• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

PIVO: Kudy teče, tudy léčí...

Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...

Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

rozbalit záhlaví
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Pil jste někdo Kačerovský Krémák ve Spojovně? Nějak jsme se nedokázali shodnout, co je to za divný čuch. Chuťově už to docela jde, ale ten čuch...
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Jako vyplácnout sedm pětek za podmíráka, co když se nepodchladí, nedá se pít ...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ta podchlazena plzen je strasny zlo vsude ;(
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    SALAMAN: tak fáma o exportní plzni to až tak neni. Ale rozdíl je jen v čase a teplotě pasteru. Rozdíl je i v láhvích a plechovkách. Ale zase je to jen pasterem. Jedny plněj skrz průtokovej a druhý pasterujou už zabalený v tunelu. Ale.pochybuju, že rozdíl kdokoliv z nás pozná
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    GLOBETROTTER: Tam, kde maj plzínku podchlazenou na dva stupně (třeba v Lokálech), z toho tak nesmrdí diacetyl. Tipoval bych, že to budou mít podchlazený nejen v Ambi, ale i ve všech těch vyhlášených starých hospodách, různí ti Tygrové, Hrochové, Pinkasové atp. Ty ostatní hospody jen hádám, o Lokálech to vím. PU si dám opravdu jen v nouzi, protože se mi z diacetylu zvedá žaludek.

Exportní PU je fáma, která vznikla už za minulýho režimu. Pivo na export je naprosto totožný s tím pro tuzemský trh. Stejně tak mezi lidmi koluje fáma, že je Plzeň zasaditá (zásaditý pivo neexistuje).

Imho to nemají z kontaminace, ale už z výroby (ale přesně to lze určit jen pomocí chromatografie). Kvasej cca 10 dní při 5 - 8 °C. Ta teplota mi připadá strašně nízká, ostatně proto to na tý spilce kvasí tak dlouho. Přijde mi, že se kvasnice ani pořádně nerozjedou a tím pádem ani zpětně neabsorbujou všechen diacetyl, kterej během kvašení vznikne. A evidentně se neodbourá ani během ležení. Btw leží to taky při těch 5 - 8 °C. Samozřejmě nevím, jakej kmen kvasnic používaj, to pan průvodce bohužel nevěděl. Klidně diskutujme, rád se nechám poučit od zkušenějších kolegů.

DOCENT: Na obranu PU musím říct, že to vařej opravdu poctivě jen z vody, sladu, chmele (klasický granule) a kvasnic.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    GLOBETROTTER: No vlastně jsme ve shodě. To pivo má vady a kazí se. Jen tu vinu bych neházel jen na výčepní.

GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DOCENT: Tak proč ta Plzeň v každé hospodě chutná jinak? Nehádám se, ptám se.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    GLOBETROTTER: Tahle zástěrka "Plzeň je extrémně citlivá na skladování a další věci spojené s ošetřováním apod." mě nepřestává fascinovat. Stejně jako operace "pojďme se hádat, jestli čepovat nebo točit". Problém je už v pivovaru - diacetyl ti hospodský do sudu jen tak nepřifoukne. A u markeťáků co bazírují na zelené lahvi. Stejně jako železitost a trávovitost u pasterovaného piva - za všechno může výčepák.

JVCNC: "sypat chmel" no na poslední chmelení tam asi hrstička granulí ŽPČ spadne, ale jinak bych to viděl na tekutý koncentrát ze Sládka. Ale neviděl jsem, tak se můžu mýlit.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    JVCNC: "U ležáku to není tak markatní jako u svrchňáků kde je těch aromatických látek z chmele mnohem víc"
    Mám pocit, že se to tu už řešilo, že právě Plzeň je extrémně citlivá na skladování a další věci spojené s ošetřováním apod.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Jina větší pivovary úpravnu vody mají. např pivovar co mám 15 minut pěšky od domu uli minerálům zrekonstruoval i původní studnu když tu byl pivovar kdysi ale to je už spíše hipsteřina vzhledem k tomu že původní recepturu nemají a vaří vlastní piva a i technologii mají pochopitelně novou moderní a nikoliv z buhvíkolikátého století.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CERMI_FOX: kromě ph a minerálů na tom toho už dál nic není. Větší a drastický rozdíl udělá skladování u koncového prodejce i u stejného pivovaru a stejné šarže. Někdo to zchladím pak to nechá zteplat a tak třeba ještě jednou a už to chutná jinak, někdo to nechá na sluníčku někde u rampy do skladu půl dne a už je to něco jiného. U tlačeného piva i přímo v pivovaru je znát konec sudu i když se celý vytočí za pár hodin. Jestli z petky nebo ze sudu je také rozdíl protože ta petka je někde na světle a sud je neprodyšný. U ležáku to není tak markatní jako u svrchňáků kde je těch aromatických látek z chmele mnohem víc.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JVCNC: je otazkou, jak presne se to povede napodobit. Ale tady uz varim z vody (pun intended), nevim co velky pivovary vsechno meri a sleduji a dosypavaji.
    Vim ale ze treba Kozel vareny na slovensku byl hnusnejsi nez ten z ceska (poznano slepym testem, kdy jsem si koupil plechovku v Blave, ani nevedel, ze se vari na slovensku a prisel mi nejakej echt nedobrej, az pak mi slovenští kolegove vysvetlili, ze je vareny na slovensku, coz jsem si dalsi den overil na plechovce)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CERMI_FOX: Obávám se že dosypáním minerálů a úpravou ph to nepoznáš ani na rozboru vody natož na chuti.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SAMOUT: Takže vůbec ne technologický postup, receptura a ani vůbec pivní styl. Jen vezmu stejnou vodu a díky tomu uvařím skoro stejný ležák jako Plzeň. To že tam budu sypat úplně jiný chmel, použiju jiný slad a jiný proces celého vaření na tom skoro nic nezmění.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    JVCNC: Ne, neni. Nejdulezitejsi soucast piva, ktera mu dava jeho charakter, je voda.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JVCNC: není, jsou důležité i suroviny např. voda. Sice se s revezní osmozou a dosypáváním minerálů dá hodně kouzlit, ale nikdy to nebude 100%.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    GLOBETROTTER: A není tak trochu jedno kde se vaří když důležitá je receptura a technologický postup?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HERRICH: Šíříš hoaxy :-)
    Plzeň se vaří jen v Plzni. V Polsku se vařila cca 10 let od roku 2002, jen pro polský trh.
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    HERRICH: Uz nikoli. Aktualne pouze v Plzni.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    GLOBETROTTER: exportni plzen muze bejt varena v polsku :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam