• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    HERRICH: no u piva asi ne když bydlí několik tisíc kilometrů mimo čr.. a když už u piva, tak určitě u českýho a ne u těch jejich patoků :-))

    sorry, ale sám musíš uznat, že když začne hovnit timhle typem, tak to prostě jinakn nejde..
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    KACIR: !!! ......... budiz inkvizitorem

    FESTER & KINGFISHER se z toho hezky vyspej a zejtra zase u piva a jestli ne tak vas rozsadim

    KINGFISHER: ja nic, ja muzikant....jasne
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    KACIR: já se nehádám.. jenom mě to nedá a na tu dmnci musim reagovat prostě.. :-)
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    KACIR: tj, ale proč maj na krákorovi marži 12,- to nějak nechápu.. v tý pivní galerii..
    KACIR
    KACIR --- ---
    Kua, nehádejte se tu jak scoky s lahváčem braníku...

    Ceny - pokud má například Pivní Galerie uživit tři lidi, tak prostě musej mít ceny vyšší, než hypermarket, s tím nic nenaděláš. A nájem naproti Karlínskýmu divadlu taky asi bude mastnější než ve starejch Hellešovicích...
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    KACIR: no já bych řekl, že to asi bude taky kvůli cizincům ty nahozený ceny.. gambo namísto krakonoše? lidi jsou divný :-) .. než aby ochutnali něco míň obvyklýho. nechápu..
    KACIR
    KACIR --- ---
    KINGFISHER: Ne že bych měl potřebu hájit majitele Pivní galerie, ale ty ceny prostě musej odpovídat tomu, že doprava piva je něco stojí a že obrat nemaj jak hyperalberti. Točený pivo tam standartně maj za 30, v Pivním klubu chtěj ještě o 1.50 víc, komu to přijde drahý, tak najde gambáč za dvacku - anebo Klášter na Harfě za 17 - mňam :-)
    Mimochodem, na jednom androšovým koncertě za Novou Pakou točili G10 a Krakonoše 12 za stejnej peníz (snad 20, nejsem si jist) a polovina lidí pila to nudný géčko, nechápu...


    AAHHWISEGUY: Budvar není moc hořkej, ale jejich černý je dost slušný, Pardál je taková komerční odpověď na úspěch G10, imho je lepší, ale ne o moc...

    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    BATAILLE:

    No, tak jsem si vzpoměl. Vzpoměl a šel si pro pár lahví do galerie. Kde mi řekli, že Podkováň (řikal jsem na K, no, tak to K je za předponou.)) skončil. Nebo - sice se řiká, že je jenom v rekonstrukci, ale pravděpodobně jsou v tom nějaký machinace, takže je nebezpečí, že se výroba už nevrátí.
    No a když jsem se ptal, esli maj jinej weissbier než Primátora, tak že měli, ale že se taky dočasně nevyrábí (co to bylo za pivovar mi už z hlavy vyšumělo). Tak to byla taková neveselá návštěva..
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    ajeje, sem si presne myslel ze to tak dopadne tak jedem podruhy a ted si davejte majzla
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    koukám, že nějakej šikula uzavřel anketu..
    FESTER
    FESTER --- ---
    MIKEX: presne :

    1 gallon [US, liquid] = 3.785 411 784 liter :)
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    tak je to víc v UK 4.5 litru a v US 3.8 litru
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    HERRICH: bych řek tak 3 litry jeden gallon...
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    HERRICH: záleží jestli vaří u nás v Evropě a nebo na druhý straně rybníka...
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    kolik je gallon?
    FESTER
    FESTER --- ---
    tak jsem vsera uvaril 10 gallonu piva :)
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    PRASOPES: lokace jinak tady
    PRASOPES
    PRASOPES --- ---
    Stačilo ve skratce nepotřebuju celou historii :)))
    _KROKOUSH_BLG_
    _KROKOUSH_BLG_ --- ---
    PRASOPES: První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Od roku 1565 získal ves Jaroslav z Vartemberka, který zde vystavěl renesanční tvrz, ale již před tím, v roce 1564, je ve Svijanech uváděn pivovar. Byl součástí hospodářského zázemí a důvodem vaření piva a zakládání hospod bylo zvýšení finančního výnosu panství. Po smrti Jaroslava roku 1602 získal Svijany s tvrzí a pivovarem Jáchym Ondřej Šlik, známá osoba českých dějin, protihabsburský odbojník. Svůj život skončil na staroměstském popravišti v červnu roku 1621. Svijany připadly poté Valdštejnům, kteří zde hospodařili až do roku 1814. Za nich byla stará tvrz přestavěna na zámek, stavebně upraven a rozšířen byl i sousední pivovar.

    Svijanský zámek

    Roku 1820 přicházejí Rohanové, Svijany jsou připojeny k Sychrovu a jsou i nadále hospodářským dvorem a pivovar je jeho součástí. Pivovar jim patřil do roku 1912, kdy jej koupil jeho dosavadní nájemce a sládek Antonín Kratochvíle. Rodinná dynastie Kratochvílů působila ve svijanském pivovaru až do roku 1939. Vnuk původního majitele, rovněž Antonín, byl nucen pivovar prodat. Pivovar se opět vrátil Rohanům. Kratochvílové pivovar značně zvelebili a zmodernizovali.

    Svijanský zámek. Znak Vartemberský a Šlikovský z roku 1545 na kostele v Přepeřích. Kreslil Jan Prousek.

    Po roce 1945 byl pivovar konfiskován a posléze znárodněn, stal se provozem Severočeských pivovarů n. p. Se změnami v politické i hospodářské oblasti končí společnost Severočeské pivovary n.p. a v roce 1990 vzniká státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, jehož součástí je i pivovar Svijany. V roce 1992 se státní podnik mění na akciovou společnost a v roce 1997 se stává součástí a.s. Pražské pivovary, jejímž majoritním vlastníkem je anglická pivovarská společnost Baas. Pivovar Svijany je daleko nejstarším a nejmenším pivovarem této skupiny. Díky obchodní politice Pivovarů Vratislavice a.s. a později Pražských pivovarů a.s. se svijanský pivovar dostává do odbytové krize a hrozí jeho uzavření.
    PRASOPES
    PRASOPES --- ---
    Kde je vůbec půvos Svijan? Všichni tady tak nějak zmiňujete Prahu, proto se dost divím, že se takovej malej pivovárek prosadil aji v Brně. Sice ne nějak extra rozsáhla, ale skoro každej to tady zná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam