OVERDRIVE: Já dlouhodobě každodenně, celodenně nosím CZ75 (stylem na kalhotach je pásek, na pásku pouzdro, obléknu kalhoty, vložím do pouzdra, vyndám až když zas kalhoty sundavám) a problém s tím nemám. Měl jsem tu příležitost si na střelnici zastřílet z malého, lehkého a utajitelného revolveru a z té samé krabičky napáskovat do té ČZ - je to opravdu výrazný rozdíl. Na pár ran to jde, na pár stovek ouvej. Ale to je prostě fyzika. Váha zbraně proti energii vystřeleného náboje. Plus samozřejmě konstrukce, pažbičky, vzdálenost osy hlavně od ruky, setrvačné hmotnosti, ramenní opěrky - všechno se počítá.
V Shadowrunu máš nejen lidi v obleku, ale i troly v pancvestě a hůř, takže jako runner volíš kompromis mezi pohodlím nošení a šancí na reálný účinek v cíli. Pro deckery, face a jiné převážně diplomatické postavy stačí lehká pistole proti náhodným homelessům. Pro bojové postavy není žádná munice dost účinná, takže odtud zájem o velké těžké, které umožní přidat pár kiloJoulů bez devastace zápěstí. (A každý palec hlavně přidává rychlost střele, aspoň u krátkých, energie je mv^2) (Mimochodem, jiné prachy se používají pro krátké a jiný pro dlouhé zbraně a je jich celá řada, odstupňovaných dle rychlosti hoření, pistolové hoří rychleji než puškové, protože mají podstatně kratší čas s tou střelou něco udělat, pistole mají typicky sotva poloviční úsťovou rychlost oproti puškám, ale těžko s tím něco dělat, protože tlaky rostou hodně rychle a konstrukce to musí ustát)
Pokud čekám, že budu střílet víc, než pár ran, tak si vezmu to nejtěžší, s čím dokážu spolehlivě mávat kolem sebe. Zase příliš těžké je neobratné a tudíž pomalé (já mám výhodu, že mám sílu a velké pazoury a utáhnu toho dost, já jsem ochotný a schopný dělat i jedenapůlručákem kordové techniky). Pokud čekám, že střílet nebudu a když, tak jednu ránu na cíl bez ochrany na kontaktní vzdálenost, tak samozřejmě má smysl volit něco malého a lehkého.
Samozřejmě, že je rozdíl v účinku klasického FMJ, hydrashoku, exex a tak dál. A samozřejmě budu volit střely s ohledem na očekávané cíle, dostupnost (a případně i legalitu a cenu, ikdyž pokud jde o můj krk ...), ale na druhou stranu čím víc rychlosti a energie dokážu té střele dát, tím větší účinek proti pancíři a proti cílům s vysokým body - a to platí i pro gelovku. FMJ jako default je u nás dáno kombinací zákonů,ceny,dostupnosti a toho, že většinou děláš díry do papíru, nikoli do lidí.