• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    tak pred nejakou dobou jsem tady psal, ze se mi nelibili vyslanci do prazdna, a ze az to doctu, tak napisu duvody. vyslance jsem docetl (ke konci to zacalo byt trochu zajimavejsi) a uz ctu kristovu epizodu (ta se mi naopak libi hodne)

    a ted ty duvody: na str. 221 "derivuji mrizku XxYxZ podle souradnic (s)" - studuju matematiku a tohle se mi zda jako totalni blbost

    Prue se nekdy chova, jako ze vi, co se na lodi ve skutecnosti deje a nekdy jako, ze vubec netusi, co se deje

    staveni "umele inteligence" mi prislo ve stylu pejsek a kocicka pecou dort - ted tam prdnu tohle, ted zase tohle a ted treba tohle, aniz bych tusil, co to vlastne bude delat a vubec to bylo dost hardwarove (imo je to spis softwareovy problem) a na druhou stranu, pri analyzach systemu vedeli presne jak by mel pocitac reagovat.

    zaklad umele inteligence (vlastne vedomi) je pds... coz je vlastne radio (dobre.. je to dekoder radiovych signalu).. to mi prijde dooost uhozeny (hlavne v tom, ze hraje tak nezastupitelnou roli)

    na konci se lod teleportuje k tau ceti (jestli si dobre pamatuju) - umele vedomi, neznamena moznost teleportace, bez ohromne spotreby energie

    str 25 - "vlozili do neho (hlavni pocitac) 800 000 programu" - dle meho je toto nesmysl

    neustale hadky o definici vedomi - naprosto zbytecne - definice (by) jim nepomohla v "konstrukci" vedomi


    a bylo toho vic.. ale nechce se mi to dohledavat:)

    jo a jeste odkaz na skoro celou knihu v el. podobe
    WIN_KLO
    WIN_KLO --- ---
    Zdravím, neporadí mi někdo, kde sehnat novou knihu Duna? Je to krásný a klasický dárek k vánocům. :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ve ctvrtek vyjde na levnem DVD duna v edici filmX:
    http://www.lopuch.cz/klub.php?klub=dvd_bonus
    WIPER
    WIPER --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=K2cYWfq--Nw

    tohle jsen nasel v ustavu pro dusevne vysmate, ale prisla mi to jako zajimava koncepce znkoveho jazyka. Pri vhodne strukturovanem jazyce by to mohlo treba takhle fungovat
    RADO1
    RADO1 --- ---
    WIPER: Tie 3 [jednotlive rody] uz doma dlho mam. Rozmyslam vsak nad Dzihadom a Krizovou vypravou. Z tych stoviek knih mam doma niekolko len kvoli "zberatelskej" manii - aby som mal celu seriu.
    Ale priznam sa, niektore serie tak rapidne klesali na kvalite, ze som ozelel kompletnost a vykaslal som sa na dalsie diely...
    Takze otazka znie, ci su tie dodatky [vlastne preddatky] az tak strasne zle...
    WIPER
    WIPER --- ---
    RADO1: jsem mozna proti B.H. az prilis kritickej. Hodnotim ho ve srovnanim s urovni dun F.H. Knihy od B.H. postradaji jakoukoliv presahovou myslenku, jsou to remeslne vyborne napsane tuctove schi-fi z Dunaversu. Predpokladam ze B.H. mel tu vyjmecnou moznost od sveho otce slyset veci a cist pozustale ustrizky, ze vicemene splacal co se dalo pouzit do nejakeho citelneho stavu. Skoda ze nezvolil metodu pozustalych Tolkiena a nevydal vice puvodnich nezpracovanych originalu ktere se dochvaly po otci. Ale jestli nemas zrovna co cist a libi se ti "povidky z Dunaversu" tak klido prelouskej vsechny. Nemyslim ale ze stoji za to je kupovat do knihovny. Radeji si je pujc. Tedy krome Cesta k Dune, tu jsem si koupil prave pro obsah puvodnich orginalnich utrzku.
    WIPER
    WIPER --- ---
    RADO1: "Cesta k Dune" se sklada principelne ze dvou casti. Jedna pulka je "kratsi pribeh" ktery pry B.H. zkompiloval z prvotnich konceptu Duny F.H. V podstate se jedna o Dunu verze 0.1. Me osobne prislo velmi zajimave cist z jakych puvodnich myslenek Duna vznikla.

    Druha pulka knihy jsou nektere pasaze vynechane z Duny. A ruzne varianty scen ktere se nedostali do knihy. Napr. inspekci v Kynesove tajne fremenske poustni laboratori, kde je zastihne utok Harkonenu na Dunu. Pozdeji F.H. evidentne pribeh prepracoval do jine podoby + nejake korespondence s nakladately a brainstormingove dopisy s jinymi spisovateli/prateli.
    RADO1
    RADO1 --- ---
    WIPER: Klasicku seriu mam samozrejme prejdenu okamzite, ako to v cestine vychadzalo. Atreidov a HArkonenov [Predehry] mam tiez za sebou. V Corrinoch som sa - myslim - zasekol niekde v strede a dalej to uz neslo...

    Zaujimali ma tie dalsie knihy ako Sluzebnicky dzihad a Krizova vyprava...
    Ked ich neodporucas, asi do nich ani nepojdem.

    To, co som chcel - chronologia pribehu - je az tu http://en.wikipedia.org/wiki/Dune_universe

    Podla toho "Cesta k Dune" nepatri do serie romanov, ale je len "kratsim pribehom"...
    Je to casovo situovane podla tej tabulky z eng wiki?
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    WIPER: až někoho potkám s takovouhle eminemkou, tak mu vrazím krispel do krku... břichem...

    :)

    Jinak je to bomba :)
    WIPER
    WIPER --- ---
    oh yeah!! Are you the Kwisatz Haderach?



    I Am The Kwisatz Haderach T-Shirt
    http://www.goats.com/store/item/tshirt_kwisatz-hanes-1.html

    Are you the Kwisatz Haderach? You might be! Better safe than sorry, right? Might as well pick one of these t-shirts up and make sure the world knows you are a sci-fi messiah whose organic mental powers can bridge space and time. Design is approx. 7" wide and guaranteed to make your name a killing word.
    WIPER
    WIPER --- ---
    KAERO: uch uplne jsem se zhrozil kdyz jsem to precetl znovu precetl:) Samozrejmne ze zadny spravny dunofil nemuze preskocit ani jeden dil. BI je jasne kataklizmaticke zakonceni celeho predchoziho deje Duny.

    Reagoval na ASAFRANITO: a vzpomel jsme si na sve davne zacatky s Dunou, kterak jsem nechapal polovinu myslenek o kterych FH pise. Zrovna BI je docela nabyty intelektualstinou a zakoncuje vsechny ty socialni/vladnouci/vychovne myslenky ktere se tahnou predchozimi dily. Pak zacinaji Kaciri Duny s odstupe neklika tisic pribehovych let, s novou upne cerstvou krvi. Z pohledu BG je pribeh mnohem akcnejsi, mene intelektualnejsi a tak myslim ze ma co nabidnout lidem kteri uz uz se stezi prokousali BI a boji se pokracovat dal. Takze z tohoto pohledu navrhuji preskocit nedocteneho BI a naladit se na spravnou vlnu Kaciremi a Kapitulou a pak se klidne vratit k Bozskemu Imperatorovi "az to bude davat smysl"

    Ja teda uprimne priznavam ze Duny od F.H. po kazdem novem precteni me prekvapi necim novym ceho jsme si nevsimnul, prave protoze jsem se mezitim dozvedel sam neco noveho a teprve pak mi to docvakne ze F.H. v Dunach to takze zminuje.

    Treba KALIPH me porad vzrusuje tim ze pouziva slova z Duny treba jako Kwizas Haderach v kontextech a vyznamech ktere vypadaji ze maji dalsi smysl kteremu zatim nerozumim, ale vzbuzuje to ve me nadeje, ze mam jeste porad co v Dunach obevovat a budu se ji moci jeste chvili tesit. ;-D
    KAERO
    KAERO --- ---
    WIPER: bozsky imperator ze se da preskocit? to je ta nejlepsi kniha!
    WIPER
    WIPER --- ---
    RADO1: hele tady je to pekne napsane (v zavorce jsou moje komentare)

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Frank_Herbert

    Původní příběh pak Frank Herbert rozvinul v dalších pěti pokračováních

    * Spasitel Duny
    * Děti Duny
    * Božský imperátor Duny
    * Kacíři Duny
    * Kapitula: Duna

    Po smrti Franka Herberta pokračoval v psaní jeho syn Brian Herbert spolu s Kevinem J. Andersonem v psaní dalších románů, které patří do série Duny (dejove odehravajici se pred puvodni Dunou)

    * Předehra k Duně: Atreidové (picovina - vynechat a nekazit si zazitek z Duny)
    * Předehra k Duně: Harkonnenové (picovina - vynechat a nekazit si zazitek z Duny)
    * Předehra k Duně: Corrinové (picovina - vynechat a nekazit si zazitek z Duny)

    * Historie Duny: Služebnický Džihád (picovina - vynechat a nekazit si zazitek z Duny)
    * Historie Duny: Křížová výprava strojů (necetl jsem, uz nemam silu na dalsi tuctovou sci-fi od B.H.)
    * Historie Duny: Bitva o Corrin (necetl jsem, uz nemam silu na dalsi tuctovou sci-fi od B.H.)

    Před nedávnou dobou vydal Brian Herbert a Kevin J. Anderson knihu, kde je shrnuto několik povídek, z nichž některé napsal Frank Herbert, a které se odehrávají taktéž ve světě Duny. Kniha také obsahuje původní verzi Duny:

    * Cesta k Duně (vynikajici!!! doporucuji vsem dunarum)

    Nejnovější v této sérii je kniha, kterou taktéž vydali Brian Herbert a Kevin J. Anderson; navazuje na Herbertovu ságu, přesněji na dílo Kapitula:Duna, s použitím prvků Předeher k Duně a Historií:

    * Lovci Duny (slabota)

    Na ní poté navazuje jimi nově vydaná kniha:

    * Píseční červi Duny (slabota)
    RADO1
    RADO1 --- ---
    Vie niekto napsisat sumarizaciu tych dielov pred Dunou napisanych jeho synom?
    V akom casovom/dejovom poradi su [nie ako vychadzali] a ich hodnotenie? [napriklad 1-5]. A ktore z nich sa kludne mozu vypustit?
    WIPER
    WIPER --- ---
    ASAFRANITO: Bozsky Imperator se da klidne preskocit. Dalsi dva dily jsou psane z pohledu BG a od doby Bozskeho Imperatora je deli tisice let. Je to poteseni cist jak efektivni bylo sesterstvo. :)
    ASAFRANITO
    ASAFRANITO --- ---
    F. H. měl všude zvláštní nápady, viz. Stvořitelé Boha.
    ASAFRANITO
    ASAFRANITO --- ---
    Taky ne. ALe úplně nejlepší pro mne byla Duna a Spasitel Duny. Ja se nikdy ani nedostal ke Kacířům ... znechutil mne Věčný imperátor ... Jaký na to máš názor ty???
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    WIPER: az doctu, tak ti napisu nejaky vylozeny nesmysly... taky je to mozna prekladem zejo
    WIPER
    WIPER --- ---
    PHOBOS99: Otakza konstrukce AI je v podstate zakuklena otazka co je nase vedomi a F.H. z teto tezce odpoveditelne otazky vybruslil IMHO velmi dobre.

    Jestli treba treba tem matematicko uber it kecum proste jen nerozumis a proto ti to prijde jako kravina.

    Pokud si vzpominam dobre, tak se F.H. drzi stejneho modelu co se tyce AI ve vice knihach napr i v Dune.

    V podstate rika ze cesta k AI nevede navysovanim pocitacoveho vykonu a programovani stavajich pocitacu, ale pokusem o kopirovani toho jak funguje lidsky mozek. F.H. rika, ze i kdyz uplne presne nechapeme jak presne "vznika" vedomi v lidskem mozku, mohli bychom ale byt schopni technicky napodobit tuto strukturu a bez pochopeni PROC by to mohlo fungovat. (totozny princip je napr. v Dunach kdyz X vyrabi umele kormidelmiky)

    V tech IT uber kecech se skryva jen prosty popis jedne z teorii, ze vedomi by mohlo byt nejakym "produktem" tzv.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Strange_loop


    btw uz se to sem jednou pastoval, myslim ze je to dalsi odkaz na strange loop


    "You are right to fear me," he said. Raising his voice, he demanded: "How do you
    know you're even alive?"
    As Moneo had done so many times, they heard in his voice the deadly consequences
    of failure to answer him correctly. It fascinated Leto that both women glanced
    at Moneo before either responded.
    "I am the mirror of myself," Luyseyal said...


    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    tak jsem precetl tn hellstromuv ul a musim rict, ze luxus, ale ted ctu vyslance do prazdna a prijde mi to jako naprosta slatina plna naivnich predstav z doby pocitau zaburajicich nekolik mistnosti. a ty filozoficko-matematicko-it ubercool kecy me totalne serou... imo ani samotnej herbert, kdyz to psal netusil co to vlastne pise a jaky kraviny vklada svym hrdinum do ust
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam