• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PSYCHOTOXIN: AMINETA: ty tmavé by se asi daly označit za arcany a ty světlé za bohemicy.

Nicméně, podle Borovičkova výzkumu, který loni s kolegy publikoval, se došlo ke zjištění, že na molekulární úrovni jsou jak p. arcana, tak p. bohemica, tak p. moravica, totožné.

Bylo tedy rozhodnuto dílčí rozdíly dříve popsané mezi těmito druhy definovat až na taxonomické úrovni var. a všem třem houbám říkat jménem jednoho druhu, psilocybe serbica. Od teď tedy správně taxonomicky nám známé lysohlávky jsou:

psilocybe serbica var. arcana
    psilocybe serbica var. bohemica
    psilocybe serbica var. moravica

Je to sice především taxonomická změna, ale značí, že reálné rozdíly mezi těmito třemi druhy jsou fakt minimální. Podrobnosti v té studii, na kterou výše odkazuji.

LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    PALEONTOLOG: super další funkční odkaz na nástěnku....jestli máte nějaké slušné servery tak šup snima do pošty....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Psilocybe, synonyma, víš jak
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PROCOP: upozornění na přešněrování: http://www.biolib.cz/cz/taxon/id60583/

límcovkovité je čeleď, v ní se nachází jak rod psilocybe tak rod Stropharia (límcovky),

čili klíč k pochopení tohoto rozdílu se nachází v znalosti taxonomické hierarchie; ale připouštím, že jsou to historická synonima, ale dneska se to nepoužívá ( http://www.speciesfungorum.org/Names/GSDspecies.asp?RecordID=150372 )
    PROCOP
    PROCOP --- ---
    No lysohlávka patří do límcovkovitých hub, ale někdo ji řekne i límcovka.
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    takže jak to je? :D
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PROCOP: Ne.
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    když by me to někdo naučil sbírat tenhle druh tak připouštím že bych se nebál...
    ruzne druhy Lysin krom Moravské mě naučili sbírat kamaradi, a spoléhám taky hodně na ověřená místa kde je záměna skoro nemožná, ale i víc druhu jsem našel a po nějakém čase zjistil že existuje něco jako očkování.... a jestli jsme tehdy s ID Mrke_F našli Límcovky tak nás napadlo maximálně je vyfotit.....

LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    PROCOP:myslel jsem že už to mám v merku víc než dost, tak ještě nemám a pořád se dozvídám nové věci.... díky!
    PROCOP
    PROCOP --- ---
    límcovka = lysohlávka
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    jakej srab? takovej že i kdyby psali že je nejedlá a každej by psal že ji měl tak bych se nenechal ukecat....lysohlávka je hodně ozkoušená a abych pravdu řekl o týhle houbě slyšim prvně že je taky na seznamu hledaných :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LETTADLO: dle atlasů poživatelná houba a zároveň dle atlasů je lysohlávka přinejmenším nejedlá, jakej srab nechápu
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    PALEONTOLOG: jsem na tohle srab :) ani mexico jsem neměl, z těch co u nas rostou tak všechny.... spíš mě lákaji nějaké extrakty z kaktusů....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LETTADLO: tsyvoe :) já jedny doma z poslední houbové výápravy za lysničkami suším a půjdou do smaženice :) só gut
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    PALEONTOLOG: i kdybyste slíbili slony na nebi tak bych to nepožil :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---

límcovka, někdy mi přijde od pohledu halucinogennější než lysničky
    PROCOP
    PROCOP --- ---
    PROCOP
    PROCOP --- ---
    modravá
    PROCOP