• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Tady je ještě pár hezčích fotek z nedělní vycházky za Soběšice z normálního foťáku
    ownCloud
    https://akasha.brozkeff.net/owncloud/index.php/apps/gallery/s/ZJtYzvzkvLlt76Z#

CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Nedělní sběr, Ostrava. Jednu jsem našel asi jako špendlík na malé vetvičce - dal jsem ji doma do sáčku a houbička už je třikrát větší, už asi jako sirka :-D Tak snad doroste do normální velikosti

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: tak, koukal jsem na to na mobilu a neodhalil jsem, že to jsou obrázky 4. takže z dvojky je trojka, jednička se rozdělí na jedničku a dvojku a čtyřka zastoupí trojku. hlaváčku zapiště si zásada č.2, vnést mezi podezřelé zmatek!
    STREAM
    STREAM --- ---
    Tak jsem byl pred par dny na vejlete v okoli sece.. docela prijemne prekvapeni...jede to!

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Fotky mrdat, je to prenositelna zkusenost
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ROLEX: souhlasim s tim co píšeš, ale i přesto, že se považuju za "zkušenýho", pár let zpět jsem nasbíral plnou škatuli hub, který jsem následně vyhodil. Nevim co to bylo, ale podoba a stejná lokalita mě dokonale zmátly

na kopinatky člověk musí na louky, sjezdovky. Většinou vyšší polohy
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    řešilo se tu, kdo jak začal sbírat:

1. sběr: konečně po letech, co jsem si sliboval, že vyrazím někam na lysohlávky, jsme jeli s menší skupinou, kterou vedl kamarád, zkušený houbař, na jeho vytipované místo. Tam nic nerostlo, já pořád sbíral nějaký prašivky a ptal se, zda to jsou lysohlávky (stejně jako zbytek nezkušené skupiny). Podle mapy jsme vytipovali jiný místo a tam je začali nacházet. Okamžitě, co jsme utrhli první správnou houbu jsme všichni nezkušení věděli, co a kde hledat. Čerstvý jsem nejedl, byl jsem řidič.

Od té doby jezdím na houby každý rok se ženou (letos to bude myslím počtvrté), která má taky svá místá, já mám svá, objevujeme nová, snažím se neřídít auto a dát si vždy pár čerstvých na sběr, ne moc, tak 3 - 6 hub, aby se příjemně hledalo a sbíralo. Myslím, že nám to docela jde a každý rok najdeme dost pro sebe a pár kamarádů. Jezdíme na bohemicy, který sbírat umíme, kopinatky sbírat neumíme, nevíme kam.

R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    MAUGLI7: P. cyanescens mam dost nakoukaný, tohle vypadá na nějakou variantu P. serbica, jsou takřka totožný jako bohemiky od sázavy... cyanescens maj výrazně tmavší klobouky, zvlněný jsou už i malinký hubky a navíc jsou u nás fakt hodně vzácný, pár let zpět jsem to řešil s borovičkou a tou dobou věděl jen o dvou lokalitách v čr s tim, že o jedný z nich jsem mu řekl já :D letos tam zas něco bylo, hodim fotku až bude čas
    SAMOLEPICI
    SAMOLEPICI --- ---
    ZUZKAOU: to jsou křehutky, z toho nic nebude ;-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: obr 2 tam je nejaka limcovkovita, bude pribuzna i kdyz treba neaktivni. Timhle smerem bych hledal dal.
    Jednicka nevim a trojka ne.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    jinak asi základní poznatek, jak rozeznat ty správné od těch jiných maličkých, je v tuhosti jak stonku, tak klobouku celkově. Lysoně jsou prostě malé tuhé houbičky, ne křehké mrdky s dutým stonkem :)
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Ostrava - hlásím úspěch, rostou, i když obvyklá místa na Landeku prohrabána, takže asi jen 20 menších sirek a asi tři větší kloboučky - kdo tam chodíte, co? ;)
    FARGO
    FARGO --- ---
    MAUGLI7: Cece to nevim, ale vypadaj i fachcej stejne jako ty moravsky...
    THOMASVONPRAG
    THOMASVONPRAG --- ---
    Brno začíná,
    Jundrov...(funkční)

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pěkně prosím o určení co jsme našli.

Jáchymov, okraj sečené louky s javorovo-borovicovým bordelem.

utržené pak vypadají takhle

BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Sobesice super
    ROTOPED485
    ROTOPED485 --- ---
    Nějaký zprávy z Brna ?
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    FARGO: a nejsou tohle náhodou p.cyanescence? možná ta fotka zkresluje,ale ten jeden pravidelně zvlněnej klobouk mi je připomíná...
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    FARGO: ja tyhle taky sbiram uz nekolik let.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam