• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTYYNO: odkud máš, že vadí teplota 80 - 90°C??? díky
    HEEHY
    HEEHY --- ---
    MARTINSKI: Určitě ne
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    MARTINSKI
    MARTINSKI --- ---
    Ahoj, poradíte o jaké hubky se jedná? Moc zkušení nejsme, tak jsme hledali po čichu..prostě tyhle jako jediný ze všech možných houbiček v okolí byli cítit jako lysohlávky.. z jihu čech

PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    AGRICULTEUR: ptal jsem se uplne na to samy pred tydnem a pry tam rostou. Osobne jsem to bohuzel diky snehu a nedostatku casu nebyl schopen overit. Viz [ PANTARIL @ SBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna ] a reakce
    LITTLES
    LITTLES --- ---
    mam podobně najivní dotaz, mam u jihlavy místo který je zaručený, ale neni to tam nikterak pěkný...chcem si udělat pořádnej výlet výlet, tak bych byl vděčný za místo směr buď Kostelec, nebo Hybráled, Sborná...GPS very velcome:)
    Do posty kdyžtak dix
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    chtel bych se podivat koldokola jihlavy rekli byste nekdo ten les na jih od Jihlavy smerem na Kostelec vlasne mezi tresti a jihlavou. Sem tam nikda nebyl a zeshora to vypada jako peknej souvislej porost takze jo nebo jo?
    BARVY_VLAKY
    BARVY_VLAKY --- ---
    MARTYYNO: nijak... baštim:-)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    MARTYYNO: ručním mlýnkem na maso.:)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Jihlavsko ještě něco roste.

Snímek 006.jpg (2464226 B)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Snímek 002.jpg (2434611 B)
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Já ty lišťičky melu v ručním mlýnku. Ale teď je budu chtít fakt najemno a větší množství, takže použiju elektrickej, doufám že mi to odpustí, byliny/houby nemaj rády elektrický mlýnky :-)
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    jakym zpusobem houby drtite?
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Tak jsme byli o vikendu v Jihlave a dopadlo to tak napul. Nejdriv jsme v sobotu dopoledne s ohledem na festival jeli nakouknout situaci a po kratkem overeni oblibeneho mista jsme honem spechali na poledni promitani s tim, ze po filmu a obede se tam vratime. Bohuzel behem obedu koukam z okna a vidim hrozive vypadajici XXL snehove vlocky. :( Takze jsme to do sebe rychle nasoukali a co nejrychleji presun zpet do lesa. Bohuzel snih padal tak huste, ze ho behem nekolika minut bylo vsude 3 cm, za hodinu asi deset, takze jsme nakonec procesali jen par mist, kam se pres vetve snih nedostal a neco naslepo celkem vsehovsudy tak 100 kousku . Nebyt toho predcasneho snehu, tak je to urcite desekrat lepsi vysledek .)
    MRK_EF
    MRK_EF --- ---
    MARTYYNO: pred 2 lety jsem delal karamelky, uprazil jsem orisky, udelal karamel, pridal trosku skorice a suseme rozdrcene houby, vysledek byl nebezpene chutnej, par lidem stacil bonbonek na pul :D
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    ja si ted budu vyrabet cokoladovy bonbony ktery pak planuju skladovat v alobalu v lednici... Libi se mi ta predstava ze misto zvykani klobouku clovek proste sni bonbonek:) Tak akorat doufam ze se mi to v ty lednicce nezkazi nez to stacime snist, doufam ze to tak pul roku vydrzi... Budu to delat dnes nebo zitra tak kdyby nekdo chtel muzu se pak podelit o zkusenosti..
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    Letos jsem udelal trochu jinej pokus: 50 mladsich kousku bohemiko-arcanovy smesi jsem za cerstva rozemlel mezi prstama a vzniklou houbovou brecku zalil dvema dilama medu. Zavrel do sklenice a chvili s ni poradne kvrdlal. Pak sup do nepruhledny pixly a do lednice. Uz po tydnu med radne ztmavnul, houby stouply vzhuru a po dvou malejch lzickach jsem mel vesely vysmaty odpoledne.

Tech 2000 kusu bych doporucil dobre nasusit, rozemlit na prach a zalit kvalitnim medem. Urcite nevarit. Myslim, ze ani neni nutny to zahrivat, i kdyz nekdo by to mozna doporucil taky. Poradne bych s tim zakvrdlal a nechal alespon behem uplnku na mesicnim svetle. Pak uz jen nechat ulezet do leta a letat :)
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    LETTADLO: Mam dva roky v lednici med. V nem nekolik predlonskejch i lonskejch Arcan nalozenejch za cerstva pekne vcelku. Chladnicka zatim stale chrani od plisni, plus mam sklenici zabalenou v cernym sacku (kvuli svetlu aj alespon nejaka dalsi vrstva). Medik se oddelil - asi polovina obsahu je na dne usazena svetla tuha hmota (tak jak to medy delaj) a na tom plave zlatohneda polopruhledna medova stavicka, ve ktery plavou klobouky propujcujice ji nezamenitelne psilocybinove aroma :) Stavicka maka, sic neni nijak koncentrovana. Dam tak 3-4 lzicky doprijemna. Ten ztuhlej med ze dna jsem nezkousel, mohl by byt potentni?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Žďár n. S., minulý víkend, rostou pěkně

PMA
    PMA --- ---
    med jsem jednou dělal, a po roce co jsem ho vytáhl, tak fungoval báječně.

houby jsem nasušil, asi tak něco přes měsíc(možná déle), nasypal jsem je do sklenice od tatarky, asi do půlky(víc jich nebylo, asi tak 200 kusů ), vůbec jsem je nedrtil nebo nestříhal, prostě jsem je nechal v kuse..... poté jsem nahřál med ve vodní lázni, ale nahříval jsem ho protože byl dost tuhej a byl domácí ze včelína, žádný z obchodu, snažil jsem se aby nebyl moc teplej :)
    no a jak byl v tekutém stavu po částech jsem ho přilíval do sklenice ( celkem pomalu prostupoval až ke dnu) až byly houby celé v medu nechal jsem zatuhnout, zavíčkoval, hodil do šuplíku, sem tam jsem se podíval jestli nebyla plíseň a následující léto byl vytažen na světlo, lžičku zalít do čaje a bylo fajn, fungovaly jak na podzim :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam