• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    JAYBEE
    JAYBEE --- ---
    to sou samý žně...a já furt opouštim lesy a louky s prázdnou :D
    Tenhle víkend jsem zkusil Příbram, ale že nemám tucha kde tam kam, tak zas nic :D Ale teda musim říct, že ač jsem letos nikde nic nenašel, a houbičky se mi roky vyhýbají obloukem, tak jsem rád že mě touha najít, vyhnala na tolik výletů.
    Ale nevzdávám to... měl byste někdo doporučení, kam z Prahy vlakem/busem? Je mi jasný že tu nikdo nebudete sdílet svoje místečka, ale když jsou už takový žně, jak se tu píše, co nastřelit jen širší lokace...tím nemyslím "vysočina" ... :D Už jsem trochu beznadějnej :D
    HRIBICEK
    HRIBICEK --- ---
    Ahoj, prosím, mohol by ste mi dať niekto lokáciu do cca 100km od Prahy? Ja viem, že sa to nerobí, ale ja poznám len spoty na Slovensku a chceli by sme niekam vyraziť cez víkend.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    DRASTICS: já měl vybytej telefon bohužel! tak můžu pak poslat jen fotku při sušení ale to už neni tak pěkný.)
    DRASTICS
    DRASTICS --- ---
    ROLEX: FOTO !!! :)
    PMA
    PMA --- ---
    WOLFZOV: Cau, u nas u polskych hranic zatim sucho. Ale nekde vysoko v horach by uz mohli rust.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    v neděli Vysošina, Žďár nad Sázavou. Bylo to na kosu, v jedné školce člověk musel koukat pod nohy, aby nešlapal po houbách. Žně. Vybírali jsme si ty nejkrásnější. Odnesli jsme si za hodinu přes 1000 klobouků, další tisíce jsme tam nechali. Tohle jsem za 5 let co sbírám pravidelně nezažil, nádhera:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    R4K0SN1C4K: heleď stále nad tím kroutím hlavou, jedna generace, jeden kmen, světlekrémový a sytě oranžový, všechno v nivě, kde je vody a vody. Ti nevím karle :) prostě bych to musel vidět z jednoho podhoubí.
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    PALEONTOLOG: je to jen věkem a obsahem vody v plodnicích, lysohlávky jsou hygrofánní, takže můžou mít řadu barev od odstínů hnědý až po takřka bílou, když navíc přemrznou tak se přidaj i modrozelený tóny... jsou to dost variabilní houbičky :)
    R4K0SN1C4K
    R4K0SN1C4K --- ---
    JAQUP: tohle je smrtelne jedovata cepicatka jehlicnanova!
    WOLFZOV
    WOLFZOV --- ---
    Zdravim, Severni Morava/Slezko, uz, nebo jeste ne? Byl nekdo uz na pruzkumu?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHITTIE: kdysi se mi vysmál ID DARJEEL, že to jsou klidně rozdíly ve velhkosti. ale když pak sbírám oranžový a světlemodrý z jednoho kmene, tak si tím tak jistej nejsem. za 20 let sbírání lysin se názory a atlasy dost změnily a vůbec nemám přehled. snad krom toho, že je všechno varieta Psylocibe serbia
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    SHITTIE: tak sesbirano, teda cast nez zacala byt kosa a sero :) snad jsme to trefili vsechno :) ty tmavsi nevim jestli jsou trochu jinaci poddruh nez ty svetlejsi, nebo byly jen vic nacucany vodou, v noci tu prselo

JAQUP
    JAQUP --- ---
    ZUZKAOU:
    PALEONTOLOG: diky. rikal jsem si ze ty houby po otlaceni nemodraj
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TLOUDEV: může bejt, strmělka nebo límcovka, obě jsou takhle modrý;
    když má člověk nasbíráno, fakt může vyzkoušet ten výtrusnej prach
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    PALEONTOLOG: spis ta 3. vypada na limcovku. jedla-nedobra. dik moc, vyhazu to vsechno. Podle zde nalezenych fotek pouze s uzasem zjistuju, ze tech dobrych jsme tam spoustu nechali :(
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tmaví, au pičo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TLOUDEV: zabýval bych se jen 3. a 4.
    3. je nejspíš strmělka anýzka, ta je modrá stále, měla by vonět po anýzu a mít tmaví výtrusnice
    4. by mohly být ony, trochu proschlý, ale když to modrá, jsi na správný stopě ! od pohledu jistotu nemám, ale můžeš zkusit barvu výtrusů - fialová, fialovohnědá

JAQUP: spíš nenašel
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAQUP: nenašel.
    JAQUP
    JAQUP --- ---
    ahoj muzete mi prosim poradit, zda jsem nasel tu spravnou houbu?

TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    caj, prave jsem se vratil z Benesovska.. u dost druhu si nejsem jist, co jsou zac.
    1.

u techto je mi krajne podezrele, ze jsou svetle zespoda, jinak tvar klobouku vicemene OK.

2.

barva spodku hneda - IMHO neni OK, tvar klobouku vsak vicemene odpovida.

3.

barva spodku takova nevyrazna sediva, ale vse ostatni nasvedcuje, ze by to mely byt ony

4.

namodrala barva nasvedcuje, ze se jedna o spravne, ale barva zespoda se mi taky moc nepozdava

5.

zajimava houba, spodek takovy doseda, jinak ale vcetne nohy zlutohneda, tvar neni nejak charakteristicky.

Dokazete mi prosim nekdo urcit, ktere stoji za to a ktere mam rovnou vyhazet?
    Jinak teda neni toho zatim mnoho, bylo to dost paberkovani, a prave same me nezname druhy, takze si asi jeste pockam, nebo zkusim osvedcena mista a druhy.. rad si vsak rozsirim obzory, tech druhu lysen je preci jen pozehnane a nema cenu se soustredit pouze na dva druhy, ktere znam...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam