Byl jsem se podívat k Sázavě na flek, kde byly loni žně. Něco málo tam bylo, ale chce to imho ještě týden, dva počkat. Každopádně v návaznosti na
MAUGLI7 jsem omylem přimíchal mezi ty správné i ty, které opravdu nechcete, čepičatky (pokud se nepletu a případnou opravu uvítám). Uvědomil jsem si to až ex-post z fotek a následně je vyseparoval, nicméně při sbírání jsem si toho naprosto nevšiml a ta zámněnnost může být opravdu veliká. Klobouky byly téměř identické, čepičatky jsou víc do oranžova, lupeny a nohy jsou vcelku odlišné, jinak barevné, jenže ty jsou seshora v husté trávě celkem blbě vidět. Když je máte s lysohlávkama vedle sebe, tak je poznáte, ale samostatně to může být hodně tricky. Jednozančně poznat jsou při sušení, lysohlávky zbělají a jsou na nich zpravidla modročerné fleky tam, kde se omačkají. Čepičatky zůstanou plusmínus oranžové. V dané oblasti bylo čepičatek opravdu hodně a ty, které jsem sebral, byly kousek od lysohlávek, nicméně ne tak blízko, abych si toho na první dobrou všiml. Minulý rok na tomhle fleku nebyla čepičatka jediná. Pro všechny hledače přikládám fotky a srovnání:
Čepičatka

Čepičatka

Čepičatka

Čepičatka

Čepičatka

Lysohlávka