• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    DRASTICS
    DRASTICS --- ---
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    JAHODOVE_PYRE: sry za mejlku lokalce, byli jsme u VELMezu :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Včera asi 70 kousků - Žďárske vrchy, 680 m vysoko. Už to konecne zacina i tady😄
    3108
    3108 --- ---
    Hruboskalsko dnes 0
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MIC: a co se podle tebe stane, kdyz tu plodnici nikdo nesebere a zhnije? a tyhle pripovrchovy partie lesni hrabanky stejne v zime skoli mraz.. a na jare celi dalsimu rozkladu a pobytu v mrtve organicke hmote.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    PRAASHEK: jo, to se pise i v jedny z tech studii co jsem linkoval. Slapani ma meritelnej vliv, trhani ne. Nechavani zbytku ustipnuty houby podle jedny studie trochu negativni vliv melo, podle jiny taky ne. Takze smysl ma se snazit to cely nezdupat, ale poucovat nekoho na internetech o tom, ze po utrhnuti houby i s kouskem mycelia tam uz pristi rok nic neporoste... to fakt smysl nema.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    A co se týče velikosti podhoubí; může být sice obrovské ale taky hrozně malé, takže není nikdy od věci tam nechat co největší část.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Jeden mykolog v nějakém pořadu tvrdil, že podhoubí trpí i tím, že po něm (do půdy nad ním) šlapeme.
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    MATT: i tom se vedou jednom dohady jestli nechávat nebo trhat já zastavam názor nechat
    MATT
    MATT --- ---
    MIC: to mycelium je mnohem rozrostlejsi, nejni to neco jako korinky u kytky. naopak se nedoporucuje nechavat v zemi zbytky noh, od kterejch se muze do mycelia dostat infekce. i kdyz to mi taky moc smysl nedava, kdyz se zamyslim, jak to delaj houby, ktery nikdo nesbira ;))
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    dneska kolem ValMezu

ESTEN
    ESTEN --- ---
    MIC: to je jenom takovy selsky rozumovani. Tady mas neco relevantniho (odkazy na studie jsou v clanku): https://fungiflora.com/2016/08/25/how-to-pick-mushrooms-correctly/
    MIC
    MIC --- ---
    ESTEN: podle mě je pověra že to nemá vliv. Mycelium je to z čeho houby jednou za rok vyrostou nad povrch. Zničíš mycelium, nevyrostou houby. Tak snadný to je.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    MIC: je to povera, nema to vliv.
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    JAK POZNAT LYSOHLÁVKU #3 LYSOHLÁVKA KOPINATÁ
    https://www.youtube.com/watch?v=j_nq7RQs41U
    BPB
    BPB --- ---
    Jihlavsko / Lys.Česká

Třebíčsko / Lys.Tajemná

* sorry za kvalitu fotek..moc dobře mi to nefotí .)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ERVIN: 1, je blbost, že by to podhoubí nějak drasticky poškodilo. 2, jako magic truffles se prodávají sklerocia lysohlávek s obsahem, v důsledku se počítá houbová hmota a ne plodnice
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    PALEONTOLOG: Náhodou dobrý, já bych si to neuvědomil a škubal to sakum-prdum...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MIC: to jsou teda moudra
    MIC
    MIC --- ---
    BPB: prosím nevytrhávat podhoubí, příští rok potom taky porostou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam