• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    v harrachove zridili druhe pivni lazne v republice
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    proc pul roku?? pravy lezak nespecha, zraje 70 dni neasi ;)
    z my zkusenosti 60 staci uplne bohate na 12°, ale pamatuju si i desetidenni a slo to (kdyz se to dobre narezalo( ty prasata co to delali z loajality neprozradim
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    HERRICH: ja kvasil pri 12C-13C coz je asi docela dost predpokladam....
    musim si ted pockat pul roku do leta na ochutnavani....dyl to nevydrzim :)
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    FESTER: desnfekci je dobry po urcitym intervalu menit, mikrootrganismy v inkriminovanem miste si muziou zvyknout na latky s desinfekcniho/sanitacniho prostrredku, rika se tomu RESISTENCE

    budejovicky kvasnice bych hnal max na 11°C (fahrenhajta neznam, musi to bejt peknej magor ;)), ale 12°neni takovej problem, v tom bych mouchu nehledal
    taky je u nich dulezity kolikata je to generace a jak jsi je mel skladovany to tomu hrozne pridava/ubira

    FRANCIMOR: a jakou jsi mel teplotu?? zpravidla vyssi teplota zkratti dobu hlavniho kvaseni....lager je lezak, tedy budou to kvasnice srovnatelny s tema budejovickejma
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    FESTER: nejsem expert,asi ti neporadim
    me ten pilsner prestal kvasit za mene nez 10 dni.Mel jsem ale obycejne lager kvasnice-susene,mozna to je tim.
    FESTER
    FESTER --- ---
    kvaseni trva min 2 tydny pri 54F coz je 12C

    kvasim v demizonu obycejne to zacne kvasit jak rikas 2-3 dny a dokonceno je to za 2 tydny min

    stalo se me to poprve.. a kvasim vzdy to jedno a same... Pilsner + budejovice kvasnice

    a desinfekci pouzivam vzdy ten samy pripravek ktery jsem koupil v pivnim storu http://morebeer.com/view_product/16023/102376
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    FESTER: co si kvasil?Pri jake teplote?
    Ja to moje nadobicko sice nesterilizuju,ale udrzuju ho velmi ciste.pokazde pred pouitim a po pouziti umeju dukladne horkou vodou a skladuju tak aby se do barelu nedostal prach a jine necistoty.
    3 tejdy kvaseni mi prijde docelahodne.kdyz sem kvasil pri visich teplotach "svrchni kvaseni" 18C-"24C tak to zacalo kvasit po par hodinach maximlne druhej den a konec kvaseni(prestalo to probublavat) byl za 3-4 dny
    ted jak jsem kvasil pilsner pri"spodnim kvaseni" 8C-14C jsem to mel nastaveny tak ze teplota neprekorcila 14C a udrzovala se stabilne mezi 12C-13C.Kvaseni zacalo probihat za dva dny a zvolan se prokvasivavalo pres tyden.Takze od zacatku kvaseni do konce 5 dni+2dny nez to zacalo probublavat.
    FESTER
    FESTER --- ---
    FRANCIMOR: sem ted musel vylejt 5 galonu co se me kvasilo 3 tejdny... uz to dokvasilo tak to vytahnu naleju si na ochutnavku... a grrr melo to chut jako kdyby smula ze stromu... nevim co se stalo spatne... :(
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    tak uz mi muj prvni lezak pekne kvasi :)
    sem to nafotil,tak snad sem hodim nakou fotku az bude cas...
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    hmm diky moc kouknu se do nakyho teska...
    BUKIN
    BUKIN --- ---
    Pětilitrové soudky jsou bez zálohy.
    K některým (starší typy) potřebuješ ale pípu...(cca 200 Kč), modernější mají vývod dole...
    Ceny jsou dle typu piva 300 - 400 Kč.
    V Rakousku se dají koupit třeba Zipfer nebo Gosser pod 10 EUR (280 Kč) ...
    EM303
    EM303 --- ---
    myslim bez zalohy
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    to presne chci!
    a je naka zaloha na ten soudek?
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    SQUZZA: vim ze 5litrovy se da koupit treba i v tescu,stoji myslim kolem 400 a dalsi naplneni nejakych 120? priblizne...
    jinak ho budou mit i kdekoliv na pivni pohotovosti.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    (v pze je na sporilove )
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Nevite kde sehnat hospodu kde cepujou branik?
    Nejlip nekde mimo prahu.
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    FESTER: ne tady je ted zima a teploty nestoupnou pres 14C.Mame to s kamosem v otevreny garazi na miste kde je furt chladno...
    akorat to nak pomalu fermentuje u svrchniho chlazeni to zacalo bublat druhej den a ten nas lezak pri tehle nizkejch teplotach zacina kvasit velmi pomalu.Treti den uz od varu ubehl a pifko ma sice vrchni penu,cimz naznacuje ze proces kvaseni zapocal,avsak este neprobublava.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    plz potrebuju koupit takovej ten malej soudek s pivem... nevim jak je to velky, tak 15l?
    a potrebuju vedet za a) kde to koupim a za b) je zaloha na ten soudek?

    diky diky za odpoved pokud nekdo vite :))
    FESTER
    FESTER --- ---
    FRANCIMOR: mas na to lednicku ???
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    tak jsem zavaril na prvni lezak.Mame tu v Oz zimu takze muzu kvasit pri nizsich teplotach.
    Poridil jsem Czech pilsner kit a cesky chmel
    uvaril jsem a nastavil teplotu kvaseni na 11C.... uvidim jak to zakvasi ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam