GLOBETROTTER: Tam, kde maj plzínku podchlazenou na dva stupně (třeba v Lokálech), z toho tak nesmrdí diacetyl. Tipoval bych, že to budou mít podchlazený nejen v Ambi, ale i ve všech těch vyhlášených starých hospodách, různí ti Tygrové, Hrochové, Pinkasové atp. Ty ostatní hospody jen hádám, o Lokálech to vím. PU si dám opravdu jen v nouzi, protože se mi z diacetylu zvedá žaludek.
Exportní PU je fáma, která vznikla už za minulýho režimu. Pivo na export je naprosto totožný s tím pro tuzemský trh. Stejně tak mezi lidmi koluje fáma, že je Plzeň zasaditá (zásaditý pivo neexistuje).
Imho to nemají z kontaminace, ale už z výroby (ale přesně to lze určit jen pomocí chromatografie). Kvasej cca 10 dní při 5 - 8 °C. Ta teplota mi připadá strašně nízká, ostatně proto to na tý spilce kvasí tak dlouho. Přijde mi, že se kvasnice ani pořádně nerozjedou a tím pádem ani zpětně neabsorbujou všechen diacetyl, kterej během kvašení vznikne. A evidentně se neodbourá ani během ležení. Btw leží to taky při těch 5 - 8 °C. Samozřejmě nevím, jakej kmen kvasnic používaj, to pan průvodce bohužel nevěděl. Klidně diskutujme, rád se nechám poučit od zkušenějších kolegů.
DOCENT: Na obranu PU musím říct, že to vařej opravdu poctivě jen z vody, sladu, chmele (klasický granule) a kvasnic.