• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SDN33: Brno? Vyčkaj minimálně měsíc... a na pořádný žně tak do půlky října...
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    SDN33: asi je jeste v noci teplo
    SDN33
    SDN33 --- ---
    Dnes jihozápad od Brna hub všude jak nas**, ale psilocybe ještě né. (Jak se dalo ostatně předpokládat. :) )
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    zdar, byl jste někdo teď o víkendu v těch Krkonoších? počasí docela je a loni touhle dobou uz jsem nasbíral docela dost, tak bych o víkendu docela vyrazil... akorát info tady zatim poc pozitivní neni :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: tak jeslti mu to zjevně nakládá + dávku mi přežije před očima, tak bych možná pár zkusmo založil. ona nemodrá ani ta p.semilanceata, tak těžko říct
    MATT
    MATT --- ---
    dik, ja si to myslel, jen me udivovalo s jakou jistotou mi tvrdil, ze to jsou lysohlavky, tak jsem se chtel pozeptat sirsi verejnosti ;)
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    MATT: vzdyt sou to nejaky hnojniky, to tady roste na loukach taky, asi ti z toho bude max blbe, pokud se noha rozpada tak to nikdy nemuze byt psilocybe
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: nemodralo, pestoval to za barakem na hnoji..
    pridal jsem par fotek: https://www.dropbox.com/sh/0oqzpg2u0l23ov1/AACZ2IboQTwW9f3gvFcN3VCpa?dl=0

jeste rikal, ze maj dva druhy, jedne s "bradavkou" na kloboucku a druhou bez..

ani tyhle mi moc podobny neprijdou (najde mi, kdyz zadam psilocybe+romania) : http://www.lycaeum.org/mv/mu/semilanceata/_index.html
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: ja bych do toho nesel, modralo to?
    MATT
    MATT --- ---
    co si myslite o tehlech?
    Dropbox - _public
    https://www.dropbox.com/sh/0oqzpg2u0l23ov1/AACZ2IboQTwW9f3gvFcN3VCpa?dl=0

typek v rumunsku mi tvrdil, ze to jsou psilocybe, ja si myslim, ze spis ne, mely dutou nohu, ale on byl docela neoblomnej..
    MATT
    MATT --- ---
    Mykolog Jan Borovička: Babky nesbírám, raději mám muchomůrku růžovku – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...849-mykolog-jan-borovicka-babky-nesbiram-radeji-mam-muchomurku-ruzovku.html
    Co se přihodilo?

Lysohlávky mě zajímaly od střední školy, ale serióznímu výzkumu jsem se věnoval posledních deset let. Dá se říct, že jsem s výzkumem skoro na konci, že už jsem o nich zjistil všechno, co šlo, ale před těmi deseti lety nebylo jasné, kolik druhů u nás vlastně roste.

Více než deset let jsem jezdil po republice, pozoroval je, studoval v herbářích a na základě toho jsem vytvořil klíč k určování. Tehdy ovšem ještě nebyla přístupná metoda testování DNA. Na základě analýzy DNA, kterou jsem udělal později, jsem zjistil, že část závěrů byla mylná. Myslel jsem si, že těch druhů je víc.

Houby, které jsem považoval za nové druhy, vypadaly jinak, měly jiné mikroznaky, rostly v jinou dobu a na jiných místech. Jenže i přes tyto rozdíly DNA mou koncepci nepotvrdila. Tak to ve vědě chodí.

Přišel jste během těch deseti let na něco významného?

Například na to, že v České republice roste oproti zbytku Evropy velké množství lysohlávek, které rozkládají dřevní hmotu. A tak trochu revoluční je objev lysohlávky, která nemá halucinogenní účinky. Jde o velmi vzácnou lysohlávku tmavohnědou nebo taky rašelinnou, kterou znám z méně než deseti lokalit u nás. Všechny jsou na rašeliništích.

Jak jste to odhalil?

Zarazilo mě, že houba nemodrá, což už je indikace, že v ní je halucinogenních látek buď málo, nebo tam žádné nejsou. Podle analýzy DNA jsem zjistil, že jde opravdu o lysohlávku, a na základě analytické metody, kterou lze prokázat, jestli tam ta látka je, třeba i v mírnější koncentraci, musím říct, že jsem ji neprokázal.

Z nějakého důvodu houba ztratila schopnost produkovat halucinogenní látky psilocin a psilocybin, které v ostatních lysohlávkách jsou. Možná proto, že roste na rašeliništích, kde je málo dusíku. Za zajímavé považuju zjištění, že u nás roste lysohlávka lesní, což je v rámci celé Evropy vzácná houba, ale první nálezy jsem učinil až já někdy před šesti lety.

Je lysohlávka kromě toho, že je halucinogenní, nebezpečná?

Toxická není, ledvinám ani játrům neškodí, psilocin a psilocybin působí výhradně na nervovou soustavu. Na druhé straně jde o halucinogen, nikdy nevíte, co to s vámi udělá.

Pokud jste psychicky v pořádku, nekombinujete je s alkoholem nebo léky, asi vám neublíží. Mě ale děsí, že lysohlávky jsou snadno zaměnitelné za jiné malé houbičky, a ty jsou smrtelně jedovaté. Naštěstí u nás zatím otravy těmito houbami hlášeny nebyly.
    PYROMANEK
    PYROMANEK --- ---
    no loni spindl jel posledni 2 tydny prazdnin... teda jako dalo se najit... letos zatim nic... uvidime v nedeli pokud bude trochu slusny pocasi, tak vyrazim... do ty doby pracuju
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    Mno počasí je, že už bych nejrači vyrazil sbírat :) ale ještě si počkáme. Každopádně sjezdovky by letos mohly vykvést brzy..
    KILLERD2D
    KILLERD2D --- ---
    GUMIDEK30: však ano
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    Karlovarsko taky nic :-)
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    KILLERD2D: ještě je tak měsíc čas :)
    SROSTLO
    SROSTLO --- ---
    Bedřichov nic. Pod ještědem také nic :(
    KILLERD2D
    KILLERD2D --- ---
    Jihlava taky nic :( zatím spinkají holky ještě...
    PYROMANEK
    PYROMANEK --- ---
    tak krkonose zatim nic..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Paul Kroeger - The History of Psilocybin Containing Magic Mushrooms
    http://www.youtube.com/watch?v=RzPTn4xemWQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam