• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KALISNIK: Ja mam prave pri houbach hroznou zizen na pivo...
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    PALEONTOLOG: Snáším,ale moc to nevyhledávám. Na houbách mám chuť spíš na sladký pití, takže chodím jako vosa po limonádách.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOD3K: U mlynku snad jen pozor na prehrivani, jinak prach oxiduje ryhleji, ale ma vetdi plochu k vyluhu
    KOD3K
    KOD3K --- ---
    PALEONTOLOG: Hele já si na houby pořídil elektrický mlýnek na kávu a tak a ním si sušinu namelu na prach. Mám pocit, že se účinnost z celé dávky pěkně zprůměruje.
    Pak už si dám několik gramů podle chuti třeba do čaje, nebo do panáku s džusem a všechno to do sebe dostanu. Žaludek potom ani nemá problém ty houby vstřebat.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KALISNIK: No ja za mlada z jedny smazenice chtel skakat z okna, ale to jen protoze to bylo proste moc silny.
    Kombinace alko + houbovej snasis?
    VALIS
    VALIS --- ---
    Nějaký aktuální info ze železných hor? O víkendu se tam chystáme na výlet, tak bychom si to trochu zpestřili. Trochu se bojím, že na to začíná bejt zase moc teplo...
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    PALEONTOLOG: Konzumuju různě. Někdy celý, někdy čaj. Zkoušel jsem extrakce a takovýhle pičovinky, ale nejradši mám čaj.
    Když mám konzumovat celý, tak preferuju sušený.

Hospodský tripování jakože party droga. Prostě se nevyndám jak hovado, ale jsem schopnej interakce s lidma, atd. Ale jak říkám, dost záleží. Už jsem se takhle vyndal i do bezvědomí:D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KALISNIK: aha, mozna stacilo napsat "co se do me vejde!" :D
    Bastis cely houby, nebo cajujes? Hospodsky tripovani chapu asi jako ze spis delas za pipou, nez lejes skopky.
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    PALEONTOLOG: Co mám.
    Jsou období, kdy houbuju obtýden. Jsou období, kdy se hub nedotknu několik měsíců. Ale v průměru tak jednou do měsíce tripuju. Na kusy ti to neřeknu, to fakt nepočítám. Kubánky od jednoho kusu do pěti. Bohemiky od pěti kusů do patnácti. Kopinatky moc nekonzumuju, ani nesbírám, ale když mám, tak konzumuju nepočítaně. To je teda měra na trip, ale záleží. Někdy víc, někdy míň. Jde o druh příležitosti.
    Hospodský houbování držím v lehkém až středně silném tripu, abych byl schopnej fungovat.
    Když chci výlet za hranice všedních dní, tak to je výrazně, jako ale fakt výrazně vyšší dávka.
    Ale roční přehled nemám, dost mi ty počty snižujou kubánky:D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KALISNIK: Kolik toho rocne zkonzumujes?
    Ja tak do 50ks
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    JOJOBA: 1. sám, naslepo, sbíral jsem píčoviny, občas trefa, ale nic moc
    2. s kamarádem, na známý místo, sbíral jsem píčoviny, ale bylo mi vysvětleno
    3. sám, na známý místo i na slepo (hledání nových fleků), sbírám už najisto.
    4. sám, každým dalším sběrem se množství nalezených zlepšuje.
    za těch pár let, co jezdím, mi i dost k pochopení a rozpoznávání pomohlo pěstování
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    JOJOBA: pokud občas chodíš na hříbky jako běžní civilisti, určitě znáš ten radostný pocit "jůů našla jsem houbu !! " když najdeš klobouky, ptáš se na pocit, je uplně stejný, jůů našla jsem houbu !!..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIPI: nemam jen cas citovat. Ano serem na to.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    PALEONTOLOG: mám pocit, že si do tý diskuze projektuješ nějaký svoje představy o mojí motivaci, proč se o to zajímám, přestože o tom víš hovno. Tak to ukončíme, co řikáš?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIPI: abych se mohl s tebou nejak bavit, tak bych ti musel nacitovat ty technologicko-optimisticky sracky co pises. Jak je vyspela, tisic podob jednoho druhu. Nastuduj si openku a cepicatku a rekni mi, kde v nich najdes rozdil podle obrazku.
    Vyvojari sami dobre vi, jak moc nebezpecny je brat ai jako bernou minci pri urcovani hub, sami vi, ze se tim neda ridit. Jeste ze v to mas vetsi duveru nez oni sami :D
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    PALEONTOLOG: ale já nikde netvrdím, že se podle toho chci řídit. Navíc, co jsem to tak zběžně prolít na google play, tak u každý, kterou jsem rozklik, bylo upozornění, že se dle toho člověk řídit nemá. Takže to, že to není 100% je už z týhle informace zřejmý. Jen mě zajímalo, jaká je zkušenost, jesti to někdo nějak aktivně testuje nebo v lepším případě se i podílí na vývoji a třeba to tady čte a může k tomu něco zajímavýho říct. Ale i tak díky za názor :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SPIPI: tohle jsem nenapsal. Bavume se i urcovani appkou a jak znam lrosty kid, fotky tech, co potrebujou poradit, nebudou zcela jiste typovyho formatu. Krom toho jsem mel k dispouici videt rozjovor s vyvojari nejaky appky, ze poslednu slivo pri vystupu ma chlap s atlasem. Ale jaky tu nepovim, protoze appju na urcovani hub nepouzivam, pouzivat nebudu a rozhodne mam pochyby o bezrizikovosti. V tomhle je proste znalec hub nebo atlas s podribnym popisem nezastuputelnej. Ale jstlu chces, jlidne sepodle toho rid.
    Od zacatku bylo zrejmy, ze jsem proti takovymu zjednodusovani technikou.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    PALEONTOLOG: nevím jestli to je dáno složitostí jazyka tvého kmene, kterýmu sotva rozumim, ale chceš teda říct, že mykologie jakožto regulerní věda postrádá poctivou fotobanku-data sety známých druhů hub (myšleno i v různých stadiích, velikostech, stáří, rozkladu apod.)? A za druhé, máš teda s těma apkama nějkou osobní zkušenost nebo to je z kapitoly jedna paní povídala?

Aby bylo jasno, šlo mi o to získat v podstatě jednoduchou odpověď typu: "jo, mám zkušenost s xyz aplikací, rozpoznat to umí zyx hub a přesnost je průměrně 7 ks z 10, doporučuju ji spíš na rozpoznávání muchomůrek a hřibů než lysin" nebo tak něco. Žádná velká věda. Ale asi jsem předběhl dobu, tak to zkusím třeba zase za rok :)

JOJOBA: už to bude skoro 20 let, tehdy šlo o kopinatky na sjezdovce ve špindlu.. co si pamatuji, tak nebyl žádný problém v identifikaci. Nic moc jinýho tam v tu dobu nerostlo a zároveň jejich jedinečnost oproti ostatním houbám byla celkem zřetelná na první pohled.
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    -+-location-+- / orlicko.ústecko - spíš už podhůří Orl.hor 395 m.n.m

já měl první flek asi 500m od baráku. krásný místo u řeky, vždy se tam pár stovek našlo. tenkrát se jezdilo furt do Blanska a okolí, nebo do Jihlavy (100km od nás) takže jaký bylo tenkrát moje překvapení, že je mám na dohled! už je to pryč, od tý doby, co tam postavili cyklostesku ani klobouk, pokud jo tak ho sebere někdo, místo se s postupem času vyzradilo. jednou jsem je sbíral dokonce u nás v parku 100m od náměstí 10tisic.města rostly modrý klobouky. Rostou u nás i kopinatky ty mám ale problém identifikovat, radši jdu na jisto..

můj největší nález byl ve dni, kdy mi umřel děda, vášnivý houbař. ten den u nás někdo kácel bílou břízu u silnice, ale blbě mu to spadlo, na druhou stranu, přes silnici, narazilo do toho auto.. rána .. za minutu telefon že umřel děda. když jsem se ten den vracel domů, asi 1km od domu jsem našel místo 2*2 metry, kde bylo cca 600 obrovských zdravých klobouků.. děda se rozloučil. od tý doby tam chodím pravidelně a za 20 let, co to čekuju jsem tam už nikdy nic nenašel. ahoj dědo zdravím odpočívej v pokoji.. P.S.: nerostou :(
    YAVO
    YAVO --- ---
    PURPUREAL: Moje zkušenost je taky taková, že nepotřebujou lednici... uzavřít do třeba plechovky, tma a ještě po dvou letech fungujou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam