný mrav. Ale to neznamená, že jejich cesta je špatná. Současná moderní věda, kterou nejvíce nakopla válka, tedy hlavně USA, udává pokrok civilizaci, která je ve srovnání s tisíciletou tradicí duchovně založeného východu dítkem, byť nesmírně talentovaným - zejm. co se rychlosti pokroku týče.. Ale technologický pokrok není vše. O tom by mohl starověký Řím vyprávět..
    WENCA
    WENCA --- ---
    Este abych to vztahl k Dickovi.. pokud si dobre pamatuju, tak v tom videu rikal, ze matematika spolu s fyzikou jsou jen jeden z uhlu pohledu na nas svet.
    C4MEL
    C4MEL --- ---
    MIKEE: Mikee, ty toho o východní kultuře asi moc nevíš. Celý náš systém je "nemocný" snahou vše převádět do vědeckého jazyka - naše patriarchální civilizace je na tom postavená - věda bude vždy svým svérázným (a přísně logickým) způsobem odrážet způsob, jakým západ nahlíží na realitu. Trvá to tisíce let a ještě to "pár" století trvat bude. A netvrdím, že je to nutně špatně - přináší to obrovský pokrok, který lidstvo potřebuje (ale na druhou stranu by si nikdo neměl dogmaticky myslet, že je to jediná cesta..). Tvůj komentář o "nějaké energii a nějakých čakrách" mě vážně pobavil:] Ale nic proti, nechci začínat flame. Přemýšlel jsem obdobně, než jsem objevil tantru a DOKONALE jí sloučil se vším, co vím o vědě, která byla (je) mým příležitostným koníčkem, a zároveň si uvědomil, že tato tisíce let stará východní nauka vysvětluje vesmír (energii & hmotu) mnohem lépe, než naše "všemocná" věda..
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    WENCA: co by si cekal od cloveka co si rika Yuhů ;] prilis nechapu k cemu takovyhle pet project muze byt? (a proc ho davat na domenu feynman.cz?) .. ani reklama tam neni :]
    WENCA: ja se obavam, ze to vidi trosku zkreslene, to co vidi jako axiom je pouze fakt, kterej vyjde z toho jak dana teorie funguje (neco jako stejna rychlost svetla at se na ni divame z jakekoli vtazne soustavy .. to taky neni axiom, to vychazi z toho jak funguje relativita) .... imho :] nicmene jeho nazor na skeptiky vs samany je mi blizky, ja nemam nic proti tomu, ze cinska medicina funguje .. mam neco proti tomu kdyz se mi to nekdo snazi vysvetlit na bazi "nejake" energie a "nejakych" caker, klidne at nekdo kolem toho udela novou teorii, ale ta musi byt stavena bottom-up .... a ne top-down (spis top-middle, protoze teorie o cakrach a jinych zabavnostech maji tendenci se zastavit nekde v prazdnu a neprilis se dotykaji realneho sveta)
    WENCA
    WENCA --- ---
    http://www.feynman.cz/

    Hehe. Mno nevim.
    WENCA
    WENCA --- ---
    http://pixy.blog.respekt.cz/clanok_disk.asp?cl=1964&st=4

    Dobrej clanek, jako vzdy, od pixyho.
    Jeho komentar ad Fyzika je zajimavej.. i kdyz tomu asi moc nerozumim. By me zajimalo, jaky dve tri hypotezy mysli.
    WENCA
    WENCA --- ---
    Schwinger disliked Feynman diagrams to the point of banning them altogether in his class.

    Dobry a to dostal spolecne s Dickem a Tomonagou Nobelovku, ze jo.
    WENCA
    WENCA --- ---
    Given the failure to produce a unified theory despite tireless devotion by the 20th century's best physicists, it might be time to heed Richard Feynman's admonition: "If it turns out there is a simple ultimate law that explains everything, so be it. That would be very nice to discover. If it turns out it's like an onion with millions of layers, then that's the way it is. Nature will come out the way she is."

    Tywoe, tohle by se melo tlouct prckum snad uz ve skolce. A na svete by byl klid a mir. No fakt. :)
    WENCA
    WENCA --- ---
    MIKEE: A ze nic nereknes, odkazy nehazes. Tsss. :)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    WENCA: pfff .. ja jsem zaseklej na wiki posledni tri roky ;]
    WENCA
    WENCA --- ---
    http://en.wikipedia.org/wiki/Feynman_path_integral

    Btw, uz hodinu jsem zaseklej na Wiki. Z matiky a fyziky je tam toho fakt dost. :)
    WENCA
    WENCA --- ---
    [ High Performance) Computing: clustery, paralelizace, optimalizace, numerika, etc. ]

    Zde se rozjizdi nejake povidani o projektu na kterem spolupracoval Dick. :)
    MMM444
    MMM444 --- ---
    WENCA: moc hezkej clanek. uplne me dostalo tohle:
    By the end of that summer of 1983, Richard had completed his analysis of the behavior of the router, and much to our surprise and amusement, he presented his answer in the form of a set of partial differential equations. To a physicist this may seem natural, but to a computer designer, treating a set of boolean circuits as a continuous, differentiable system is a bit strange. Feynman's router equations were in terms of variables representing continuous quantities such as "the average number of 1 bits in a message address."
    a tohle:
    ...Feynman had to write a computer program for QCD. Since the only computer language Richard was really familiar with was Basic, he made up a parallel version of Basic in which he wrote the program and then simulated it by hand to estimate how fast it would run on the Connection Machine.
    WENCA
    WENCA --- ---
    The charming side of Richard helped people forgive him for his uncharming characteristics. For example, in many ways Richard was a sexist. Whenever it came time for his daily bowl of soup he would look around for the nearest "girl" and ask if she would fetch it to him. It did not matter if she was the cook, an engineer, or the president of the company. I once asked a female engineer who had just been a victim of this if it bothered her. "Yes, it really annoys me," she said. "On the other hand, he is the only one who ever explained quantum mechanics to me as if I could understand it." That was the essence of Richard's charm.
    WENCA
    WENCA --- ---
    Many a visitor at Thinking Machines was shocked to see that we had a Nobel Laureate soldering circuit boards or painting walls.

    :DD
    WENCA
    WENCA --- ---
    Nothing made him angrier than making something simple sound complicated.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam