• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    TRISMEGISTOS: Je to tak, vůbec bych se nebála to trochu osušit například fénem a pak zkrátka sušit někde kde je teplo.
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    VERSONNENHEIT: diky. cetl jsem i jinde, ze by i promrzle mely byt ok. jen je treba rychleji susit, aby neshnily.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    Našel jsem dneska pár pěknejch, ale zmrzlejch klobouků. má to cenu sušit?
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    Tak jsem byl po pár týdnech zkontrolovat svůj nový spot a milé překvapení - původní klobouky dorostly a objevilo se pár nových

BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    Dovolím si jedno malé OT - když jsem se vracel ze založeného spotu, všiml jsem si stromu silně napadeného hlívou ústřičnou. Jen škoda, že ty plodnice rostou tak 4 metry a víc, jinak už bych sklízel. Hlív už jsem pár viděl, ale něco takového teda ne. Navíc na hodně frekventovaném místě. Btw to je jen jedna strana stromu, z té druhé je to podobně.

ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    VERSONNENHEIT: dik - ja jsem si to myslel podobne, tady taky nalezam dva barevne odlisne typy, ale rostou casto promichane a navic se to meni podle pocasi (vlhko, teplota, ...), tak si nejsem jistej ... je to ale asi jedno, kazdopadne dik - bohemica zni tak nejak lip mym usim:-)
    -
    letos uz to asi necham byt, ale pristi rok se na to zamerim a podivam se na ty spory pod mikroskopem ...
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    PICAZSOO: Tak gratuluji. Sázavou jsem projížděl, ale přímo tam jsem nehledal. Ve Skalici jsem to procházel kolem řeky v ostružiní a typických místech, kde bych to čekal a obecně ta diverzifikace i u ostatních druhů hub byla nesrovnatelně nižší než třeba 3 roky a cca 14 dní zpět, když jsem tam byl naposledy. Pár čepičatek jsem tam našel a ještě tak 2-3 druhy jiných hub, ale to bylo vše. Pokud se teď opravdu radikálně ochladí, tak mám obavu, že to letos už nestihnu.
    PICAZSOO
    PICAZSOO --- ---
    FAEKAL: Já jsem v sobotu nacházel v okolí Sázavy teda. Svahy kolem potoka. V ostružiní a tak. I přímo u cesty. A loni 17. jsem tak taky našel
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    PALEONTOLOG: s tou skupinou je to dobrý tip. jak říkáš, když se ty houby dají do skupin, tak je ta podobnost více vidět (imho nejen u výtrusů).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NOPOLICE: to může nastat, to je jasný, že to sklidíš před trousením, ale když rozdělíš houby typově do skupin, tak ten nezaměnitelnej fialovej prach ti může pomoct určit celou skupinu. no a v boubaření stále platí, že pokud nemáš jistotu, tak to nekonzumuješ...
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    jak moc se spoléháte na čich? Teď v sobotu jsem byl na jednom fleku. Našel jsem už jen pár klobouků, ale všude byla spousta čepičatek. některý naprosto zjevný, u jinejch jsem si tak jistej nebyl, ale i když třeba vizuálně bych klidně váhal, prostě nevoněly. je ta vůně pro vás spolehlivej znak?
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    PALEONTOLOG: může být, ale - některý lysohlávky se skoro nevysypaly, tak to není moc vidět.
    Ty čepičatky měly spodek a vypadá to že i spory do tmava, ale houby to byly starší, trochu sežraný od červů.
    Výrazně jiný je třeň i teď po usušení - u lysohlávky tenčí, smetanový, někde do tmava, u čepičatky tlustší a oranžový. Ten jiný třeň je vidět i tady, přestože lupeny jsou mnohem víc do oranžova.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    MAUGLI7: Já byl tenhle víkend hledat v okolí Šternberku a pak se přesunul do Stříbrný skalice. Bohužel nikde nic neroste, zřejmě už je pozdě na tyhle místa.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NOPOLICE: opakuju to a budu to znovu a znovu opakovat, lysny mají fialový výtrusy (otisk na papíře), cokoliv jinýho nebrat
    MAUGLI7
    MAUGLI7 --- ---
    Nejezdí tady někdo sbírat na Sázavu, konkrétně třeba do Kamenného Přívozu? Kdy je asi největší peak? Minulou neděli jsem tam náhodně zakopl o pár hub, dnes jsem se tam vrátil na podrobnější průzkum a našel jsem jen už samý velký přezrálý..
    BUTTERFLY
    BUTTERFLY --- ---
    Na Seči to s arcanama vypadá na finále. Každopádně zakládám další spot, tak držte palce :-)

SDN33
    SDN33 --- ---
    SDN33: olala... Ono se fakt vyplatí nechodit na místa kde si myslíš že to bude tutovka takže Vranov a okolí jako myslím že slušný a rostou ještě další .. jen kdyby někdo hledal Brno info
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    MANA_23: tohle jsou za mě bohemicy
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    KUBAJZZ: No já mám ty fotky, který tady prezentuju potvrzený od člověka, kterej vytvářel tohle, takže nevařím z vody a jedna a tatáž houba to určitě není. - https://houbook.info/

To, že experti určují podle dalších detailů je věc další. Bohemicy i Arcany jsou poddruhy, kontrétně psilocybe serbica var. bohemica X psilocybe serbica var. arcana. Jedno to není, je tam rozdílný obsah látek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam