• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    PALEONTOLOG: nevím jestli to je dáno složitostí jazyka tvého kmene, kterýmu sotva rozumim, ale chceš teda říct, že mykologie jakožto regulerní věda postrádá poctivou fotobanku-data sety známých druhů hub (myšleno i v různých stadiích, velikostech, stáří, rozkladu apod.)? A za druhé, máš teda s těma apkama nějkou osobní zkušenost nebo to je z kapitoly jedna paní povídala?

Aby bylo jasno, šlo mi o to získat v podstatě jednoduchou odpověď typu: "jo, mám zkušenost s xyz aplikací, rozpoznat to umí zyx hub a přesnost je průměrně 7 ks z 10, doporučuju ji spíš na rozpoznávání muchomůrek a hřibů než lysin" nebo tak něco. Žádná velká věda. Ale asi jsem předběhl dobu, tak to zkusím třeba zase za rok :)

JOJOBA: už to bude skoro 20 let, tehdy šlo o kopinatky na sjezdovce ve špindlu.. co si pamatuji, tak nebyl žádný problém v identifikaci. Nic moc jinýho tam v tu dobu nerostlo a zároveň jejich jedinečnost oproti ostatním houbám byla celkem zřetelná na první pohled.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIPI: ale pouzitelnost je stezejni. Ten chlap s atlasem v ruce neucil ai, jen ladil vystupy appky, aby nebyla uplne k zivotu nebezpecna. Coz stejne je. No ja myslim ze cesta nevede pres fotky, ale strom rozpoznavacich znaku, ktery uzivatel umi rozpoznat (lol) a appka ho navede na moznosti. On tak nejak prehled v systemu hub a jejich stezekni morfolologicky znaky jsou netrivialnim ucivem odbornejch skol. Viz vyborna openka menliva x smrtelne jedovata cepicatka jehlicnanova.
    Takze mozna vy ses tomu dilematu rad vyhnul, ale nedoporucuju to.
    PURPUREAL
    PURPUREAL --- ---
    JOJOBA: Kamaradi tady ponekud prehaneji s lednici, mrazakem, nebo zavarovanim. Proti gustu zadny disputat, ale nemyslim, ze by to bylo opravdu potreba.

Normalne si kup dozu jako je treba tahle:

https://www1.tescoma.com/images/zbozi/894620.jpg

Dej do ni vysusene houby, a pridej sacek (nebo spis par sacku) s desikantem. Desikant najdes v ruznych susenych potravinach (napadaji mne napr. morske rasy na sushi).

Dozu skladuj ve tme. Po cca roce a pul houby vypadaji krasne a slapou jako cerstve. Ovsem pozor - pred uskladnenim musi byt opravdu dokonale vysusene. Ja si za ucelem dokonaleho suseni poridil susicku ovoce za osm stovek. Nejlepsi investice. A navic v ni muzes susit ovoce :)
    ACCROCHE
    ACCROCHE --- ---
    SPIPI: Však tu odpověď ti dal Paleontolog. Pro tu aplikaci jsou vstupní data fotografie houby. Houby, která v různých stádiích a počasí vypadá sakra rozdílně. Bral bych to jako aplikaci v sekci fun&outdoor, ale určitě bych se s ní neřídil.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ACCROCHE: hele zajima me to z jinyho duvodu, nez jestli dokazu rozeznat satana od bedly.. Beru to tady jako odborny auditko a zajima me, jak moc jsou v tomhle smeru digitalni technologie daleko a jestli s tim ma nekdo zkusenost. Sport bych do toho netahal.
    JOJOBA
    JOJOBA --- ---
    Nechcete se podělit o dojmy ze svého prvního úspěšnýho nálezu v lese? :) Já jsem třeba psychedelickej zelenáč a sama jsem ještě nic nenašla. Tak mě zajímá, jak jste se na houby prvně vypravili vy - sami, s někým zkušenějším, na doporučená místa, na slepo... a jakej to byl pocit, když jste něco našli - jestli jistota - "jo! to je 100% Ona!" nebo váhání a obavy, jestli se přecejen nechystáte omylem pozřít nějákou čepičnatku či co :) Jsou tu i nováčci, co houby teprv zatím dostali, ale nikdy nenašli (a nestydí se za to:)
    ACCROCHE
    ACCROCHE --- ---
    SPIPI: Když jsi se chtěl týhle diskuzi vyhnout, tak do ní netahej appku ;)

Neřeknu když někdo neumí poznat satana od bedly, ale tady mluvíme o úplně jiný lize, jinym sportu ;)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    PALEONTOLOG: a co tim chtel basnik rict? Sorry, ale tyhle diskuzi jsem se asi chtel trochu vyhnout..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIPI: Kolik znas houbaru, co se uci pkznavat houby za behu pri konzumaci? Lidskej zivot neni ai v appce, ty vole, prober se.
    Mmj jedni z ceskych vyvojatu priznali, ze doladujou vysledky s chlapem s atlasem v ruce, ale limiten jsou fotky, cili vstupni data
    IAS
    IAS --- ---
    YAVO, KALISNIK: Dik, nadesel cas pochystat holinky zjevne. 8)
    YAVO
    YAVO --- ---
    IAS: O víkendu první vlaštovky z jižních čech cca 100kusů tajemných/českých... po těch deštích to už bude asi jiná písnička
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    imho to hodně záleží na tom, jak moc je ta apka technologicky vyspělá a v tom jsou podle mě mezi nimi rozdíly.. technologicky podle mě už není problém zajistit, aby prostě poznala třeba tisíc podob jednoho druhu, který se od sebe liší jen v detailech. Furt to jsou jenom data. Nadto se ta apka může i učit.

Nerad bych to tady nějak zaplevelil, zkrátka mě zajímalo, jestli s tím někdo nějak aktivně pracuje a třeba by dokázal z toho už existujícího výběru něco doporučit..
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    Taky je podle mě podstatný to,že některé druhy lysohlávek,zejména těch lesních, mají snad nekonečně mnoho podob(v závislosti na stáří,vlhkosti atp..) a s tím za apka taky asi nepočítá
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Vono hlavně tohle rozpoznávání aplikací je závislý na obrázku. A to prostě nedáš, ani kdyby ses hodně snažil. Já nějaký zkoušel, protože se mi nechtělo tahat atlas. Nakonec jsem ale stejně pro ten kapesní atlas s došel, protože ty appky jsou hrozný zvěrstvo:)
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    jono nejsem si uplně jistej jak taková aplikace rozpozná třeba lysohlávku a čepičatku
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    SPIPI: Na aplikace se vyser. To je lepší mít s sebou atlas, když už. Ale nejlíp někoho, kdo zná a ukáže ti to. Třeba i v tom atlasu. Není to úplně triviální, ale taky to není těžký.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ahoj, z trochu jinýho soudku - zkoušeli jste někdo někdy nějaký apky na rozpoznávání hub? koukal jsem, že pro android jich už několik existuje a některý z nich evidujou i pár druhů lysin.. tak jestli to třeba někdo už zkoušel (i na běžný houbaření třeba) a dokázal by trochu poreferovat..? dík
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    IAS: jj, něco o víkendu bylo, ale chce to tak tejden dva.
    IAS
    IAS --- ---
    tak jak po dešti? vystrkujou růžky?
    DAW
    DAW --- ---
    JOJOBA: Doplňuju svojí zkušenost, houby hned po sběru nasušené a uložené v medu - bohužel po pěti (možná více) letech už téměř nefunkční.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    telc a okoli prehanky, misty dest od vcerejsiho vecera
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam