• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    MIROO
    MIROO --- ---
    Z dnešního výletu s LETTADLEM.

WOA
    WOA --- ---
    Taková zajímavost. Dneska jsem při dělání dřeva u kamaráda na ZAHRADĚ (v nesekané části) narazil na lysohlávky. Na kopinatky mi přišly vzhledově úplně jinde, ostřice tam nerostla a na bohemky mi absolutně neseděl biotop (prostě tráva). Pak si vzpomněl, že před rokem nebo dvěma tam rozvezl nějakou štěpku, aby zarovnal terén. No a ejhle, nechtěně založil krásnej spot!
    Pokud bude někdo schopen určit přesně, budu rád. Jesenicko, cca 700m

LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    MR_KEV: jestli Brno tak to je v pohodě :)))))))))))))))))))
    MR_KEV
    MR_KEV --- ---
    LETTADLO: bylo to Brno. V Jihlavě jsem nebyl, ale snad to tam bude v pohodě;)
    LETTADLO
    LETTADLO --- ---
    MR_KEV: příští rok no.... doufám že to nebylo okolí Jihlavy
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Dovolte nám lysohlávky, mohou lidem pomoci, tlačí lékaři - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dovolte-nam-lysohlavky-mohou-lidem-pomoci-tlaci-lekari-40495319
    PENER
    PENER --- ---
    ORTWORKA: Předpokládám, že sbíráno na louce.. Ty tři vlevo v nejhornější skupince IMO ano, Lysohlávka Kopinatá.
    MR_KEV
    MR_KEV --- ---
    NOPOLICE: řek bych že jsou, ale vždycky je lepsi vyfotit houbu i zespodu a ze země vytáhnout celou houbu, pak se prakticky nejde splést... Každopádně jak tady někdo řešil to že se nemají houby tahat i s kouskem podhoubím, ale ustipovat/urezavat tak je to blbost. Mykologové tahaji houby celé i z důvodu určení správného druhů a nemá to vliv na růst dalších hub z podhoubí.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Něco z dneška. U těch obrů (na fotce už utržený) jsem si nejdřív nebyl jistej (zvlášť když má klobouk otočený vzhůru nohama a od středu se zvedá). Podle modrání ale asi není pochyb, ne?

SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    GHOSTDOGG: Jezdím na jedno místo kde to nějak vypadá asi to znáte vlastně není ani nikterak krásné jak by si člověk představoval klasika je kolem potok tedy velká vlhkost... hodně kopřiv a jen listnaté stromy... převažují olše, duby, javory, vrby, bezinky,,, hodně moc kopřiv a hodně napadaného listí hromady tlejícího dřeva... mech...
    ...
    a tak jsem začal vozit klacky jako jsou tady na fotkách na kterých je jak mycelium tak piny, tak třeba vzrostlé plodnice
    ...
    podle místa jsem si tady u sebe našel obdobné místo kolem potoků a luk, kde je stejné složení stromů a hlavně ty kopřivy...
    ...
    klacky jsem hned po převozu uložil, na některé místa jsem dal i štěpku z pámelníku.. někde i bez něj... a pak jsem je obložil dřevem listím atp... většina ještě ten rok dala druhou várku plodnic...
    ...
    no a letos jsou některá co jsem psal velmi obsypaná tak se snad chytlo uvidíme dál... některá jsem ani nenašel nebo se možná nechytli... letost opět pokračuji... a tak budu pokračovat každý rok... mám v plánu to rozjet na jednom místě aby těch hnízd bylo hned několik v dané lokalitě
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ORTWORKA: ani jedno, to vlevo dole asi kropenatce...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ORTWORKA: Fotka mizerna, ale imho ani jedny.
    MR_KEV
    MR_KEV --- ---
    LETTADLO: jasně, tohle právě byly místa, kde byl vykácený les kvůli kůrovci a byl zarostlý trávou, koprivama a ostruzinim a v tom rostly neskutečně, ale bohužel to někdo všechno vzal nějakou strunovkou
    MR_KEV
    MR_KEV --- ---
    TRISMEGISTOS: díky, už jsme byli. Kouzelný jsem nenašel, tak jsme nasbírali aspoň poslední hřiby a nějaký březovník obecný:)
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    Kamarádka za mnou přišla, abych ji poradila s nálezem. Ale nevim vůbec nic :/
    Brat, nebrat?
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    PROCOP: kdysi kdysi dávno jsme je určily jako arkány
    PROCOP
    PROCOP --- ---
    KOSZLIK: to jsou modrající?
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    MR_KEV: V Příbrami můžeš zkusit třeba Padák a okolí. je tam bývala sjezdovka. místo ale zná kdekdo...
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    Dnes na svém místě v podstatě v Praze a byly jich rance co jsem neviděl pár let. Některé už značně zvlhle rozplizlý, ale bedně nich i úplně čerstvý. Tak mě tak napadlo, že jestli nejsou oni tak chytrý a vidí, jak je svět v prdeli a že je jich teď třeba 😁
    No budu poctivě sušit a pak asi udělám čokoládu.

KARAMARA
    KARAMARA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam