• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Cancer Mortality up 26% in younger age brackets - shows no signs of abating.

    No matter the rhetoric or deflection one offers, if you cannot see this CLEAR INFLECTION caused by the mRNA vaccine, you are just maliciously dishonest.

    You see why I have no respect for such clowns.

    https://twitter.com/EthicalSkeptic/status/1781066630899831127
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Princezna Kate, mela Crohnovu chorobu - zapadni geneticke ockovani covid-19 injekce mod rna Pfizer a Moderna - princezne Kate autoimunitnim mechanismem (pres Ig4) spustilo v brise rakovinu.. rakovina strev
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    SHASHA_KRASTY: taky jsem tam měl trochu deja-vu momenty, není to špatná show. Ten originál se mi teda nepodařilo nikde online sehnat, nicméně minimálně z traileru mi přijde, že to je fakt remake 1:1, včetně castingu, hudby, kamery apod, takže celkem pochybuju, že by vynechali nějaký vtipy, ještě když je název tak trochu slibuje. Jestli jo, tak bych byl docela nasranej...

    Abych nebyl úplně offtopic, moje třetí rakovina zdá se po dubnové operaci plic úplně zmizela, bo jak se říká, koho mají pověsit, ten se neutopí. Plus mi můj novej aktivní doktor nabídnul, že speciálně pro moji diagnozu existuje nový druh experimentální genové terapie. Už jen DNA testy, jestli se do toho programu hodím, byly asi pro sestry v Motole docela novinka, když tam dlouze studovaly cože mi to vlastně mají nabrat :-), ale přišlo to zpátky pozitivní (jakože se jim hodím). Akorát to teda připadá v úvahu až při dalších metastázách, takže až se mi to někdy v budoucnu vrátí znova, tak aspoň budu mít nějaké zbrusu nové zážitky! :-)
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    NUFINKA: Tohodle se ted taky bojim. Mam tu na starost babicku, psychicky nemocnou dceru a ted mamu a presne, potrebuju sama mit klid a cas dohnat svoje kontroly. Potrebovala bych jeste jednou sebe pro sebe :))
    SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    NACITALKA: držím palce, ať to všechno dobře dopadne!
    SHASHA_KRASTY
    SHASHA_KRASTY --- ---
    KOOTCHA: byl jsem k tomu před tím dost skeptickej, ale musím říct, že to až tak špatný není. Tedy doufejme, že ten včerejší díl byl jen malej úlet do nějaký podivný pseudoromance... vtipný je, že originální belgickej seroš byl prý plný černýho humoru, což tady není ani náznakem...

    Ale vyvolává to ve mě neskutečný vzpomínky, třeba:
    1) děj se odehrává ve FN HK - tam jsem se léčil i já
    2) rodiče jsou rozhádaný - u mě rozvedený
    3) jedinej člověk, co to bere trochu s nadhledem je starší ségra - přesně tak i u nás
    ..atd. atp... prostě jedno velký deja vu... :o)
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    Posleni mesice zni jak blbej vtip....pece o babi mi vzala veskerou energii a vynechala jsem kontrolu a nevim jestli je mi hur, protoze sem vyplacala i rezervy rezerv a nebo zda nektere priznaky ukazuji, ze mne ceka dalsi kolo boje. Strach ochromuje...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Teprv se chystám na to kouknout, ale je to moje téma. Třeba i někoho dalšího z vás...
    Epizoda 1/8 - Smysl pro tumor | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/13767112794-smysl-pro-tumor/220512120280001/
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NACITALKA: Pro nejbližší je to vždy moc těžké. Držím mamce i vám všem palce!
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    NACITALKA: Tak je to AML, v patek se rozhodne, jestli jeji telo zvladne bud intenzivni mesicni chemoterapii (coz by bylo nejlepsi), dalsi noznost je klasicka dlouhodoba chemoterapie kde je otazka kdo bude rychlejsi, ale mohlo by to prodlouzit zivot, posledni moznost by pak uz bylo jen cekani na konec. No. Budu doufat, ze je mama v dobry kondici jinak a pujde ta prvni moznost bez komplikaci. A pripravuju se dusevne na tu posledni moznost… :/
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Mama, 68 let, srdce atd. po vyšetřeních zdravé, teď čekáme ještě na potvrzení z biopsie nicméně prý akutní leukémie. Úmyslně nechci googlit (sama jsem onko, mam psychicky nemocnou dceru, jeste se starame o lezici babicku tak toho mam trochu moc uz). Otázka zní, co můžeme čekat? Je mi jasný, že je to asi individuální a teprv se dozvíme léčbu a další informace. Spíš asi potřebuju realisticky vědět, jestli je naděje. Táta je úplně hotový, sestra taky…
    BIOBOID
    BIOBOID --- ---
    EVILMIND: Hodně štěstí, ať je dobře.
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    Ležím teď v Motole po operaci metastázy na plicích, a údajně je to z původního nádoru, co mi vyřízli v roce 2007 a znovu definitivně 2011. Je to vůbec možný po takové době, a jak se vlastně pozná, že to není nic nového, ale něco, co se tu 12 let schovavalo?
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    TRISSIE: kdysi bych dala mnohe za to abych se na nektere pravni peklo mohla predem pripravit.... zkusila bych vytahnout jeden nebo dva jasne priklady co se muze stat a cemu se da zabranit a pridala info, ze jsi v dosahu az se na to bude citit. Verim, ze usetreni dalsich a nemalych trapeni oceni
    IKA
    IKA --- ---
    ..a už si to nepamätám presne, ale myslím, že v tom figurovalo otváranie konverzácií takými hypotetickými vetami: "čo by bolo/ako by ste to chceli, keby..".
    IKA
    IKA --- ---
    TRISSIE: asi by som to konzultovala s nejakým hospicom, kamarátke veľmi pomohla Cesta domů (aj s týmito komunikačnými záležitosťami), keď jej umieral manžel.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mám takový delikátní dotaz.

    trochu vzdálenější kamarádka je v terminálním stádiu, šance ani na začátku nebyly dobré (spíš "kdy" než "jestli"), už je několik měsíců v nemocnici a vzhledem k dalším komplikacím prostě zázrak nebude a ví se to už dlouho. snažíme se (celá příslušná skupina přátel) pomáhat její rodině, má děti na druhém stupni základky, takže ještě ne úplně autonomní jednotky, manžel dělá, co může, ale pendluje mezi prací a nemocnicí, takže jsou to věci typu "dovézt jídlo" nebo "vzít děti o víkendu něco podniknout".

    já jsem jediná právnička ve skupině, už jsme řešili nějaké provozní věci související s tím, že ona nic nemůže zařídit, ale potřebovala bych nějak taktně otevřít otázku toho, co může a má udělat teď, aby pak po její smrti nemusel řešit zbytečné administrativní problémy a zádrhele.
    ale nevím úplně, jak na to - přijde mi, že když to řeknu nahlas, že to bude, jako bych ji už pohřbívala teď. jenže současně, když budu mlčet, tak se pak on i děti mohou dostat do složitější situace, a on není zrovna ten typ, kterému by se řešení právnických problémů pomohlo myslet na něco jiného (já třeba jo, po smrti táty to bylo něco, čemu jsem na celé té situaci aspoň trochu rozuměla, ale to je fakt profesní úchylka).

    může být rodina v tuhle chvíli už smířená s tím, jak to dopadne? nebude ode mě příliš kruté o tom začít mluvit?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Ale hlavne mezitim uz uplynulo opet nekolik dnu a frajerka nechava vlastni mamu doma v tomhle stavu? Musi mit nervy ze zeleza a kachni zaludek, dobrej hnus. To by se snad dalo brat jako tyrani zavisle osoby.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    FIFI: A ty naplasti jsou jako s cim, s trezalkou?
    Jako nezlob se, ale babetka je snad jeste vic mimo, nez pacient.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam