• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    SUMPTN
    SUMPTN --- ---
    vim ze offtopic ale snad pozvedne naladu pokud nekdo z Vas byl hledat a nasel picu, ja nasel....

STREAM
    STREAM --- ---
    jak to vidite letos s delkou sberu, treba na vysocine. Myslite, ze je realny sbirat treba az do konce listopadu? Sem na to nejak spatne s casem letos a do lesA se znovu dostanu az tak za 14 dni....
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    TURF: kde jsi je našel?
    HANT
    HANT --- ---
    LETTADLO: Je to oboji:) Stropharia squamosa syn. Psilocybe squamosa
    TURF
    TURF --- ---
    HANT: to je ona. dík :)
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    HANT: a možná Límcovka...
    HANT
    HANT --- ---
    TURF: Mozna lysohlavka supinata? (google img)
    TURF
    TURF --- ---
    vite nekdo, co za houbu je tohle? rostla kousek vedle tech pravejch a jeji mladsi braskove, ktery nemeli tak vyrazny skvrnky na kloboucku a sukynku, byly od lysohlavek temer k nepoznani.

DRASTICS
    DRASTICS --- ---
    JAYBEE: super, ale nazornou ukazku pres internet fakt nehledej, coz je duvod proc te kazdej vysmiva, pac to je to, oc se snazis.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    JAYBEE: Sežeň si pár čerstvých a dlouze a intenzivně je žvýkej cca 10 minut. Potom je poznáš po čichu i poslepu už celej život.
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    KAREN: Super, děkuju. To je třeba rada, která má hodnotu, stejně jako rada o vůni. Můj problém je fakt ten, že v těchto případech, rozeznávání rostlin, stromů, hub, jsem spíš ten kdo rád názornou ukázku a osobní předání rad od zkušenějšího... Přecijen, fakt že ten zkušenější člověk ještě stále dýchá, mi dává spíš jistotu, než milion a jedna fotka na internetu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ja bych rekla krome zapachu treba i textura - pevnost, houzevnatost, netrepivost, jakasi pruznost... kloboucku a nozky, pak samozrejme to modrani. jo, zrejme se hodi mit pruvodce, kdyz to clovek neumi rozlisit nebo pro to nema "cit" - otazka, co je pro danou osobu tezsi, jestli systemem pokus-omyl-lepsi rozlisovaci schopnost najit houby, nebo zkusenejsiho mykologa, kterej mu ty houby pomuze najit.))
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    _BENNY: ale mně je u prdele jestli je o tu každej rok. prostě se zeptám. Je to snad takovej problém, každýmu kdo sem dá fotku špatné houby, s kapou pochopení říci, že to nejsou ty pravé? Nebo je fakt nutný každýho kdo sem dá foto špatné houby, vyhlásit a zesměšnit jak neumí číst nástěnku a vizuálně rozeznat jednu houbu od druhý?
    Pro člověka který má tu zkušenost, neni problém ty správný kousky rozeznat, ale pro někoho kdo neměl to štěstí a ještě nenašel nebo nemá v okolí někoho, kdo ho zasvětí do hledání a řekne mu "hele, tohle, to je ona", to neni tak jednoznačný.
    Jestli tě můj dotaz obtěžoval, tak sorry, ale nemusel jsi vůbec reagovat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAYBEE: to je tady taky kazdy rok - "ja tak nejak tusil ze to asi nebude ono, ale ja jen pro jistotu" :) herdek, jsou to na prvni pohled uplne jiny houby! a pokud se drzim prvniho houbarskeho pravidla "sbiram jen to co bezpecne poznam", tak me ani nenapadne to sem davat. existuji houby ktere by tri trose nepozornosti sly zamenit za lysohlavky, ale tyhle to rozhodne nejsou.

jo, udelej to prosim :) ta nastenka nekoho stala velkou praci, tak at neprijde v nivec.
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    _BENNY: No na nástěnku i na jiná místa jako je třeba biotox, jsem se díval. Nemyslim si že jsem uplnej kokot, ale jistota je jistota. Nenahodil jsem foto nasbíraný stovky "špatných" houbiček se slovy " to bude vejlet", takže nevidim důvod proč bych se tu vylučovací metodou nemohl ujistit, že tyto mrchy opravdu nejsou tím co hledám a jen mě provokují. V názvu diskuze, je "poradna", tak tu jsem pro radu, ne pro zesměšnění. Hub jsem se nasbíral víc než dost, ale je fakt že moje nejlepší roky houbaření jsou zaseknutý někde 20 let nazpět. Ale díky za radu...nástěnku si opět prohlédnu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JAYBEE: ono je to tady kazdy rok. vsichni na otazku jestli se nejdriv koukli na fotky na nastenku reknou "jasnee", a pak jsou schopni vedle tohoto:

dat tohle a jeste se u toho tvarit, ze to prece vypada skoro uplne stejne :D ja bych tyhle vylety asi nedoporucil nikomu, kdo v zivote nesbiral houby normalni, tzn. kdo postrada naprosto zakladni orientaci.
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    DARJEEL: Myslel jsem si to...jenže hledej pach který jsi nikdy dřív necítil a když tak jen u sušený houby. Má být okolí nasyceno takovou tou "klasickou" vůní podhoubí, nebo typickou vůní pro lysohlávky?

MATT: Díky :) Fotky jsou těch jediných hub co jsme potkali a ty byly právě na jehličí. Míst, která popisuješ, bylo po cestě mnoho, i krásně vlhkých, ale bez jediného kloboučku. Právě že mi to hlava nebrala. Ta místa byla na pohled tutovka a nic :D Vlhká místa podel potoku, zarostlé dolíky pokryté vrstvou mokrého listí, houštiny...a kde nic tu nic :D Takže proto jsem se i dříve ptal, jestli hledat v lese, nebo na jeho okraji.
    MATT
    MATT --- ---
    JAYBEE: kdyz se kouknu na tu fotku, tak bych minimalne nehledal tam, kde je jehlici.. my jsme nachazeli vetsinou v takovejch okrajovejch nebo prosvetlenejch "bordelech".. hodne shnilyho dreva, ostruziny, koprivy, bezinky, ale zas to nesmi bejt lidskej bordel..
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    MATT: super, díky, netušil jsem že jde google použít pro tohle :/ omg. lidi, když se vás někdo zeptá, tak z něj nedělejte kokota, tim spíš když jde o houby. Normálně tu prosim o radu, tak dostanu google. :D dík, jdu si radši vydloubnout oko :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Vsak jsi to napsal, pach...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam