• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACOBThere is nothing but a billion screaming monkeys
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Koberec plakal prach
    lampa plakala svetlo
    nebe plakalo hvezdy
    Ptaci letali vesmirem
    a v uzasu plakali ten let
    JACOB
    JACOB --- ---
    Vsichni potrebujeme uniknout. Hodiny jsou dlouhe a nejak je musime vyplnit az do smrti. A pro vsechny neni dost slavy a vzruseni. Veci rychle zpustnou a odumrou. Probouzime se rano, vyhrabeme nohy zpod prikryvek, polozime je na podlahu a pomyslime si: ach jo, doprdele, co ted?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Lesk a bída novoevropských básníků, od Wiliama Blaka, Hölderlina a Leopardiho, přes Rimbauda a Verlaina až po Rilkeho, Valéryho, Eliota a Benna, spočívá v tom, že vystupují jako zprostředkovatelé (vzpomeňme na toto klíčové Leibnizovo barokní slovo), kteří zastupují a reprezentují proroky, teology, kněží a liturgiky, aniž by ve své funkci byli potvrzeni nějakým vnějším posvěcením či autoritou kosmu staré Evropy, toliko z niterného pocitu svého povolání. Vyhlašují zde předběžně míry, prostory, barvy, tóny, dimenze, které je třeba ukrýt ve společnosti a v odpovědném duchu, ve vědění o Bohu a člověku, tedy v teologii, antropologii a sociologii, a jež mají být přenechány následujícím pokolením. Básník a vizionář - právě i ten smělý a čestný jako Kierkegaard či Bernanos - je v neustálém nebezpečí, že se stane literátem. "Literát je spisovatel, který netrpí. Píše, aby nemusel trpět." Dějiny 19. století jsou zároveň dějinami vítězství literáta a literatury nad básníkem: "Jeho duchaplné a naprosté bezvěrectví, jeho rozžvatlávání všeho velkého sterými jazyky, jeho skělá nevědomost ohledně osudu, ohledně pravých hybných sil světa nese hlavní vinu na pádu Evropy."
    TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---

TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---

TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---

TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---

TICHAVODA
    TICHAVODA --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Mam totiz na tomto miste mnoho co mlcet. -- F. Nietzsche
    JACOB
    JACOB --- ---
    Primo v okamziku, kdy jsem po tolikerem usili vytycoval meze a myslel si, ze se mi dari smirit nesmiritelne, se tyto meze rozletely na kusy a ja jsem byl uvrzen do nestesti beze slov. -- A. Camus
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    "Raději budu celistvý než dobrý"
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    Dokonalá láska je ve vztahu k citům tím, čím je dokonalá bílá ve vztahu k barvám. Spousta lidí si myslí, že bílá je absence barvy. Tak to není. Je to shrnutí všech barev. Bílá je kombinací všech ostatních existujících barev. Není tedy láska stejně tak nikoliv absencí emocí (nenávisti, hněvu, chtíče, žárlivosti), ale shrnutím všech emocí?
    Je to shrnutí všeho. Konečný součet. Všechno.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    největším hříchem je neprožitý život
    JACOB
    JACOB --- ---
    "Můj úsudek je můj úsudek: na ten nemá jen tak právo někdo druhý". Musíme se zbavit špatného vkusu, jenž nás vede k tomu, že bychom se chtěli shodovat s mnohými. "Dobré" přestává být dobrým, bere-li je do úst soused. A jak by mohlo existovat dokonce "obecné dobro"! To spojení odporuje samo sobě: co může být obecné, je vždy nízké, nemá velkou hodnotu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam