• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    GHOSTDOGG:
    K4N3C: já měl za to, že po usušení jsou u čepičatky lupeny do oranžova, což tady není. Taky nemá ani náznak prstence (vím, že nemusí být).

Tady mám pár hub, co mám za čepičatky a tam po usušení lupeny do oranžova jsou. Pak vlevo lysohlávka, vpravo čepičatka. Tu barvu lupenů po usušení jsem měl za potvrzovací test, pokud bych se během sběru spletl.

K4N3C
    K4N3C --- ---
    NOPOLICE: Čepičatka! Proč myslíš, že ne? Barva, tvar, třeň, lupeny a na první pohled nápadná podoba s tou správnou :-)
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    za mě taky čepičatka jak vyšitá...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    NOPOLICE: To je čepičatka jak vyšitá, nebo proč myslíš, že není?
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Poznáte, co je to za houbu? Nejdříve jsme s nadšením mysleli, že je ta správná a velká, ale má tlustší oranžovou nohu a celá je větší. Lehce do oranžova, ale na čepičatku nevypadá, nepodařilo se mi ji dohledat.

Na druhé fotce zespoda: 2 nahoře lysohlávky a dole 4 tyto neznámé

K4N3C
    K4N3C --- ---
    Střední Čechy stále v pořádku…

ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    KN0FL: zrale plodnice ususis na papire a pak ten "otisk" spor proste vysypes na vhodnem miste
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    KN0FL: Nejdřív jsem vybral vhodné místo (les - stín, vlhko, mrtvé dřevo, pámelník), potom jsem z jednoho masivního spotu vzal trochu zeminy a klacíky, ze kterých rostly a pak to jen "vysadil" na vybraném místě. Ještě jsem na to (a okolo) dal nalámané větve pámelníku, ale ty zatím těžko udělaly nějaký efekt, protože se jim do rozkladu moc nechce, jak už jsem psal.
    KN0FL
    KN0FL --- ---
    BUTTERFLY: Jak na to? Vylouhovat plodnice ve vodě aby se uvolnily výtrusy a následně tím zalít vhodný substrát na vhodném místě?
    KN0FL
    KN0FL --- ---
    Jsem zvyklej na trochu jiný a nikdy jsem je neviděl takhle pohromadě, ale asi ok, ne?

IMG-3810
    IMG-3812

Bonusovej mutant

IMG-3818
    NYXYN
    NYXYN --- ---
    U nás se ještě dá pozorovat, ze začnou arcany, ploděj tak měsíc a kdyz jsou v nejlepším, nebo trochu za, zacnou to rozjíždět bohemicy, ktery imho vydrzej plodit mnohem déle. Jih jabloneckýho kraje.
    Btw arcany tu zkoušim namnožit, uvidime další rok, zda se zadařilo
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    BUTTERFLY: taky vidis jen ty plodnice - houby jsou ale zejmena mycelium a to bude dost pravdepodobne mnohem vetsi ... ja tady pozoruju, ze nektere roku vyleze jen par plodnic, jindy jsou jich stovky ... podle pocasi atp
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BUTTERFLY: v nizinach je tenhle termin normalni, ja je na mym fleku taky nasel poprvy az posledni vikend...
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    XCIDER: Díky :) Dřeva je tam dost, hlavně jsem to trochu přikrmil pámelníkem, co roste okolo - ale ty větve jsou po roce stále celkem fresh, než aby se do nich houby pustily. Spíš jsem si říkal, jestli se proberou k životu včas, všude okolo už sezóna dávno běží a tady se teprve klubou.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BUTTERFLY: dobrej pocin! pokud je v okoli dostatek popadanyho dreva, tak se to imho postupne rozsiri...
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    PALEONTOLOG: je to porad otevrena otazka, ale nejake indicie k tomu uz jsou: https://www.nature.com/articles/s41380-024-02477-w ... taky jsem o tom nekde slysel mluvit Stametse ... neni to moc probadany a moc penez do toho tak jako tak nepujde, protoze na houbach, ktere rostou kde vsude, moc nevydelas

ad. lamani 30ti hub - jasne, chapu - za me je nej namlete do medu + skorice + zazvor ... nedrazdi to tolik zaludek, dobre se odhaduje mnozstvi, nekazi se to, chutove ok a ucinnost imho vyssi
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZAHRADKAR: heleď o tom komplexním účinku mám vážný pochyby. zatímco je v konopí plejáda kanabinoidů, tak je v lysnách jen psilocin (po oxidaci psilocybin). houby jsou blbě stravitelný a radši bych vypil extrakt, než lámal třicet hub, jako za mlada.... ostatně oplach alkoholem jsem tady prezentoval.
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    Tak se mi v Pardubicích povedlo loni založit spot, tohle je první úroda. Jen si říkám, že vzhledem k teplejšímu počasí tady asi nebude bůhvíjak úspěšný. Fotka je dnešní a podle předpovědi se blíží konec sezóny. Co myslíte? Jinak nejsem žádnej psychonaut - v podstatě to neužívám, houby mě ale celkově zajímají, tak jsem zkusil tenhle experiment.

KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    ZAHRADKAR: jj, každej rok koncem října dostanou narkomani nezvladatelnej absťák a musej běžet do lesa hledat narkotika

já zas čekám co bude za haló až novináři zjistěj že muchomůrka červená která roste všude a každej jí pozná se dá taky "fetovat"
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    STICKYGREEN: clickbajt no ... me celkem bavi, jak se ten postoj spolecnosti meni - v 90kach bylo bezne, ze se v novinach objevovaly informace o tom, jak jsou houbicky hrozne jedovate atp (nezpochybnuju nebezpecnost psychoz, ale toxicita je jina vec) ... aby se z nich nakonec stal lek. Teda pardon, jen z psilocybinu, houby budou samozrejme dale spatne. Dokud se neprijde na to, ze ta houba pusobi komplexne, podobne jako konopi - a ze tedy nema smysl delat drahe synteticke nahrazky nebo izolaty. Podobne u konopi.

Jasne, ze v nespravnem uziti muze byt prusvih, ale tenhle moralni kyc pohorsovani se nad kymkoliv, kdo nejede zabehnutou alkolinii, je fakt smesnej ...

Muj sen je se jednou docist titulek: "Muz zdrogovany ethanolem jako smysluzbaveny krute napadl manzelku a jejiho bratra" nebo "Mladez fetujici ethanol si vyrazne zvysuje riziko rozvoje rakoviny i psychickych onemocneni, tvrdi novy vyzkum publikovany v prestiznim casopise ...", pripadne "Nikotinova narkomanie vznika podobnou rychlosti, jako zavislost na heroinu, tvrdi vedci":)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam