za mě jediná výtka, ale zásadní.
Osekané dialogy. Proč proboha? Známe z Hry o Trůny nebo třeba z Tarantinovek, že diváci snesou vybroušený konverzační ping pong plný intrikaření a politikaření. V knize to je. Tady ne. Jen: "kill them, kill them all." Tím pádem velká část skvělého castingu má ve filmu jednu, dvě, možná tři scény (Mohiam, Rabban, Piter, ..). Zaměřili se na audiovizuální stránku, která je jak z mých představ, ale furt to ještě není "ta" Duna.
Nicméně super, klaním se a půjdu znova.
Nejvíc se mi do paměti zapsal Javier Bardem jako Stilgar. Taky tam je sotva pár minut, ale od prvního slova a pohledu si myslím získal všechny v sále. Jason Momoa to má těžší, protože je to dřevo a myslím, že ho většina mužskejch za tu jeho nabubřelou macho pózu musí nenávidět. Ale chtěl jsem mu dát šanci a tady se mi fakt líbil. Nejlepší (fakt) scéna filmu je s ním, když vykuchá partu Harkonnenů a na ty zbylé, kteří před nim utečou, utrousí jen "to hell, dogs!".
Jo ještě ztvárnění Sardaukarů jako white trash metalistů mě zaujalo. S tím se pojí i nápad použít ve filmu jiné (předpokládám uměle vytvořené) hlasy, než angličtinu.