• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SAMOUT: imho kazda pivoteka, mas neco konktretniho na mysli?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DO_IT:
    _UDO_: Da se to poridit i nekde v Praze a prilehlem okoli?
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    _UDO_: to je ted nevetsi plejer na trhu
    _UDO_
    _UDO_ --- ---
    X_RATED_IDIOT: pro me asi nejvetsi objev Zichovec. neznal jsem a moc mi chutna vse od nich
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _UDO_: no kurva, eště, že jsem nakonec nešel, stejně mám rýmu, že mužu lejt prošlej bránik :))
    _UDO_
    _UDO_ --- ---
    X_RATED_IDIOT: Sieg ...hehe ja byl ted na pivnim festaku na letny, dobrej vyber...to jo, ale tocili to prevazne do dvojek za 60,-" jeste ze to mam placeny
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak, rok se s rokem sesel a ja koukam, ze two tales jsou asi fakt atantgarda, futuresetters a podobne. Navstivil jsem ricanskej pivovar a rikam si, desitka do ctverky, u vyrobce na dvorku, za 37,- to jako jo, to teda velky hmmm. Inu rezidencni ctvrt prahy. A hlavne nechapu ty ctyrky a pekelne me s tim vysiraj. Muj vzkaz uzivatelum ctyrek zni: jste kurvy drahy, myslite si, ze jsem kreten a neumim si to spocitat? Nebo mam mit dobrej pocit z toho, ze se vejdu se dvema "kouskama" pod kilo? Ja chci svuj pullitr! Kde jsou ty dementni nackove, aby konecne hajili muj narodni zajem? Pullitry cechum!!!
    MONCIC
    MONCIC --- ---
    MONCIC
    MONCIC --- ---
    :: OSEL.CZ :: - GM pivo od Sierra Nevada Brewing Company
    http://www.osel.cz/9839-gm-pivo-od-sierra-nevada-brewing-company.html
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    SALAMAN: Nevím, jestli chceš poznávat co nejširší spektrum stylů, spíš začít u něčeho tradičního v daném stylu, nebo rovnou víc experimentovat. Ale každopádně tady pár nesourodých tipů:

Německo: Pšenice od Schneider Weisse (mám rád nejvíce tu silně chmelenou hopfenweisse s 8,2 alkoholu, byť slavnější je jejich stejně silný Aventinus), další slavná pšenice je od pivovar Weihenstephaner
    nakuřované pivo (pivovar Schlenkerla), obecně nemám tak rád piva jako helles či bock, protože bývají moc sladká (což mají být, ale český více chmelený styl mi sedí víc, každopádně pokud jeden bock bych měl doporučit pak Ayinger Celebrator doppelbock) - ale třeba pivovar Knoblach určitě nevaří špatná piva, je to těžký, pivovar je tam v každý vesnici...

Británie: začínal jsem se skotským Brewdogem, vůbec první zahraniční IPA. Ale to je samozřejmě moderní americký přístup. Podobný mají pivovary Magic Rock, Thornbridge, Moor. Za boha teď ze sebe nevydoluju typ na nějaký skvělý klasický sladovější, z velmi tvrdé vody vařený britský ale/IPA, ale je určitě dobré to ochutnat a porovnat s tou americkou super nachmelenou verzí, klidně něco od Fuller's se dá zkusit.

Amerika: Tam toho jsou mraky, namátkou Anchor a Sierra Nevada (oba dva patří k průkopníkům minipivovarnictví, určitě stojí za to ochutnat), dále třeba Flying Dog, Stone Brewery (ten má teď pobočku v Berlíně, takže se dá sehnat za přívětivé ceny). Kdybys naopak chtěl experimentovat, pak pivovar Against The Grain - hodně divoké pivní styly, ale za lahev počítej kolem 400-500 (myslím že 660ml).

Belgie: nemám moc napito, opět na mě moc těžký sladký pivo, tedy alespoň co se těch jejich klasických ale a dubbelů, tripelů týká. Ale určitě Orval či trapistické pivo Westvleteren patří k nejslavnějším (a nejobtížněji sehnatelným), nebo Rochefort Trapistes.
    Naopak mi hodně chutnají belgická kyselá, spontánně kvašená piva, což není pro každého, ale tady určitě pivovar Alvinne, moc dobrá jsou leckterá piva od Mort Subite.
    Jo a můj momentální objev v kategorii belgická ovšem trochu po americku chmelená IPA je od pivovaru Houppe - mají ji zatím co vím jen v Poctivým výčepu v Kobylisích, je to menší pivovar a dováží to známý majitele myslím.

Zbytek světa: mám hodně rád severské pivovary Mikkeler a Nogne O - vaří toho mraky, Mikkeler klidně kolem 80 druhů piv ročně. A jistě jsem na mraky věcí zapomněl.

K druhé otázce: Nakupuju za hříšný peníz po pražských pivotékách a barech jako je Beergeek, Ilegal Beer, Pivní rozmanitost, online shopy nevyužívám.

Tož tak :)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Mám možná trochu netradiční, řekl bych až pošetilý dotaz. Troufám si říct, že mám celkem přehled o českých minipivovarech. Nicméně bych si chtěl, nejen kvůli svému povolání, trochu rozšířit obzory a pustit se i do zahraničních piv, kterých mám zatím napito žalostně málo. Byli byste schopní mi poradit, kterými pivy zhruba začít? Jde mi hlavně o belgická, německá, anglická a americká. Klidně i nějaká provařená - jde o to, abych měl alespoň tušení, jak chutná typický představitel toho kterého stylu.

A druhá otázka - kde objednáváte zahraniční lahváče na doma? Byly mi doporučeny tyto stránky: https://www.topvino.cz/pivo/ka326.html
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    včera jsme se pěkně naladili :)

LBW
    LBW --- ---
    DO_IT: Dal jsem nez hodnoceni na untappd, ale citim potrebu dat si ho zitra jeste jednou. V zajmu objektivniho hodnoceni samozrejme .)
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    LBW: naprosto bozi New England IPA, ale s ipou to nema nic spolecneho
    LBW
    LBW --- ---
    Dopíjím Murky Creek od Černýho Potoka a nejsem si úplně jistý, jestli je to dobrý pivo nebo jaký pivo to vlastně je...
    LBW
    LBW --- ---
    SAMMAEL: ja taky, podporuji je pravidelnou konzumaci Bob & Dave .)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    V Kamenici nad Lipou obnovili pivovar. A to co zatím uvařili, je velmi povedené. Jen se trošku bojim, že si ukousli příliš velké sousto. V těch prostorách, které jsou stále ještě v rekonstrukci, jsou tři "hospody" - prostory na sezení, a údajně plánují výstav až 30tis. To nevim jestli mají šanci prodat a utáhnout. Ale držim jim palce.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    LBW: Já ho piju v posledních cca dvou letech teda jen v kavárně Ponrepa, kde jiná volba moc není, a jistě tam nebude nejlíp ošetřenej. Ale je to skoro jak nějakej průmyslovej ale od pivovarů typu Chlumec. Od tý doby, co odešel z Kocoura Kočka a co navýšili výstav, mě ten kdysi super pivovar přestal prakticky zajímat. Je tolik lepších voleb.
    LBW
    LBW --- ---
    SEEKER: me chutna
    i kdyz je to pro me spise letni zalezitost, pres leto po praci na jednoho Sumecka do Podskalsky hospudky :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    LBW: Tak to už musí bejt uplně nepitelnej ne? Protože čepovanej už je pěknejch pár let dost marná bonbónová záležitost...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam