• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    p.serbica var bohemica - sbíhavé lupeny

p. serbica var arcana - odsedlé lupeny

BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SLAPPY: arcany mají častěji nohu, která se nahoru stává tlustší než dole, ale to není moc spolehlivý znak.

Arcany mají tmavší lupeny, ale u mladších plodnic to taky nemusí jít poznat.

Bez mikroskopu je ale asi nejvýraznějším rozdílem to, že arcany mají lupeny "odsedlé" od třeně, tj. vrůstají do klobouku, ale prakticky se třeně (nohy) nedotýkají. Bohemicy naopak mají lupeny sbíhající se na třeň, trochu podobně jako mají lišky či ryzce.
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    Pěkné! Za ty roky ale pořád nevím, jak od sebe varianty arcana / bohemica ( / moravica) bez mikroskopu spolehlivě rozlišit??
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Fotogalerie tady https://akasha.brozkeff.net/owncloud/index.php/apps/gallery/s/ipkUnphBqYWnobw#

Pro mykologickou úplnost, vše na fotkách je p.arcana (p.serbica var.arcana), nikoli p.serbica var.bohemica. V houbařské "praxi" to je samozřejmě úplně jedno, ale z pohledu taxonomie pořádek musí bejt - a to i v lese.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Mykologická společnost Žďárské vrchy hlásí zahájení letošní sezóny. (P. arcana)
    MRTY
    MRTY --- ---
    DRUMIK: za me ani jedno ne. prvni tri bych rek ze je kropenatec.
    DRUMIK
    DRUMIK --- ---
    DRASTICS: myslíš ty tmavý s tmavou nožičkou?
    DRASTICS
    DRASTICS --- ---
    4. ne
    DRUMIK
    DRUMIK --- ---
    Jsou to všechno luční houby!
    DRUMIK
    DRUMIK --- ---
    Ahoj všem, potřeboval bych radu vyjel jsem s rodinkou na Špičák a našli jsme houby, který vypadají "jedle". Nevíte někdo jestli jsou to Lysohlavky?
    Předem děkuji za odpovědi :)

SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    Last wave of blackberries ...

... marks first wave of shroomberries : ) [600 m AMSL]
    SLAPPY
    SLAPPY --- ---
    THONDAS: Data jsem sesbíral z historie tohoto auditka : )) Týká se to lesních druhů (bohemicy/moravicy/arcany) a jejich prvních nálezů v každé sezóně. Ano, polovina září je evidentně výjimečně brzo, ale občas se to stát může. Na vrchovinách většinou začínají první kousky vykukovat na přelomu září a října, během něhož se pak rozjedou i v nižších polohách... Není to nic nového. Jen bylo zajímavé projít si to podle zdejších reportů : )
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    EXCITE: kolem Orlíku o víkendu les plný hub:) Vůbec mě překvapilo a potěšilo, jak tam jsou lesy zdravý, byl jsem v okolí Bohostic.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MRTY: my měli krásně vlhko, po těch deštích. Ale nerostlo skoro nic,ale něco se chystá ;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HAAALA: asi lze domluvit leccos, jen ja znam overeny fleky az na brnensku. potvrdim stav az pristi vikend.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CEKANKATERKA: ale bez toho aby ses naučila poznávací znaky to nejde, druhu hub je spousta a jsou si všechny podobný..
    MRTY
    MRTY --- ---
    EXCITE: jo, Jizerky taky totalne vyprahlo. v lese se prasilo. tzn. moc sucho + moc brzo.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    EXCITE: já byl právě taky...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    včera jsem byl v lese, podívat se po normálních houbách a neroste vůbec nic..Ale vonělo podhoubí,takže za pár dní možná něco začne.. střední čechy
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    HACECKO: dej fotku, protože kdyby nebylo, už by zde jiste nejaká letos byla
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam