• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: no máš recht, měl jsem si nejdřív to video fakt někde spustit.. tady se mlelo jen o "plísni" jako takové
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ale to vlastně neni pivo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HRKY: ale braník určitě jó :))))
    HRKY
    HRKY --- ---
    né, Svijany né!!! :(
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: ty si ale pletes plisen (ziva vec) s odpady, ktere plisen produkuje - mykotoxiny (to je latka, ktera se samozrejme do piva dostat muze a alkohol ani ph ji neznici)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: no podle mibi teorii by se v pivu vubec plisen nemela objevovat z toho duvodu, ze pivo neni pro plisne vubec vhodne prostredi (pH apod.), takze se moc nepocita s tim, ze by se nejaka plisen ze sladu (i kdyby tam byla) dostala do finalniho produktu tak, ze by sla nejak "zmerit".

    jinak samotny slad se nekontroluje mibi pusobem, nybrz jen senzoricky (vizualne).. zda tam napr. neni pritomna vlhkost apod.

    nejvetsi riziko kontaminace plisnemi je vsak z pouzitych lahvi, ktere treba nekde lezely a chytla se v nich plisen. v pripade, ze na stacirne neni kvalitni mycka lahvi, existuje urcite riziko, ze v lahvi neco zustane... teoreticky by to pak mel vyradit nejaky automat (dle HACCP), ale muze se stat, ze to projde na plnic.

    teoreticky se muze objevit nejaky druh podivne rezistentni plisne, ktery pak v pivu prezije

    btw. video mi na tomto pc nejde pustit, takze kecam jen tak obecne do vetru ;)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    UNDERDOWN: hniloba neni plisen. pivovar by mel prece laboratorne kontrolovat slad a chmel, zda neobsahuje plisne. zvlast ty svijany, tam uz je pomerne velka produkce, tak by to kontrolovat mohli.
    ale mas pravdu, bylo by dobry, kdyby si potravinarska inspekce posvitila na sladovny.
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    I když to může bejt i skladováním v pivovrazích.
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Naja, d-test.
    Lze rozvířit polemiku, že příčiny různejch sraček a potíží "den poté" může mít za následek zmíněná plíseň. Neb kdo zaručí že na Humnech při naklíčkování to už nehnije?
    Tady by chtělo sondu do sladoven, který to či ono dodávali do pivovarů.
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    A DOST! Piva plná plísní - Pořad: A DOST!, Video na Stream.cz (ID: 812351)
    http://www.stream.cz/adost/812351-a-dost-piva-plna-plisni
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Kam se sere ňákej München na Bamberk! To se nedá srovnat a doporučuju, je to z Pr... kousek.
    metroholik | BAMBERG und AMBERG 8.-10.5.2013 – rajce.net
    http://metroholik.rajce.idnes.cz/BAMBERG_und_AMBERG_8.-10.5.2013/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    http://www.pivoruprenz.cz/index.htm znáte? našel jsem skrz český pivní festival pivovarů lopkovinec ( http://www.ceskypivnifestival.cz/#p-czech-prague2013-w1 )
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    nevim zda jste zastihli .. http://www.poctivepivo.cz/?page_id=1937
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    v úterý jsme testovali zelenohorskou 11 z belvedéru, chuťově i barvou mírně polotmavý, vůbec né špatný, fotku bohužel jen takhle:


    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLEVAJZZ: me to pripomina ten vtip, parba ajtaku nebo jak se tomu rika. nic pro me
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    UNDERDOWN: pecka tak to se rád budu účastnit :-)
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    jeste obrazek
    KRYSTOFF
    KRYSTOFF --- ---
    Ochutnávka EPA/APA/IPA z dvojité návštěvy Zlých časů (pivkupectví+hospoda):

    Matuška Apollo Galaxy - 9b - vynikající, hořké a zároveň voňavé, prostě vynikající
    Permon APA - 9b - skvělé, srovnatelné s Matuškou
    Nomád Easy Rider APA - 8b - taktéž velmi zdařilé
    Matuška California - 8b
    Primátor EPA - 7b - můj oblíbený lahvový ejl sehnatelný v kauflandu, zaplaťbanbůh za něj
    Nomád Karel IPA - 6b - taková ta penicilinová hořkost
    Permon EPA - 6b
    Vyškov IPA - 5b - moc ani nechutnalo jako IPA spíš klasický anglický Bitter
    Kocour APA - 4b - nechutnalo, moc penicilinové

    Bohužel jsem z pani v pivkupectví nedostal IPA od Kozlíčka/Dubenky, měla ho tam pro někoho skovaný.
    Permon uvařil i IPA ale ten zrovna došel.
    Navrch ještě byl luxusní belgický Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel

    Jinak z klasických piv mě nejvíc zachutnal Kozlíček Dubenky Javořický ležák (9b) a Tambor 12ka (8b)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    vcera Karel IV. .. Ale 14° a sv. lezak 11° .. oba nadprumer, ale ceny 65,- a 55,- za tretinkove lahvace (koupeno v Ove) jsou na muj vkus uz trochu moc
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    ja vcera Berounský medvěd a jeho Zlatý kůň 11° (velke zklamani) a Chýně 17% India Pale Ale velka spokojenost ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam