• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    PSYCHOTOXIN
    PSYCHOTOXIN --- ---
    IRO: Dost mi to připomíná IZWOZ co měl svýho času podobný šílenosti,ale teď už má sortiment dost omezený..
    IRO
    IRO --- ---
    trochu OT, ale chci se zeptat, jestli nevíte, kde se dá sehnat podobná mikina, jakou má zpovídaný houbař? :)
    Zpověď polykače lysohlávek - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=WzmXYruPseE
    KAREN
    KAREN --- ---
    mne prijde jako dost dulezity kriterium konzistence, pevnost - co koukam na fotky, ktery sem lidi davaj k identifikaci/posouzeni, dost casto se to muze vizualne i tak nejak podobat, ale krehkost, lamavost, "nehouzevnatost" ty spicky nebo kdovijaky prasivky je jaksi vymluvna)
    CDR
    CDR --- ---
    ELVE4791: nejsenm žádný mykolog, ale zde je jednoduchá rada při sběru lysin. To co jsi nafotil/a sice shora vypadá jako macatá kopinatka, ale roztřepené okraje a především spodek houby ukazují na opak. Lysohlávky jsou zespodu šedé až do černa, pokud je to takhle světlé, nesbírat. To tmavé zabarvení je snad nejlepším identifikátorem při rozlišování.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ELVE4791
    ELVE4791 --- ---
    Ještě jedna fotka

IMAG0153.jpg (691938 B)
    ELVE4791
    ELVE4791 --- ---
    Zdar! Určí nějaký zdatný mykolog tyto zrádné houby? Nejsem si jist. Děkuji.

IMAG0152.jpg (754827 B)
    BUCZEG
    BUCZEG --- ---
    Několik klobouků z dnešního odpoledne. sever čech

DSCF5850.JPG (1750827 B)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVATY: máš ,)
    FRIKUL
    FRIKUL --- ---
    myslel jsem si to.. díky za tip, už hnijou v kompostu.
    CHCANDA23
    CHCANDA23 --- ---
    DZIMI: jj tu myslim..
    DZIMI
    DZIMI --- ---
    CHCANDA23: kdyz prijizdis, tak louka vlevo tesne pred vjezdem do arealu? Nic - byla tam jen jedna pani na kole hledajici - a teeez bez uspechu ;o)
    CHCANDA23
    CHCANDA23 --- ---
    DZIMI: nene myslim louku u cesty kdyz tam jedes nic jo?
    SVATY
    SVATY --- ---
    FRIKUL: Sice nemám "oprávnění" ale můžu ti říct s jistotou že ne....
    HLEN
    HLEN --- ---
    FRIKUL: rekl bych ze ne .... trochu to pripomina arcany, ale z ty fotky se mi zda, ze to ma jinou barvu a nema to tu houbickovou pevnost (ty rozpadajici se klobouky) ....
    IRO
    IRO --- ---
    MILUCH: jo zašel bych v sobotu :-)
    PSYCHOTOXIN
    PSYCHOTOXIN --- ---
    KORINKOWICZ: Co jsem měl tu zkušenost některá kopinatka zmodrá hodně,některá vůbec a jiná jen trošku,spíš bych u nich ale modrání viděl na výjimiku.Dalo by se to dle mě přičíst i velikosti houby a také kolísání obsahu aktivních látek více než u jiných psilocybe,nehádám se o tom že příčina může být ale i jinde.
    Sám jsem v oboru semilanceata nováčkem,letos jsem podruhé sbíral tyto luční krásky,co mě ale veeeeelmi nadchlo a potěšilo,že po usušení mají naprosto stejnou,pronikavou vůni jako bohemica a věřím že i arcany na tom budou stejně(tenhle buket bych poznal se zavázanýma očima nejpravděpodobněji,že určitě vždycky :D)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KORINKOWICZ: kopinatky jsem čerstvý zatím neviděl, ale teoreticky by měly mít psilocin ( http://lysohlavky.ezin.cz/ ), který je zodpovědný za zmodrání jako u dalších lysohlávek;
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    jestli máte pochybnosti kolem určení, rozhodně si zkuste, jestli vám houba zmodrá při poškození; tzn. když ji naříznu, zmáčknu a po několika hodinách zmodrá;

mě se tuhle v brně stalo, že jsem váhal, protože adeptky měly světlé výtrusnice, ale protože mi v celofánu od cigaret cestou brno-praha čítající 3 hodiny zmodraly, nemám s nima problém

btw. v brně něco málo, ale nic moc, koridor Útěchov - Soběšice ani rana, okolí Príglu už je na tom líp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam