• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Houbaření se trestá! - Entheogeny a společnost
    http://rostlinky.net/houbareni-se-tresta
    LOKI007
    LOKI007 --- ---
    ja mel v aute zeleznou zasobu v papiru, bylo to tam rok, i pres leto, ale davalo to docela dobre :)))
    UGARATUGA
    UGARATUGA --- ---
    VIOZOR: ta barva mi pripomina, ze kamoska nechala susit houby v uzavreny sklenici ---> vznikla plisen ale i tak jsme z toho delali caj a.... pohoda :)
    LOKI007
    LOKI007 --- ---
    PRASOMRD: hodne proflakla lolakiate je kousek od cinovce, je tam takovej starej zeleznicni most odnikud nikam, lip to misto asi nepopisu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ISHY: kolega rozpoznal ty lesní
    ISHY
    ISHY --- ---
    PALEONTOLOG: Kopinatky nebo lesní?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VODOMERKA: kolega mi říkal, že je viděl, když jsem mu ukazoval fotky na webu, tak řek - jo, ty tam jsou.. ale nebyl jsem tam, klidně bych i zašel
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PALEONTOLOG: neni to moc nizko? myslim nadmorskou vysku
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VODOMERKA: slyšel jsem o Velkobřezenským zámku při Olešnici v UL
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    PRASOMRD: decinskej sneznik je klasika, jinak lokality kolem CV si muzes vyfiltrovat
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    PANPOSPA: Ja do kosiku radsi vubec nesbiram, spis rovnou do tech plechovejch krabicek. Velkyho bratra sem tam nastesti nepotkal, za to nam tam nekdo zavrel pristupovou cestu zavorou se zamkem. Nastesti jsme nasli jinou cestu bez zavory, takze nakonec bez nervu .)
    SVATY
    SVATY --- ---
    VIOZOR: já si myslím že by s tím nic být nemělo ta brava mi příde normální po nasušení, ale jako zkušenosti s koupáním hub fakt nemám :D takže asi nezbývá než si udělat čajík :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Hola, hola

Na vědomost se dává, že dne 30.10. proběhne další ze série výprav mykologické společnosti do útrob luhů a hájů, s cílem odebrat čerstvé vzorky vzácných i méně vzácných odrůd lesních pokladů. Prosíme ještě jednou o potvrzení účasti a budeme se těšit naviděnou.

Časoprostorová singularitní aproximace je nastavena na 10:00 na Mendlovo náměstí, návrát očekáván v odpoledních hodinách. Budeme se těšit na tradiční hojnou účast.

S sebou: přezůvky vhodné do vlhkého podrostu, teplé oblečení, pláštěnku pro případ deště, individuálně určené nástroje na sběr a transport vzorků a svačinku (bude možnost případně zakoupit po srazu ještě před vstupem do terénu).

Případné dotazy směřujte do mé pošty a za celý realizační tým se na vás těším

jsem s pozdravem

Darjeel
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: presne tak. rozdupana houba vadi predevsim lidem, ne houbam. houbam nezalezi na jedinci, houbam jde o podhoubi :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    btw. ukázka z článku, co pastoval Atom, o tom nebožákovi z Hodonína... pan mykolog mluví o psychických účincích hub:

"Houba je nebezpečná, protože konzument ztrácí pud sebezáchovy. Zlepší se mu sice nálada, ale má pak pocit, že může létat, takže se rázem nebojí skočit i z velké výšky," říká mykolog Josef Slavíček.
    Lysohlávka patří mezi podzimní houby a hojně se vyskytuje hlavně na Moravě. Aby se projevily její příjemné halucinogenní účinky, stačí sníst několik hlaviček.
    Ekologové by rádi lysohlávku zařadili na seznam zvláště chráněných hub. Takže by se pak nesměla sbírat hned ze dvou důvodů.

Je to sice odborník, ale:
    1) mluví i o věcech, ve kterých není vzdělán (mykolog není psycholog)
    2) spousta odborníků v médiích jsou lempli, kteří jsou schopni plácnout kdejakou blbost
    a novináři ji rádi ještě přibarví...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LEF: A ještě možná pravopis by sis mohl zopakovat... :/ To jsou teda rady, panečku. Zase jsme u toho, co jedna bába povídala.

HOBORG: jj, již to delší dobu řešíme a musím říct, že já osobně z toho mám kognitivní disonanci jak vrata. Na jednu stranu je to pochopitelný argument, na druhou stranu nějakých 8 let sbírám "uštipáváním" nad zemí a některá místa dávají pořád stejně, ba co dokonce rok od roku více, tak Ti nevím, šedá je teorie, zelený strom života. Tím nechci říct, že to co jsi pastnul není validní argument, ale praxe mi jej zatím nepotvrdila.

Co se týče houbařů, tak ti imho ještě přispívají k rozšiřování hub! Dokonce i někteří krupanští lesáci, kteří v jakémsi maladaptivním vzteků rozdupávájí lysohlávky, pomáhají šířit jejich výtrusnice na podrážce svých bot. I vy, milí houbaři, ač vědomě či nevědomě, pomáháte šířit výtrusy všude, kde vaše se vaše noha dotkne matky Země. Díky, díky za to!

ATOMINATOR: jj a je to tu... nasušit, rozemlít a to se pak bude orgánům panečku počítat!
    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    FAEKAL: V okolí Rančířova sme našli v neděli cca 400.

Spíš mě znepokojujou ti policajti, jelikož sme cestou zpátky potkali dvě hlídky. Naštěstí nás nestavěli. Příště si je asi radši z košíků přemístím třeba do nějakejch plechovejch krabic a nacpu je někam, kam nevidí oko velkého bratra.
    VIOZOR
    VIOZOR --- ---
    Mel bych dotaz ohledne suseni a presuseni nebo co se me to stalo :) ... v nedelu jsme byli s kamosem na houbach a jak jsme se vratili domu jsem nechal kamose nachvili bez dozoru s houbami a on polovinu nahazel do misy s vodou ... takze je tam uplne vymachal ze si pri myslel ze se umyvaj ... mno tak aby mi nezhili jsem je dal do trouby a pustil vetrak (bez telpa) ... pak dal na noviny a nechal do rana ... a tohle je vysledek je to jak cernej papir nez houby tak by me zajimalo vas nazor ....vyhodit nebo precejenom to jeste k necemu bude ? :)

je toho docela hodne tak me je to lito to hodit do kose ...

FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    V sobotu sem byl v poprvy v Rancirove, bohuzel nikde ani stopa. Po ceste zpet na hodinku do Jihlavy a nakonec s uspechem cca 100+
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    KULHY: Ještě jeden úhel...

Ty bys to měl tak na rok ;)

Houbař nasbíral osm set lysohlávek, hrozí mu dva roky vězení - iDNES.cz
    http://brno.idnes.cz/houbar-nasbiral-osm-set-lysohlavek-hrozi-mu-dva-roky-vezeni-pq8-/brno-zpravy.asp?c=A101025_1472195_brno-zpravy_trr
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam