• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    KAREN
    KAREN --- ---
    _BENNY: ja nikdy nic neoplachovala (nebyly nikdy sbirany z nejakyho bordelu nebo na naky skladce, rumisti atp.). driv jsem to vzdycky jedla vcelku vsechno cerstvy nebo suseny, ale ted jsem zkousela metodu zuzlani s nalednym vyplivavanim a taky caj (scezenej, ze) a asi to vidim na tenhle zpusob.) co vyhovuje nejvic tobe?)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    mel bych takovy dotaz mozna trochu nad ramec tohoto klubu. jak houby cistite/osetrujete pred konzumaci? oplachujete ve vode, konzumujete jen klobouky bez noh...?
    NEUROKMOTR
    NEUROKMOTR --- ---
    JND: bohuzel,, to bych je sem dal hned.. ale nenapadlo me to fotit cerstvy, protoze vypadaly uplne stejne jako ty ktery po uschnuti vypadaji jak maj..
    JND
    JND --- ---
    NEUROKMOTR:

Fotku čerstvých nemáš ??
    NEUROKMOTR
    NEUROKMOTR --- ---
    zdravim vespolek, minuly tyden jsem nasbiral neco malo v jihlave a cast urody po ususeni vypada takto: klobouky ze spoda zruzovely a nohy jsou jasne zluty, uplne jako slamka.. je to nejaky jiny druh, nebo je to treba vlivem stari a pocasi a nebo sem sezbiral nejakej humus..?? diky

Upload obrázků - nahraj, zkopíruj kód, vlož ho do diskuzních fór, Vašich profilů (na lidé.cz) či blogů
    http://svetobrazku.cz/upload/viewer.php?id=arx1320440629m.JPG
    HLEN
    HLEN --- ---

HLEN: dnes asi 120 kusu modrajici - praha .... takze lesni ve strednich cechach rostou stale ... koszlik snad doda fotky :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PUGATO: modrají i jiné houby než bohemicy
    PUGATO
    PUGATO --- ---
    Měl bych otázku, dá se považovat modrání kloboučku při jeho stisknutí považovat za prokazatelný důkaz o tom, že jsou to bohemicy? vzhledově odpovídají, i když žádná nemá "bradavku"
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    100_5128.JPG (570629 B)
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    100_5147.JPG (644436 B)
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    železné hory vydali poklad, asi 400 klobouků ..

100_5148.JPG (1079669 B)
    HLEN
    HLEN --- ---
    EXCITE: dnes na ne s KOSZLIKEM vyrazime, tak poreferuju odpoledne :)
    BPB
    BPB --- ---
    EXCITE: to by mě tak zajimalo..rad bych o vikendu vyrazil, tipuju nekde v Brdech..nebo nekde kolem Berouna by neco mělo bejt :)
    JND
    JND --- ---
    Anýzka se dá poznat dle krásné vůně ... a je dobrá do octa:o)
    MEA
    MEA --- ---
    EXCITE: taky mi připadá, tady ta strmělka teda nemá to ryzcovité napojení, co jsem viděla, ale na tom nezáleží zas tolik, možná, že jej má, je-li mladší či menší. a když jsou menší i mladší, tak tady si je může někdo možná splést, ale jinak jsou docela odlišné...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Mate nekdo povedemost, jesli rostou lesni lysohlavky nekde ve strednich cechach?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ja vim,ze vsichni znate google,ale tyhle houby se s jakoukoliv lysinou splest nedaji.
    Límcovka měděnková

Strmelka anzyka
    MEA
    MEA --- ---
    PALEONTOLOG: díky za info...
    my ty udájné moraviky našli na vysočině v jehličnatým lese, to je právě to, proč jsem se na to ptala, bo jsem z toho byla jelen v lese.
    Podle guglu strmělka vypadá spíš jako ryzec, co se tvarování houby týče, tloušťky její nohy a napojení lupínků..
    no, nechám se překvapit, co se bude v bystrcu, zebětíně atp. vyskytovat. a btw., i když to sem nepatří, tak v žebětíně jsou pěkně na porvchu vyrytá archeologická naleziště - našly se tam buď středověké části šípů nebo možná také dokonce nějaký pravěk, tak kdo by něco našel, tak to nebudou jen houby, ale naférovku tam choděj i detektoráři. hovadi... to tak na okraj (neboť mne to překvapilo).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MEA: co se týče límcovek mědnatých, tak to jsou docela velký houby (proti lysohlávce), který jsou ale modře zbarvený po celém povrchu klobouku, nejen na rankách nebo poškozených částí hub; navíc mívají na klobouku docela výrazný zbytek takové té blanky, soustředěné v koncentrických kruzích, jsou aromatické, od lysohlávek je poznáš hned, zatímco lysohlávce podobná je strmělka anýzka, která dorůstá menších rozměrů, asi jako lysohlávka, ale má silnější nohu a pokud je modrá, je modrá úplně celýá i s nohou, která je o dost širší

ten link je podle mě nějaký trs moravik (moravik protože postrádají tu špičku nahoře, ten rezervoár primeráku), naopak moraviky mívají na vrcholku kloboučku někdy u ďůlek; modré jsou bo jsou přemrzlé, imho
    MEA
    MEA --- ---
    KAREN: díky, zkusím se na ně zaměřit, tyhle jsou dost oslizlé, to je jejich standardní projev?
    my jsme viděli taky takový podobný na vysočině, ale měly "bradavku", i když často dost nevýraznou, límcovky, cos pastovala jsem zatím v reálu neviděla (tedy soudě dle toho obrázku). připadají mi takové nízké a s macatýma nožkama. a teda ai ten spodek je dost bílej, ty vysočinský byly tmavší, zmodraly, vlastně viz ty fotky...
    jenže v lese vypadaly hodně hodně podobně jako ty od SDN33 - http://dc246.4shared.com/img/LPzWDQuA/s7/0.9257404394401596/28102011114.jpg, taky ta bradavka nebyla moc výrazná, kdybych na ty límcovky narazila i po čuchu (že prý jsou nevýrazné vůní i chutí a jsou jedlé), tak je taky zkusím blejsknout a případně zhodnotíme.. :)

MILUCH: njn, mám jich skoro plnou řekvičku... tedy ledničku :)

SDN33:
    BPB:
    no vy mne děsíte, ale tady je vidět, že ta čepička je roztřepaná a ta moravská je hladká
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam