• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    JEHLAN: Pěkná nadílka takhle zčerstva. Jen tak orientačně, jaká lokalita? (Čechy/Vysočina/Morava/...)
    IAS
    IAS --- ---
    JEHLAN: Krasny. 8) Na horach nebo uz startujou i niz?
    JEHLAN
    JEHLAN --- ---
    Sezona zahájena :) zkusili jsme se zajet podívat a našlo se tak 500 kousku :) ususime a dáme do medu

NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    JCB23: kropenatec najskôr
    JCB23
    JCB23 --- ---
    Zdravím, zdravím! Jsou tohle kopinatky? Překvapila mne jejich velikost a také barva. Sbírané za mokra byly hodně tmavé, ale jak schnou, tak světlají, jak by měly, řekl bych.

SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    Svatý Václav přijíždí na modrajícím koni
    FUTHARK
    FUTHARK --- ---
    Nevzal by mě někdo sebou? Ještě jsem na sběru nebyl. Plzeň a okolí. Dík
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    R4K0SN1C4K: Toť otázka... Dle mé zkušenosti byly loni i kopinatky o dost později (první půlka listopadu), předloni byly v půlce září... A u bohemik podobně - loni pořádně v listopadu, předloni byla sezóna od půlky října. Je to jak sázka do loterie. Také už bych vyrazil, ale první výlet si udělám až tak za měsíc nejdřív.
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    nevíte někdo co šumava? o víkendu tam možná pojedu, okolí železný rudy, napršeno tam je tak by to možná mohlo jít :D
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    v krkonoších rostou už pěkně, ale chce to víc vody, v místech kde bylo hodně vlhko a rašeliník rostly fakt hodně, jinde spíš sušenky nebo menší
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    Nevim ale jak na horach... na to jsem byl vzdycky moc tlustej a linej
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    Letošní těžko... Az jakmile se objeví přízemní mrazíky a noci kolem nuly...
    HACECKO
    HACECKO --- ---
    PATRON: nejsou,nasel jsem to nekde na webu.
    Taky by me zajimalo jestli Krusny hory uz rostou??
    PATRON
    PATRON --- ---
    HACECKO:
    LETTADLO:
    To jsou letošní úlovky?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    HACECKO: verim, ale osobne jsem to nikdy u kopinatek nevidel.
    HACECKO
    HACECKO --- ---
    E2E4: modraj i kopinatý. Jen ne tak markantně jak ostatní druhy
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    U nas rostou jak divy... Bedly,hriby,holubinky, zampiony jsem dnes videl v lese se psem...
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    MAUGLI7:
    ZUZKAOU:
    Ani ty hříbky čoveče,je opravdu moc brzo
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    Koukate vubec nekdo na nastenku?

Fenomén modrání představuje charakteristický znak druhů tvořících psilocybin. Přesto nemusejí některé houby nebo některé sběry běžně modrajících druhů vykazovat žádné barevné změny, i když účinnou látku obsahují. Některé houby například modrají teprve po první vlně plodnic (ty se objevují opakovaně většinou v týdenních intervalech). Z druhů, které zkoumal Gartz, modrala nejvíce Psilocybe bohemica. Skvrny na klobouku se při otlačení vytvářejí u této houby velmi rychle (již po 20 minutách). U jiných druhů, které také silně modrají na třeni, jako je Stropharia cubensis, modravé skvrny na klobouku naopak nevznikají. Psilocybe semilanceata, Conocybe cyanopus a Inocybe aeruginascens se naproti tomu zbarvují na otlacích na třeni jen málo, a až po delší době. Gymnopilus purpuratus stojí v rychlosti a intenzitě modrání mezi těmito dvěma extrémy.
    Barvy mají rozsah od zelené až do tmavomodré, která u Stropharia cubensis může získat až černomodrý nádech. Zbarvující mechanismy v houbách dosud nebyly prozkoumány. Již zde byl uveden Cookův předpoklad z počátku minulého stolení o významu modrání u Psilocybe semilanceata. V padesátých letech především Singer a Smith poukázali na to, že zbarvování psychotropních druhů rodů Psilocybe a Panaeolus musí mít přímou nebo nepřímou vazbu s účinnými látkami. V roce 1958 vydali A. Hofmann a kolektiv zprávu o izolaci účinných látek a prvním pozorování, že čistý psilocin je vůči oxidantům, jako je vzduch, nestabilní a že roztoky alkaloidu, zejména v alkalickém prostředí, se zbarvují modře. Tím bylo dokázáno, že modrání je výsledkem oxidačního rozkladu účinných látek v houbě. Od roku 1960 zkoumali Blaschko, Levme a Bocks, a také Horita a Weber biochemické reakce psilocybinu a psilocinu in vitro. Obě skupiny shodně objevily, že modré zabarvení vzniká jenom oxidací psilocybinu. Bezprostřední oxidaci alkaloidu zamezuje fosfátová skupina na psilocybinu. Fenomén typického zmodrání nastupuje po oddělení této ochranné skupiny enzymy, jako jsou různé fosfatázy, které jsou běžné jak v tkáních hub, tak v tkáních člověka. Odpovídající modravé reakce nalezl Gartz i po odštěpení fosfátů od baeocystinu.Výsledky pozorování z pokusů in vitro vysvětlují, proč Psilocybe bohemica silně modrá: Zřejmě probíhá velmi rychle enzymatické odštěpení fosfátů od psilocybinu. Bezprostředně nato se psilocin, vzniklý tímto způsobem při poranění plodnice, rozkládá za vzniku modravých produktů. Rovněž byly nalezeny enzymy, jež oxidaci psilocinu urychlují. ...
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    Ale proste podle me je nejlepsi poznavaci znak noha... kdyz jsou ty houby stary a nacucany vodou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam