• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    HERRICH: hele, každé pivo je z výroby (přirozeně) nasyceno CO2. Pokud ho tlačíš N2, tak lavinu nedostaneš, protože to pivo tím N2 prostě nenasytíš (to CO2 se tam tím dusíkem jen tak nevytěsní). Velvet se dělá tak, že to pivo jde před (nebo spíš asi po) filtraci do dekarbonizačního zařízení, které z něj dostane pryč to přirozené CO2, aby se do něj mohl vpálit dusík. Speciální pípa na něj není třeba.

    Ale vím, že existují nějaké spešl pípy, které dokáží tu lavinu v pivu zařídit, ale nejsem si jistý, jak to funkuje.

    Vychytávka docala byla u Velveta v plechvokách, kdy se tam nějakým způsobem používal tekutý dusík, který se uvolnil z jekési patrony při otevření té plechovky.
    Tohle se už dneska ale nedělá. Velvet se stáčí pouze do KEG a imho tak 90% produkce jde do Ruska.
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    HERRICH: nejsem odbornik na laviny ale co jsem sledoval v jednom podniku nasazeni laviny od litovelu, tak tam pouzivali normalne biogon jako na ostatni piva a ta lavinovinovitost byla zalozena na recepture piva a na odlisne pipe, kterou jim tam prisel specialne seridit nejaky odbornik asi z pivovaru.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    HYPNOGEN: jakmile naperes do piva jen dusik, zacne se po nacepovani chovat jako Velvet, jehoz jedinou devizou byl prave lavinovej efekt dusikem zpusobenej, jinak to bylo podprumerny polotmavy
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    CH_IN_A: no podle toho článku CO2 vlasntě tomu pivu dodává říz :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a jestli co2 udrží do 14 dnů pivo čerstvější (což až tak úplně nechápu) a výtoč je teda 20 kousků, tak na těch pět dní na sud mi to nepřijde tak hrozný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    njn ale přesně jak tam píšou, flašku pronajmout a mít toho až kam (ale tak biogon se nekazí, že)
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja vim, ze tam CO2 je ...mrkni treba sem
    Výběr tlakování | kopresory | CO2 | Biogon N2 + CO2 | tlakování piva a sudu - vycepy.com
    http://www.vycepy.com/vyber-tlakovani.html
    je to tam pekne kratce popsane
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    není lepší tam rovnou tlačit ten dusík? existují např 5l (ale i 2l) flašky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    já tim spíš myslel, že je to levnější varianta než shánět flašku a redukčňák
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CH_IN_A: BIOGON® 20 (20 % CO2 a 80 % N2),
    BIOGON® 50 (50 % CO2 a 50 % N2). akorát je ho tam míň ale stejně tam je
    KACIR
    KACIR --- ---
    CH_IN_A: Plzeňská značka se ještě může poškodit? ;-) Ale jinak souhlas...
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    CH_IN_A: a jelikoz v hospode nelze pivo vylepsit ale budto zachovat a nebo zkazit, tak davam prednost lahvacum.
    Cechy jsou sice velmoc na vyrobu kvalitniho piva ale rozhodne nejsou velmoc na gastronomicke sluzby, tj. v tomhle pripade na toceni a zachazeni s pivem, takze vetsina podniku je tezky podprumer.
    Tenhle fakt si uvedomil treba plzensky pivovar a aby zbranil zniceni piva hospodou a tim poskozeni znacky, tak zavedli system tech igelitovych vaku co jsou v tancich, kde vzduchem tlaci na vak v tanku, takze zadny hnaci plyn neni treba. Nejsem sice extra fanda plzenske 11ky ale tohle me prijde super.
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    X_RATED_IDIOT: CO2 se absorbuje do piva (nejen do piva :)) v zavislosti na tlaku a case, takze pokud vytoci malo piv a sud tam bude mit dlouho, tak to pivo podle me nebude dobre. I kdyz tam nebudou retezy bublinek, tak bude mit hnusnou COckovou prichut....proste riznute kyselinou uhlicitou :)
    Takze biogon je urcite lepsi volba.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    super, dekuji za podnetne informace, uz tedy nebudu uvazovat nad nicim jinym nez biogonem.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    KACIR: osobne mam radsi pivo tlaceny biogonem, oproti vzduchu je tam nesporna vyhoda toho, ze je to cisty bez mikrobu a inertni, tzn nereaguje s zadnou slozkou piva
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    na dvacet piv denně stačí sifonová flaška a pár bombiček :)
    KACIR
    KACIR --- ---
    ZELENY_CAJ: Ptal jsem se ještě Bejčka z Pivní Tramwaye, Biogon si nemůže vynachválit, podrobnosti v poště...
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    KACIR: doufam ze az se to zabehne tak se bude tocit vice,) dik, s tim biogonem - psal sem na gastrogas.cz, tak uvidim.
    KACIR
    KACIR --- ---
    ZELENY_CAJ: 20 piv max? Na to má smysl výčep? Biogon je prej nejlepší, ale dodává se ve velkejch lahvích a je nejdražší...
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    Takze: Zubaty pes byl vynikajici, piva paradni, dobre natoceny, nezvetraly, zkouseli jsme Thornbridge - Jairpur IPA (vynikajici), BrewDog - Punk IPA (vynikajici), Koutskou a Unetickou 12ku (vynikajici), Matuška Weissbier a Raptor IPA (vynikajici) a Kocour - Catfish Sumeček (nejlepsi). obsluha ruska nebo ukrajinska, velmi mila. hospoda prakticky prazdna, u baru sedeli udajne ti skotove co jim to driv patrilo, podzemi uplne prazdny (tam by se v pohode vmistilo tak 60 lidi), horejsek jenom my. k jidlu jenom hermelin a vypecky (dostanes je zavareny ve sklenici od reznika). ceny vyssi.

    nasledne 100piv: uz neexistujou, je tam tuctovy sportbar s gambusinem&spol. na cepu
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Zdravím,
    mám na starosti zprovoznit čerstvě namontovaný výčep od pivovaru svijany. Kompresor jsem zavrhl, protože podle měho odhadu nebude spotřeba piva tak velká aby se nekazilo. Jak je to s biogonem? Prozradil by mi prosím nějaký místní znalec na co si mám dát pozor když budu shánět lahev? Je na to nějaká finta? předem díky moc za odpověd, pivař nejsem ale pivo chci at je tam v rámci možností dobré..
    Podle mě se vytočí tak 20piv denně maximálně, přes týden pár a o víkendu více.
    INTEGER
    INTEGER --- ---
    NOIK: dneska jsem nad nim rozmyslel v Rozmanitosti. Asi si pro nej tedy zitra zajdu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam