• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    FIFI: to prislo z posudkovyho nebo z MU? pokud z MU, tak si pockas este rok...

nas clanek s ajchym neposunul nic nikam... odlozili ten navrh zakona, je to banda kurev co jen hleda fotky politickejch oponentu v bordelu, ale na lidi jim kvuli tomu nezustava cas...

na vine je Mr. Necas, vajicka hazet prosim primo na oblicej... slibil pred pul rokem, ze to zmenit a neudelal nic...
    FIFI
    FIFI --- ---
    Tak jsem to byla rovnou vyřídit. Mamince přiznali 3. stupeň - paní říkala 8 tisíc, do dědictví to nejde, jde to opravdu rovnou na můj účet.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LENDULIK: já doufám, že tento příspěvek do dědictví nespadá, to by mne už kleplo.

Ale mají tam špatně datum úmrtí, já fakt nevím, co je to za magory :/
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    jo.....a nemate tip? chtela jsem v O2 zrusit jeji pausal a chteji po me 3000,- coz se mi zda otresne.... vim ze se to medializovalo, ale nevim jaky je postup......
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    my se ted zase budeme tahnout s pozustalosti po tete.... jeji byvaly manzel napadl pozustalost nejakou zalobou, chce po jeji dceri neskutecne castky, nad kterymi vsichni vrti hlavou. Nicmene se to potahne leta...... :-/
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    FIFI: ty blaaaho! to nekdo asi poradne zatlacil, ze to slo tak rychle.........

Ach jo.... kokoti....
    FIFI
    FIFI --- ---
    Takže ..před chvílí mi pošťačka přinesla dopis, kde:Mi úřad městské části sděluje, že se mohu vyjádřit k podkladům rozhodnutí ve věci Vaší žádosti o přiznání PnP.

Je to 1. dokument, co jsem od úřadů dostala. Maminka mi zemřela 30.6. loňského roku. Tak to je docela rychlost, ne?
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    JANOCKA: budete si muset asi o vysetreni rict...nevim, jesti ho osetruje jeden lekar na jednom oddeleni, oni casto mysli, ze nekdo uz neco udelal....

kazdopadne nespolehejte na to ze uplne vedi co delaji.

PET je opravdu zatim asi nejlepsi jak poznat a najit loziska pripadnych metastaz....ty jsou to ceho se bat...

doporucuju si pet vykricet co nejdriv....

Muj tatinek bohuzel doplatil na to ze nebyla nasazena chemo dostastecne brzo a myslelo se ze nic nebuji....
    aspon budete v klidu...
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    LENDULIK: co je PET?
    Celkove jsme ja, ani znama doktorka nepochopily, proc tatikovi nejdriv odebrali cast mandle-lokalne, pak sel na operaci, kde odstranili ty zasazene uzliny a hledali nador, ktery nenasli a az po tom vsem ho poslou na CT....?

Ad pozitivni mysleni: jak psal DEMO, je to tatuv zpusob boje s tim. Autosugesce je mocna vec a jestli mu to tak vyhovuje ( nepripoustet si, ze je nemocny), proc ne.....jen kdyby byl trochu poslusnejsi.
    Kdyz mu rekli v nemocnici, ze si bude muset zacit pichat inzulin a ze za nim pride sestricka ho naucit s glukometrem, tak zdrhnul! :-) nahanel ho pak cely Motol...proste maly dite :-)))

ja verim,ze to dobre dopadne. Ma jeste maminku (babi), ktere je 94 a je to sice ten typ: letos uz nezaseju, prodam kravu a...., ale kazdy rok ji vidim, jak si okopava sve brambory, leze po staflich a podobne :-D
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    jo, a CT jsi psala az pred ozarkama, a PET? budou mu delat PET vysetreni?? to odhali vic nez CT.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    JANOCKA: zlate heslo onlokogu: 3P - potrava, pohyb a pozitivni mysleni. :-)

DEMO
    DEMO --- ---
    CORNELA: tak samozrejme tohle by vubec podcenovat nemel....muj tata ma cukrovku takze vim vo co jde a moje babicka co mela rakovinu slinivky v 80 letech a zazrakem se ztoho dostala tak taky dodrzuje dietu prave kvuli cukrovce kterou dostal kvuli rakovine......takze urcite to chce se snazit to nak poresit protoze nasledky cukrovky nejsou nic moc prijemnyho
    DEMO
    DEMO --- ---
    skoro bych rek ze to ze si nechce pripustit ze je nemocnej muze bejt jedine ke prospechu.....potkal sem par lidi ktery to proste vzdali i kdyz prognozu meli dobrou ale diky tomu postoji kterej zaujmuli tak tu veskerou lecbu snaseli hur.....
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    ja si myslim, ze to ma spis spojeny s tim, jak se k tomu postavil. Nechce si pripustit, ze je nemocnej-coz je taky moznost, jak se s tim vyrovnat. Kdyby prestal kourit, priznal by, ze "neco" neni v poradku.....

cukrovka je vecny boj, funguje na nej, jen, kdyz ho treba nejaky doktor vydesi-ale jen na par dni....ale dnes jsem s nim mluvila a pozor! jedl CELOZRNY ROHLIK! ke svacine-presne podle diety :-)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    TRANCEWARP: nevim no, me to neprislusi soudit. Ale vzpominka na kuraky s pytlikem chema na onkoligii ve me zustane vzdycky...
    je to taky o tom, ze treba nenicis praci doktoru, kteri se ti snazi pomoct.....
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    LENDULIK: prestat kourit v 70 letech je fakt uz jedno.... pokud planujes zit do sta let, tak to vyznam ma... ale jinak... ve triceti se na to vysrat je velkej rozdil, ale v takhle ve stari? to si vic clovek ublizi tim, ze prestane...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    JANOCKA: hodne stesti.... kourit teda neprestal? pekne...
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    LENDULIK: Operace dopadla dobre. Odstraneny 2 uzliny s metastazou,ale primarni nador nenasli. Takze ted v zari jde na tu radioterapii. Jedine, co jsem nepochopila, ze mu neprovedli CT ( pujde na nej az v zari, pred tou terapii).
    Doktori rikali, ze ten nador muze byt klidne uz pryc, mohl byt milimetrove velikosti a tatik ma velmi dobrou imunitu, takze se telo s tim uz popralo a zustaly jen ty metastazy.Zni to moc pekne....

V ramci te radioterapie uz mame zajistene,aby to bylo cilene,aby nespalili i okoli. Nastesti si nas vzala nejaka doktorka pod ochranna kridla a stara se jak, kdyby byl tata jeji dite :-)))

Jedine negativum, co je ted aktualni, ze tatik k tomu zacal pristupovat stylem" ja jsem nemocny a radsi to nechci vedet a vy se postarejte, abych se vylecil".....je to sileny! Kouri dal, po operaci si musel zacit pichat inzulin ( ma cukrovku 2.typu) a ma za to, ze kdyz si ted picha inzulin, muze jist norlane, ze mu to vykompenzuje....:-/
    Ale snaz se vychovavat 70ti lete dite....:-)))
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    jo tatinek s uzlinou a nervem v ruce!! jak dopadla operace???
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    JANOCKA: jaka je diagnoza? Jinak uzarovani je proste slab radiace, pokud jde o krk, pak cekej problemy s polykanim a jidlem vubec....
    Celkove ti tu urcite vsichni doporuci zacit do pacienta cpat Nutridrinky, nebo mlika pro tehotne a kojici matky. Hodne mlecnych vyrobku, mlecny tuk je dulezity. A nevim jestli uz pri ozarovani, ale pri chemu mi doporucovali vlakniku, obilniny, ktere z tela dostanou bordel........

Ocekavej tedy popaleniny kuze, zarudnuti, memu tatkovi treba uz nikdy nenarostly vousy. Mel by dostat krem s vazelinou nebo nejakou jinou ochranu na tu kuzi.....pokud to bude blizko hlavy a nepujde na IMRT, pak muze prijit o vlasy, rasy, oboci.... ale to je velice individualni.

Pozor na jakekoliv poraneni v ozarovane oblasti, muze to prinest komplikace typu zanet... takze neholit a pod....

rekli vam tohle v nemocnici???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam