• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Já tim ale teda myslim tankovou Plzeň..
    Sudová mě nikdy nebrala...
    Ale teda chápu, že popis je napytel, už jsem se do Galerie dlouho nedostal a pamatuju si to matně...

    Sakra, bylo to na K.. ..a byla to třináctka...
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    Tak až budeš znát název, napiš, možná to mají lahvovaný i v PK. No ale poslat v chuti plzeň daleko dozadu není v poslední době zas až tak složitý se mi zdá, beru to pivo jako nouzovku v hospodách, kde točej tekutinu začínající na gé, ale jinak už jsem jí úplně přestal vyhledávat. A nevím, jestli je to změnou mejch chuťovejch priorit nebo změnou chuti plzně, ale myslím, že je to tak půl na půl.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    To zkusim.. Dal bych na revanš tip na skvělej lahvovej ležík z pivní galerie, kteerj je i v lahvích výtečnej, ale zapoměl jsem jméno. ale sladěnost hořkosti a plný chuti poslala plzeň daleko dozadu.)
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    To naprosto chápu a ten pocit znám dost důvěrně... Myslím, že zklamanej fakt nebudeš. Mimochodem - ten Skalní ležák z Chodovaru údajně točí jenom v PK, jinak se lahvuje a do hospod ho vůbec nedodávají. A lahovej teda stojí taky za to...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    No tak tos mě fakt hodně nalákal. Navíc to mám večer přesně na půl cesty, takže akorát z Florence na Žižkov nepojedu busem.) Yumyum, já se uplně infantilně těšim.)
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    No černej ležák s názvem Granát má kromě Staropramenu a ČH tuším i Nová paka, Herold nebo Platan. Štěpán je svrchně kvašenej ležák, něco mezi jedenáctkou a dvanáctkou - receptura Pivovarskýho domu, ale pro PK ho vaří v Kácovským pivovaru. Je příjemně hořkej, s plnou chutí a má takovej květinovej dozvuk (jakkoli to zní dementně, je to tak). V PK je to vždycky jistota, ovšem tentokrát se fakt povedl.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Tak to se možná dneska večer stavim cestou do Husitský.)

    Granát z Černý hory? Maj dva pivovary stejný jméno piva, jo?

    Co je Štěpán?
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    Tak jsme se asi konečně domluvili. Já do Pivovarskýho klubu chodím dost často, teď je povedená várka Štěpána, velice slušnej Granát z Černý hory a včera začali točit Skalního ležáka z Chodovaru, doporučuju.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jo takhles myslel tu mnohoznačnost chutí... Tak to jo, já myslel, že navazuješ na "Při každým napití to může být jiný" pod čimž jsem rozuměl, že myslíš proměnlivost kvality (a nemyslim ve špatnym slova smyslu lepší/horší, ale jiný/jiný) u jednoho určitýho piva.. ...což kromě proměnlivejch podmínek, který se můžou dotýkat výsledku produkce v malejch pivovarech, může bejt zapříčiněný výrobou z hlavic, který jsou mnohem míň srovnaný do jedný kvalitativní roviny, než granulát... (jestli tomu všemu rozumim správně).

    Navštěvujete v Praze někdo Pivní Galerii nebo ochutnávky piva v pivovarnickym klubu?
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    To asi i dělaj (jistě to nevím, ale při tý produkci je to dost pravděpodobný), ale pořád se jim to daří udržovat v chuťovým nadprůměru a je tam prostě jistá osobitost. Stejně jako u dalších větších pivovarů, o kterejch jsem psal níže (zapomněl jsem snad jen na Bernarda). Prostě typ pivovaru, kterej dělá levný spotřební pivo pro obchoďákový masy (v případě Svijan desítka a jedenáctka) a zároveň s tím vyrábí i velice kvalitní speciály (nejpatrnější je to asi u Broumovskýho pivovaru a jeho tesco noviců v kontrastu s výbornejma speciálama).
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    No to je divný, protože bych čekal, že budou dělat z granulátu (jako ostatně skoro všichni kromě malejch pivovarů) a maj hgbčko, takže standardizace bude taky silná...
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    Asi jsem se ne úplně jasně vyjádřil - nešlo mi ani tak o velikost, jako o kvalitu. To, že Svijany patří se svým sortimentem spíš mezi ty větší pivovary je jasný, ale podle mě si i přes poměrně velký rozšíření jejich piva v posledních dvou letech uchovávají tu kvalitu, se kterou se mnohem častěji setkáme u menších pivovarů (ovšem samozřejmě ne vždycky, třeba takový Louny...). A ta mnohoznačnost chutí podle mě v jejich případě funguje.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    No dobře, v tom si rozumíme, Georgesi, ale Svijany maj z malýho pivovaru tak max. image a nevařej europivo jako velcí bratři z JAR... ..ale moc malý nejsou a tyhle změny u nich nevidíš...
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    JANDOUR: No já samozřejmě taky u piv vyhledávám spíš hořkost, ale právě u těch menších pivovarů, který vaří pivo víceméně klasickýma metodama a pivo nepasterizujou (tzn. ne jako velkovýrobci instantní močky), si leckdy není člověk jistej tím, jestli je pivo hořký, nasládlý nebo kvasnicově nasmrádlý. Při každým napití to může být jiný a každej to může cejtit jinak, což - mimo jiný - na těchle pivech mám opravdu rád.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Tak hořkost sama mi moc neva.

    Nejnepříjemnější bylo právě jednou v Rozjetý žábe, když neměli 12ku, takže to sedí...

    Ale musim to teda vyzkoušet, možná mi bejvá nepříjemnám kombinace sladký a hořký (protože to se nevylučuje, žeo).
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    JANDOUR: Sladký? Zrovna dvanáctka má přívlastek bitter, tzn. že je extra chmelená a tudíž hořčí než většina běžně prodávanejch piv. Já třeba zase naopak často slyším nářky, že jsou Svijany moc hořký...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jojo, patnáctka na Rokytce, mmm!.))

    Ale teda mně Svijany často dělaj problém s tim, jak jsou sladký. Když mi tohle zrovna nesedne, tak mi fakt nechutnaj.
    KACIR
    KACIR --- ---
    Jo, pražskou hospodu U Rokytky na pivo taky doporučím, na čepu maj občas i výtečnou 15ku Barona, ale bacha, k jejich kuchyni má dost lidí vážné výhrady...
    _KROKOUSH_BLG_
    _KROKOUSH_BLG_ --- ---
    EM303: svijany jsou spatny kdyz je nekde tocej pres spatny potruby a tak..... daval jsem si moc dobry svijany a taky uplne nechutny ...ale jednou sme jeli na takovou chatovou party a nevedeli sme co za pivo a najednou nam trklo do hlavy toto pivo a asi jen za 4,90 ....a musim rict ze luxus :) ale pilsner je pilsner
    BATAILLE
    BATAILLE --- ---
    AAHHWISEGUY: Za Svijany se taky přimlouvám, vedle Černý hory, Broumovskýho pivovaru a Primátora je to jedno z nejpitelnějších obecně dostupných (tzn. v obchodních řetězcích) piv. No ale v Medůze to je fakt zlo, mají zřejmě zanesený trubky a ta jejich dvanáctka má jednak kovovej vocas a taky když se jich vypije víc, tak to druhej den není úplně ono. To ale není pivem, ale údržbou. Když budeš v okolí, tak zkus v Americký vedle Zanzibaru novej podnik SbohemRozume, tam točej 11° a 13° a zatím se to zdá bejt v pořádku. A pokud můžu doporučit nejlepší pražský Svijany, tak je to jednoznačně v hospodě U Rokytky na Palmovce, tam točej i kvasnicový, který je fakt výborný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam