• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVERPG - $HADOWRUN : hello Case, this is Wintermute, its time to talk
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SORBAK: net is was and infinite
    SORBAK
    SORBAK --- ---
    OVERDRIVE: objevujes Ameriku? :)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: co je FATE? Klidne sem dej linky na vsechno, co mas.. pripadne, jestli chces muzu Ti nechat kus anhedonia.cz, abys tam moh neco dat

    jinak tyden jsem tu nebyl, ale porad by me zajimalo, jestli se bude hrat... tenhle weekend ne, pac jsem na SK u Hyeny, ale pristi mozna by zas slo...

    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    myslim to mam na GDrivu
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    chcete poslat to FATE?
    SORBAK
    SORBAK --- ---
    Ok, ale ja jsem mel spis na mysli herni system, nez svet.

    To, ze reknes, ze hrajeme Shadowrun v Seattlu a pak je tam vsechno jinak, nez v srcbooku, mi v zasade nevadi.

    Ale porad nechapu, proc musis tu hru (ktera byva casto zabavna, to ne, ze ne) stavet na tak priserne komplikovanym hernim systemu, jako je Shadowrun, kdyz o polovine tech cisel v podstate nevis, k cemu jsou, a na tu druhou pulku kasles? Cele to pak pusobi na hrace (treba ne na kazdyho, ale na me jo) hrozne matoucim dojmem, ma pred sebou osobni denik plnej charakteristik, ale nevi, ktery z nich se gamemasterovi uraci akceptovat a ktery ne. Odtud taky dotaz "hrajeme jeste Shadowrun?"

    Nebo jeste jinak... Proc se porad snazis svuj veskrze volnej a vypravecskej styl nacpat do hodne svazanyho a vicemene hackNslash orientovanyho herniho systemu SR? Vysledkem je podivnej hybrid, kterej sere vsechny. Tebe sere, ze te hraci otravujou s prkotinama, co si vycetli nekde v katalogu/srcbooku a dozadujou se svych bonusu/jinych vyhod, zatimco hrace sere, ze se drbali s postavou a utraceli body za charakteristiky, ktery ty velkopansky smetes ze stolu, protoze se ti do tvych vizi nehodi.

    Aby mohla byt hra hrou, musi panovat konsenzus ohledne pravidel. A to se bohuzel moc nedeje. Myslim si, ze jiny herni system by poslouzil lepe. A hlasim se dobrovolne jako pokusnej kralik :)

    Snad jsem se tentokra vyjadril srozumitelne.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SORBAK: Potom ale nerozumim tomu, proc chces te hre porad rikat Shadowrun

    Ok, hned dalsi reakce: to je stejna logika, jako bys Dracimu Doupeti prestal rikat Draci doupe hned jak prestanes hrat Jorikovo dobrodruzstvi ne?
    Proc bych se mel pri hrani RPG ridit neci fantasii? Prebral jsem logiku sveta, casouvou linii v hrube kostre, obecne archetypy a obecne prostredi. Staci ne? Je nekde nejakej sourcebook pro SinCity s jeho 8 frakcemi od technokracie kyborizovanych, duchovenstvo radu, chaos magii dracice, toxicke predmestske zony, zny pristehovalcu atd?
    A proc by to nemoh byt porad Shadowurn?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SORBAK: jinymi slovy: Jsi prilis linej cist, nebo ucit se jakykoli pravidla a sourcebooky a nechces se jima nechat svazovat, aby sis mohl delat, co chces.

    Ne, me to proste nebavi cist, nechci tim ztracet cas a nechi podle nich hrat. Nezajimaj me... davam prednost jinym kniham. Kdyz by den mel 40 hodin, mozna bych stihal cist I TYHLE manualy, ale prste ten cas nemam a nechci jej na to obetovat. Pokud si muzu vybrat, tak budu 4h denne po vecerech designovat vlastni sourcebook nez cist neco, co napsal nekdo jiny, vlastne to tak delam celou dobu, proto taky mam stranky shadowrunu a na shadowrun.anhedonia.cz bude brzo wiki, do ktere hodlam postupne nacpat vsecko, co se kdy stalo v ruznych kategoriich od kouzel az po postavy a NPC, v konecnem dusledku asi nejdopracovanejsi sourcebook co jsem kdy udelal bylo SinCity, ale v te dobe uz jsem s nikym nehral, kazdopadne tam jsou nektere ctvrti dopracovane az do urovne ulic, se jsmeny dulzezitych baru a jejich osadek + denniky tech postav a tak... tak a ted budu cist dal.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Mozna by ti lip sedel system Fate...nedavno jsem prispel na vyvoj Fate na kickstarteru, mam ty pravidla stazeny ale jeste jsem to nezkousel. Dost se mi libi ze tam maji sadu karet, Deck of fate, ktery simuluji hody kostkou takze ani nemusis nic hazet. Jenom jsem se s tim moc nemel sanci seznamit, vypada to dost zajimave predevsim proto ze je to settingove neutralni...
    SORBAK
    SORBAK --- ---
    OVERDRIVE:
    jinymi slovy: Jsi prilis linej cist, nebo ucit se jakykoli pravidla a sourcebooky a nechces se jima nechat svazovat, aby sis mohl delat, co chces.

    Potom ale nerozumim tomu, proc chces te hre porad rikat Shadowrun, kdyz to s nim vlastne nema spolecnej ani svet ani mechaniky? A k cemu si hraci vubec tvori postavy podle nejakyho systemu, kdyz by stacily dve tri charakteristiky a jeden hod dvacetistenkou? A proc se pak divis, ze s tebou nechtej lidi takovejhle "shadowrun" hrat, kdyz to zadnej Shadowrun neni?

    Ano, jsem presne ten hrac a GM, proti kterym se tady tak vehementne vymezujes, a snazis se dokazat, jak strasne nudne a svazujici je takhle hrat. Ale ja to takhle provozuju uz dlouho a budu to delat i nadale. A bavi me to vic, nez tvuj styl "zadny mantinely" a nouzi o spoluhrace rozhodne netrpim. Protoze moji hraci vi, co si muzou a nemuzou dovolit a ja vim, co od nich muzu a nemuzu cekat (k tomu totiz slouzi vsechny ty strasne otravny spousty cisel a vzorecku) a vsichni se u toho dobre bavime.

    Mohl bych to zacit rozebirat a poukazovat na spousty konkretnich prikladu, kdy tvuj pristup selhal jak v roli GM, tak hrace, ale nudelam to, protoze:

    1) nebavi me diskutovat na internetu a psat dlouhy prispevky, bude mnohem jednodussi si to rict osobne
    2) stejne to nechces slyset a nakonec by ses po unavnem a vycerpavajicim flamewaru jenom nasral a ja bych byl ten spatnej, coz nechci :)

    Ale abych jen neprudil a nepoucoval.... podtrzeno secteno myslim, ze Shadowrun pro tebe proste neni vhodna hra, protoze at chces, nebo ne, JE to tabulkovej a pomerne hodne exaktni herni system. A kdyz si pozves lidi na Shadowrun, cekaji od toho proste neco jinyho, nez jim poskytujes. Existuje spousta hernich systemu, ktery tvymu stylu vyhovujou mnohem vic a muzes v nich hrat svet, jakej chces. Zkus se podivat napr. na ceske RPG Strepy Snu, je to mnohem vic vypravecske a o to, jestli strili Predator lip, nez Colt Manhunter, tam jde az na poslenim miste.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Ještě mi to nedá - v pracovní dílně se teď řeší podobná věc - levná lehká univerzální vrtačka/šroubovák s příklepem versus sada drahých a těžkých specializovaných nástrojů (vrtačka, vrtací kladivo s příklepem, šroubovák, utahovák ...) - hádej co z toho kupují amatéři a co profíci a není to proto, že by profíci nevěděli co s prachama a rádi tahali zbytečnou váhu ... :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Jo a na střelnici někdy můžeme zajít :) A SR hraju asi podobně dlouho, převážně gm, kouzelník/ce, riggerka ale i jiné postavy, hackerům se vyhýbám, protože v reálu jsem IT+ a SR matrix se prostě od toho co znám liší natolik, že se jím nechci zabývat (hráli jsme dvojku, teď jedeme trojky+homerules). Plus docela zdržuje, když na sedánce si kouzelník odloží tělo, tak se jede astrální průzkum a ostatní čakají, pak si tělo odloží decker, tak se jede matrix a ostatní čekají a pak se jde do akce, načež si kouzelník vzpomene, že ještě tohle, támhle a pak zas decker začne ještě tady a tam a linie se tříští a fyzické postavy zívají. Aspoň u nás bylo tohle pořád dokola. A zase těžko vyčítat runnerům, že mají-li tu možnost, tak chtějí vědět do čeho jdou. A vzhledem k ceně magických protiopatření je nejde čekat na každém bezvýznamném objektu a u každé bandy pochůzkářů a tak, aby to kouzelníkovi většinou nefungovalo.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Já dlouhodobě každodenně, celodenně nosím CZ75 (stylem na kalhotach je pásek, na pásku pouzdro, obléknu kalhoty, vložím do pouzdra, vyndám až když zas kalhoty sundavám) a problém s tím nemám. Měl jsem tu příležitost si na střelnici zastřílet z malého, lehkého a utajitelného revolveru a z té samé krabičky napáskovat do té ČZ - je to opravdu výrazný rozdíl. Na pár ran to jde, na pár stovek ouvej. Ale to je prostě fyzika. Váha zbraně proti energii vystřeleného náboje. Plus samozřejmě konstrukce, pažbičky, vzdálenost osy hlavně od ruky, setrvačné hmotnosti, ramenní opěrky - všechno se počítá.

    V Shadowrunu máš nejen lidi v obleku, ale i troly v pancvestě a hůř, takže jako runner volíš kompromis mezi pohodlím nošení a šancí na reálný účinek v cíli. Pro deckery, face a jiné převážně diplomatické postavy stačí lehká pistole proti náhodným homelessům. Pro bojové postavy není žádná munice dost účinná, takže odtud zájem o velké těžké, které umožní přidat pár kiloJoulů bez devastace zápěstí. (A každý palec hlavně přidává rychlost střele, aspoň u krátkých, energie je mv^2) (Mimochodem, jiné prachy se používají pro krátké a jiný pro dlouhé zbraně a je jich celá řada, odstupňovaných dle rychlosti hoření, pistolové hoří rychleji než puškové, protože mají podstatně kratší čas s tou střelou něco udělat, pistole mají typicky sotva poloviční úsťovou rychlost oproti puškám, ale těžko s tím něco dělat, protože tlaky rostou hodně rychle a konstrukce to musí ustát)

    Pokud čekám, že budu střílet víc, než pár ran, tak si vezmu to nejtěžší, s čím dokážu spolehlivě mávat kolem sebe. Zase příliš těžké je neobratné a tudíž pomalé (já mám výhodu, že mám sílu a velké pazoury a utáhnu toho dost, já jsem ochotný a schopný dělat i jedenapůlručákem kordové techniky). Pokud čekám, že střílet nebudu a když, tak jednu ránu na cíl bez ochrany na kontaktní vzdálenost, tak samozřejmě má smysl volit něco malého a lehkého.

    Samozřejmě, že je rozdíl v účinku klasického FMJ, hydrashoku, exex a tak dál. A samozřejmě budu volit střely s ohledem na očekávané cíle, dostupnost (a případně i legalitu a cenu, ikdyž pokud jde o můj krk ...), ale na druhou stranu čím víc rychlosti a energie dokážu té střele dát, tím větší účinek proti pancíři a proti cílům s vysokým body - a to platí i pro gelovku. FMJ jako default je u nás dáno kombinací zákonů,ceny,dostupnosti a toho, že většinou děláš díry do papíru, nikoli do lidí.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GILHAD: ale treba samopal vz.26 neni o moc tezsi nez K100 a pritom jej udrzist i na davku a trefis s nim vsechno do lidske siluety na 50m, kdezto s pistoli je to i single-shot problem.
    takze myslis, ze treba Desert Eagle by v .45 byl uzitecnejsi na CBQ nez .45 baby glock?
    Opravdu je tedy uzitecne mit takove prerostle zrudnosti, jako je Desert Eagle [coz je v Shadowrunu vlastne Ares Predator]?
    Ja osobme mel airsoftovou Colt 1911 a proti mensim zbranim to byl o nakzdodenni noseni VYRAZNE nepohodlnejsi. U relne zbrane, kterou nepouzivam kazdy den, ale kady den ji nosim, bych rozhodne osobne dal prednost mene vykone munici s velkym zastavujicim ucinkem [imho vykona munice ma mensi zastavujici ucinek, kdyz mluvime o standardnim celoplasti], ale male a pohodlne utajitelne zbrani...
    ale jako rad se necham poucit, nevadi ani pripadmy flamewar.
    mmchodem jsi drzitel kratke strelne zbrane? ze bychom treba sli nekdy na strelnici [munici a pripadny vstup platim. zatim jsem strilel jen z Glock 17, vz.26, vz.58. ber.82 a K100]

    mmchodem hledam nekoho, s kym bych si pripadne zahral, kdyz nebude fungovat hrani po Skype [treba i jako externista obcas, nebo po skype]... mam dojem, ze tahle linie, ac je velmi lakava, tak umre na osobnich antipaiich k me osobe, pripadne na lenosti nekterych hracu, dodrzovat stanovene terminy a sledovat domlouvaci audit.

    Hraju podle SR v. 2.0 nebo 4.0, trojky neumim, ale to neva, kdyztak doplnim vzdelani. Hraju vetsinou hackery, ale zvladam i riggera, kouzelnika atp.

    Historie naseho hrani je k dostani tady: http://ovedrive.anhedonia.cz/
    akorat koukam, ze jsem kopirovanim pomrdal prava a je to ted forbidden, musim zmenit skel tomu ftp uctu... no pokud je potreba SR cv, tak proste hraju najekych 18 let, z toho vetsinu casu jako gm nebo hacker, no ;]
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    OVERDRIVE: Jen taková hnusně realistická poznámka - čím těžší, tím hůř se to tahá, ale tím míň to při stejné ráži kope, nebo pro stejnou zvládnutelnost tam můžeš narvat účinnější a našlápnutější munici. Jako fakt dost citelný rozdíl střílet stejnou munici z lehkého revolveru a těžké pistole.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: jj, dyk jo, jsem napsal, ze jsem samonasiraci, je to stara krivda, kterou jsem popsal o prispevek pod Tebou, kdyz mi odmitli Siberiu, jen kvuli tomu, ze nebyla dost .... brana vazne.
    Jinak naprosto souhlas s tim co pises a samo no-offenz
    jediny co nemam rad jsou "military" runy. tedy takovy to, jak jsi v armade, vsecko ti daj ze skladu a musis chodit v maskacich a cilem je ne bejt zajimaej a poulicne hezkej, ale mit to nejcinejsi a nejsmrtactejsi, jinak chcipnes.

    treba ted, pri poslednim runnu bych mel nechat obe postavy chcipnout, ale neudelal jsem to, stejne jako jsem nakonec neudelal to, ze by odesli oba uplne bez uspechu, protoze bych tim zkazil za a] pripravovanou linii, b] plan zacit hrat s postavama, co uz tu jednou byly nejakou alternativni realitu, c] srandu hracum, kteri by dik tomu na me byli nasrani a nechteli by uz dal hrat, cimz bych se pripravil o moznost hrani, na ktere se tesim... pritom by si o par runnu pozdej za takovou lamerinu samo oba zaslouzili zhebnout, ale proste jsou to legendarni postavy a Martin Casper umre az v momente, kdy jej Jasmina otravi a Nick Slaughterhouse musi prece strelit draka do oka z Predatora, zejo
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---



    Jinak podarilo se mi najit docela dobrou "fotku" Martyho Caspera, s kterou on nadsene souhlasi, ze jako je to on... takze tady.




    tajdle je jeden Nick Slaughterhouse




    jeden Vlado Hromada.... [dokonce s jeste nepotkanou Jasminou Saharazad Amirah Nova ;]






    a dokonce snad jeden Johny Englis i se svoji milo Jessicou aka Geasou





    jen Garnathem Langustou si nejsem uplne jisty, ale myslim, ze tohle by mohlo sedet
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    A jinak gratuluju k povedenymu runu.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: tyvole nevim proti komu vedes krizovy tazeni, ale klidne v tom pokracuj, me je to prdel. Ja hraju se sourcama, hraje se mi tak dobre, postavy ktery potrebuju si dycky nejaky vytvorim a netrpim pocitem, ze aby to byla zabava tak to musi byt co nejvic psychedelicka halucinace. Nikdy me tyhle hady Pink Mohawk vs. Black Trenchcoat nebraly.
    Cil=Zabava. Jinak neexistuje zpusob jak to hrat spatne, asi jenom kdyz nekdo kurvi radost ze hry ostatnim..
    Ale klidne se vypovidej :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam