• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    E2E4: na nástěnce je myslím dost podrobnej popis všech u nás rostoucích druhů
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    ENGUMAZ: a ty ostatní si pročti, až budeš u PC
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    ENGUMAZ:
    Lysohlávka česká Psilocybe bohemica

je drobná houba z čeledi límcovkovitých. Byla popsána z lokality v Čechách v 80. letech 20. století českým mykologem Svatoplukem Šebkem. Podobně jako některé další evropské lysohlávky (lysohlávka tajemná - Psilocybe arcana, lysohlávka moravská - Psilocybe moravica, lysohlávka modrající - Psilocybe cyanescens aj.) obsahuje psychoaktivní látky psilocybin a psilocin. Někteří mykologové ji slučují s lysohlávkou modrající, což je však zastaralý a zřejmě neplatný názor.Klobouk má obvykle 2-5 cm v průměru, v mládí je tupě kuželovitý, později až sklenutý či téměř plochý, často s hrbolem a se slabě rýhovaným okrajem. Barvy je za vlhka někdy špinavě hnědé (bez oranžových tónů), nejčastěji však karamelově hnědé, vysycháním přechází do špinavě bílé (světlá mléčná káva). Při poranění a ve stáří modrozelená.
    Lupeny jsou přirostlé a obvykle krátce sbíhavé, nejdříve světle šedé či světle šedohnědé, později okrově hnědé se světlejším ostřím, nejsou čokoládově hnědé.
    Třeň je 4,5 - 10 cm dlouhý, 0,2 - 0,7 cm silný, relativně tenký, válcovitý, lysý, lehce žíhaný (s nepatrnými zbytky vela). Na bázi obvykle nebývá výrazně ztlustlý, s hustými rhizomorfami prorůstajícícmi do substrátu. Po otlačení modrající.Roste v srpnu až prosinci (vzácně i později), většinou ve skupinách, na rozkládajících se větvičkách a opadu podél lesních cest a v kopřivách, v několika málo případech i uprostřed lesa. Prostředí pro podhoubí jsou spadlé větve listnatých dřevin. Upřednostňuje ruderální půdy. Oproti lysohlávce tajemné je velmi vzácná, v ČR je asi 20 ověřených lokalit
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    E2E4: no tak ti to překopíruju tedy

Lysohlávka tajemná (divotvorná) Psilocybe arcana
    ">

Roste na trouchnivějících dřevěných zbytcích, na větvičkách listnatých dřevin, v porostu dubů, habrů a javorů s podrostem v září, říjnu a někdy i počátkem listopadu velmi vzácně. Ve vhodných podmínkách se místy objeví i ve větším počtu plodnic.
    Vyskytuje se u nás (v Čechách i na Moravě) a na Slovensku.
    klobouk je až 3 (5) cm v průměru, v mládí skoro polokulovitý či široce zvonovitý až skoro ploše rozložený se středem mírně, tupě vypouklým a s okrajem v mládí tenkým, podehnaným, později zvlněným až ohrnutým, jen lehce rýhovaným nebo nerýhovaným, pevný, pružný, kompaktní. Zbarvený je kávově hnědě, hnědošedě, často s olivovým nádechem až měděnkově zeleně, vybledající do šedookrové až žlutohnědavé. Dužnina bledá, vonní po ředkvičce a čerstvě rozmačkané trávě, chutná lehce nahořkle po ředkvičce. Lupeny připojené až přirostlé ke třeni, nesbíhavé, zprvu špinavě nažloutlé, pak až tmavě čokoládově hnědé, ostří bělavé. Třeň je až 100 mm dlouhý a 5 mm široký, tence válcovitý, stvolovitý, přímý nebo různě pokroucený, dosti tuhý, pevný a s myceliovými zbytky na bázi. Zbarvený světleji proti klobouku, od báze má tendenci modrat, často je místy modrozelenavě značený nebo i celý modrozelený.Lysohlávka tajemná - Psilocybe arcana Borovička et Hlaváček (2001a) se liší částečně tvarem klobouku (není zploštěle polokulovitý nebo vmáčklý, ale často s tupým hrbolem), nežíhaným, a na vrcholu výrazně rozšířeným zpoštělým třeném, barvou klobouku i lupenů (bez šedých tónů) a olivově zelenými odstíny v barevné reakci. Bezpečně ji lze odlišit zejména mikroskopicky podle menších výtrusů, které jsou (9-)10-12(-13,5)x(5,5-)6,2-6,8(-7) fim velké, dále podle drobnějších sterigmat a prakticky nepřítomných pleurocystid.
    U obou výše diskutovaných druhů také nebyla pozorována vyvinutá vláknitá prstenitá zóna na třeni!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ENGUMAZ: Tam vidím jen video na YouTube a nějaký řeči o přírodě aspoň teď z mobilu a ne text klobouk takovej, lupeny barva taková, svazujou se dovnitř, noha taková, vůně taková, modrání za takovych a takových okolností, vůne, typické záměny..

můžu napsat totéž o kopinatkach až budu u počítače.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    E2E4: pro osvěžení stačí rozkliknout nástěnku
    E2E4
    E2E4 --- ---
    co kdyby někdo pro osvěžení poslal základní znaky?
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    HAWLIS: tyhle ne
    HAWLIS
    HAWLIS --- ---
    Sorry za velikost. Jsem v lese a prosím o radu. Jsem úplně mimo, nebo se to da sbirat? Dik

SKORZ
    SKORZ --- ---
    Tohle jsou Arcana? Já si pořád myslím, že sbírám Bohemica :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Ještě pár zajímavých fotek z neděle z Žebětína (IMHO vše p. arcana), ukazující značnou variabilitu ve fenotypu, ačkoli jde asi o jedinou odrůdu

Některé byly čerstvé, malé a roztomilé

(fullres)

Prototyp nohy,která se zesiluje směrem ke klobouku (arcana), zde už hodně připomíná i p.moravica:

(fullres)

Řada krasavců byla úplně tmavě modrozelená

(fullres)

a některé zejména starší se objevovaly v trsech:

(fullres)
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    XINDLX: já právě vim, že třeba hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá klidně můžou na tejden zamrznout a nevadí to, ale u větsiny hub je to problém... no a tyhle nikdo nikde nezmiňoval :D
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    R4K0SN1C4K: byl jsem minulej víkend na šumavě a vzhledem k tomu že předtim několik dní mrzlo, tak jsem si taky kolikrát nebyl jistej co jsem vůbec našel, všechno mělo jiný zbarvení než jsem zvyklej

kamarád houbař tvrdil, že když zmrznou, a pak rozmrznou, že prostě rostou dál (přiřovnával to sice k normálnim houbám, že třeba hřib to nepřežije, ale ty houby co rostou takhle na podzim by s tim problém mít neměli)
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    no ta zelená barva je podle mě daná přemrznutím, vždycky jsem viděl takový až dost pozdě na podzim... a teď otázka, když dneska a zítra mzne jak svině, myslíte, že budou ještě v pohodě?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    STICKYGREEN: nejspíš arcany, stejne zeleny jsem ted objevil v nedeli v zebetine u brna.
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    USHAKK: tk ty vypadaj hodně jedovatě :) v dobrym slova smyslu .. jaký je to podruh? takovýhle kusy se tu na fotkách letos ještě neobjevily.. to mě fascinuje to nekonečný množství variací tvarů a barev co se dá najít u nás v cz
    USHAKK
    USHAKK --- ---
    Neděle 25.11. 10 km od Velkého Meziříčí. Během chvilky sebráno dostačující množství. Za mě super.

MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    Posilam fotoreport z 10.11. (Vysočina): https://mikefinder.rajce.idnes.cz/Pozdrav_z_Vysociny/
    Na louce kopinatky (někomu jsem tady sliboval fotky) a u potoka český. Dva týdny před tím a týden potom tam nebylo nic... Našel jsem 70 kopinatek a 200 českých (neumím rozlišovat druhy). Vesměs starší větší houby. Na jednom místě bylo pěkné "hnízdo" s asi šedesáti kusy.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    Dnes sběr, tedy spíše hledání:

Místo kolem Velkého Meziříčí, hodně hledání a žádná houba, místo to nebylo stopro ověřený ale podmínky tam byly pro lysohlávky krásný.

Ověřený místo u Jihlavy: hodně hrabání se v listí ale našli jsme vcelku rychle cca 70 kousků a potom už nic. Byly tam spíš starší ale i pár mladých. Je to letos nějaký divný, moc toho nevyrostlo myslím. Kámoš před 14 dny hledal téměř tři dny na Táborsku kolem Lužnice a našel cca 150 kusů.

BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Brno Žebětín - staré i mladé arcany

Konec hlášení :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam