• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    YAVO
    YAVO --- ---
    Zdravím mykologové. Tak co, už máte nějaký zprávy z vašich oblíbených lokalit? Počasí vypadá dobře... ale neni o víkendu ještě brzo?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: našel jsem k tomu ještě jinej výklad:
    Smaller specimens tend to have the highest percent concentrations of psilocybin, but the absolute amount is highest in larger mushrooms
    https://en.wikipedia.org/wiki/Psilocybe_semilanceata - odkaz opět vede sem PALEONTOLOG

bavíme se rozdílech mezi druhy, ne o stáří plodnic. je to snad už jasný?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZRIZENEC: ano, pro chladnomilné lysohlávky zcela určitě, pro teplomilné bedly skončila
    ZRIZENEC
    ZRIZENEC --- ---
    Zdravíčko, vadí kopinatkám den pod sněhem? Jsou potom ještě použitelný? Dik
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    jinak teda tímhle deštěm a zimou sezóna etnobotanických výzkumných procházek začala...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KERRAY: vidíš já běžně chodit sbírat houby a mladý nechávám dorůst. speciálně ty bedly, ale i žampiony a další. zastavit je může i zima, žejo. normálně bych pracoval s tezí, že houby dorůstají, pokud se jim něco nepřihodí. je to stěžejní reprodukční vlastnost, dozrát a prcnout spory.
    Stunning timelapse of bioluminescant mushrooms!
    https://www.youtube.com/watch?v=s6dEyNL3ygI
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    PALEONTOLOG: mno, už si to ověřuju nějakej ten pátek, za domem mám teď třeba tři bedly, které i přes déšť vypadají po několika pořád a malinké nerozvinuté, stejné, jak když přes noc narostly

lysohlávky vedle domu jsou na tom podobně - přirůstají další, ale ty co vylezly jako drobounké jsou drobounké i po dvou dnech deště - mám to i na fotkách, abych si úplně nevymýšlel

ale možná je zastavování růstu hub pohledem moje nadpřirozená schopnost... :p
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    zabývá se koncentracemi mezi flushi, obsah v klobouku a noze atd. sbírali houby stejného stáří, tzn. se zralými výtrusnicemi.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: v původní zprávě jsem nic takovýho nenašel
    (PDF) Variation of psilocybin and psilocin levels with repeated flushes (harvests) of mature sporocarps of Psilocybe cubensis (Earle) Singer
    https://www.researchgate.net/...hes_harvests_of_mature_sporocarps_of_Psilocybe_cubensis_Earle_Singer
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: The mushrooms with the lowest mass had the highest concentration of psilocybin.
    Chemical Composition Variability in Magic Mushrooms - Psychedelic Science Review
    https://psychedelicreview.com/chemical-composition-variability-in-magic-mushrooms/
    UNIONJAM
    UNIONJAM --- ---
    včera sem musel do Pardubic, tak sem jel jentak ze sportu zkontrolovat fleky v Železných horách... dva mi zničili lesníci a zbylejch dvou 3 maličký... tak 14 dní už by to ale začít mohlo
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    UNIONJAM: v neděli bylo 5 sirek a 5 malejch. na jednom fleku asi ze 4 objetejch.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ty krávo, tak když jsem si nechal na podblanicku dorůstat houby, tak jsem asi šilhal stranou :D

obecně houby rostou, dokud je nezastaví změna podmínek. když jim dojde voda, nebo je příliš zima, tak mladí jedinci nemusí dorůst. taky se na vitální podhoubí může navázat edafon v podzemí a může ho poškodit. ale za stabilních podmínek není problém sbírat kontinuálně, to platí obecně.

BROZKEFF: nějaká data k tomu nemáte, kolego...
    THONDAS
    THONDAS --- ---
    BROZKEFF: Na tos přišel jak ?:D:D
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KERRAY: empirická zkušenost je že klidně sbírat malé, výhoda je že to rovnou je koncentrát - klidně několikrát větší potence než u velkých. Prostě houba se narodí s nějakým absolutním množstvím psychedelie a pak se už se zvětšující se plodnicí tohle množství jen ředí ve větším objemu ;)
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    nejsem mykolog ale mam kolik let uz stejnou teorii.. jakmile na ne kouknes zastavi se
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    jinak mám takovej postřeh, kterej možná není novinka, tak třeba bude někdo vědět - týká se spíš hub obecně

přijde mi, že jak někteří nesbírají malý kousky s tím, že jsou mladý a ještě vyrostou, tak jak mám příležitost ty houby sledovat každej den, protože rostou všude kolem, tak jsem došel k tomu, že tak jak vypučí (večer nic, ráno houby všude), tak už zůstanou - že ty malý už se nezvětší, nebo jen neznatelně (pootevřou klobouk apod.) - mám takovou "teorii", že třeba by rostly dál, ale jelikož už je někdo zpozoroval, zůstanou tak :D

tak by mě zajímalo, jestli to je mykologům známá skutečnost, nebo jestli se mi to zdá :)

UNIONJAM
    UNIONJAM --- ---
    na Sázavě nic... dokonce mi lesníci totálně zničili i mije místo... musím si najít jiné...co víkendu jdem s kámošema prubnout železný hory. tak uvidíme..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    v bystrci včera vypučela na pár místech jedna várka a po tom dešti teď čekám další
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    HONZAK89: to je u sjezdovky ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam