• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    EVILMIND: Tak píše se o lidech, co na to vybírají peníze, nepíšou se výsledky za pět let a dal... Jako já to úplně chápu, člověk by udělal všechno aby se uzdravil, ale ta prezentace že to zachrání život všem... Vím jak to sháněl pro mámu můj o deset let mladší kolega, dostala to v ideální moment, protože na to měli peníze, měla celkově velmi nadstandardní léčbu (ve smyslu hraniční indikace na vlastní úhradu) a umřela snad za tři měsíce, s nedobrou kvalitou života... A taky na to hrozně spolihali, že to spasi svět
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    CORNELA: v te posledni sbirce na Donio co ted bezi pise, ze minimalni doba praktikovani lecby je 12 mesicu, idealni 18 mesicu. To se toho pozitivniho vysledku nedozije skoro nikdo, ne?
    Celkem sila co tam tech sbirek na uplne to same bezi, a i v tech uspesnych zadnej happyend nenastava. Trochu to vypada jako scam teda uprimne.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    EVILMIND: Proc je to tak drahý nevím, ale taky to není zázrak, co spasi všechny, jak se aktuálně prezentuje... reálně to podle studií prodlouží život o 4 měsíce až na výjimky a pětiletý přežití to zvýší z 5 na 13%, median doby bez progrese 4 vs 6,7 měsíce... U recidivujicich tumoru je přežití ještě horší, s ttf a bez 6,6 vs 6 měsíců, studie co tvrdí větší přežití nejsou randomizovany a většinou hodnotí pacienty případně v lepším stavu a na kombinovany terapii... Takže pořád to chce stát nohama na zemi a netrapit nemocný lidi ideou, že s tím by se dozili vnoučat...
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    EVILMIND: Zřejmě tam bude nějaký individuální tuning na pacienta podle CT skenu mozku? Taky imho bude faktor to, že Novocure na to má monopol, takže z pronájmu toho přístroje de facto pacienti platí ty šíleně drahé FDA klinické studie ...
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    může mi někdo vysvětlit, proč tahle léčebná metoda stojí 600k měsíčně? nevidím tam zmíněn žádný spotřební materiál, takže je to jen amortizace nějakého přístroje, cena nějaké "licence" nebo tak něco?

Glioblastom: Lidé musí shánět peníze na léčbu agresivního nádoru - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nador-mozek-glioblastom-pojistovna-lekar-nemocnice.A251017_074646_domaci_hock
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HNZ: Rozhodně, jakákoliv pomoc je vítaná - pomůže to jak prckovi, tak ségře.

Držím palce
    HNZ
    HNZ --- ---
    je vhodny nabizet ted hlidani druhyho kluka (5)?
    HNZ
    HNZ --- ---
    synovci (8) prave diagnostikovali akutni leukemii. strasne si preju aby to on a segra zvladli a bylo to ok..
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Nemáte někdo typ na nějaké onko centrum v Praze, kam bych mohla chodit na prevenci?
    Jsem nosička rizikového mutagenu BAP1, což nikdo neví, co to způsobuje. Toho času chodím na Karlák, ale nejdřív mi odešla skvělá doktorka, pak druhá a od té doby se tam doktoři střídají, pokaždé jsem u někoho jiného, všichni mi každý půl rok nadiktujou random vyšetření a v zásadě se nikdo nezabývá nějakým systematickým přístupem. O tom, že čekám dvě hodiny, i když jsem objednaná na konkrétní čas, nemluvě.

Nevíte o něčem méně hektickém a trochu více individuálním? Mě už tohle fakt nebaví. :-/
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Koukam, ze jsem 2 mesice opozdenej. Pardon.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jo a port bych taky doporucil. Ja mel vzdycky jen kanylu na tech par flasek a diry tam mam patrny i po 14 letech.

Jinak ja se po prvni chemo citil docela dobre. Jen jsem se pozvracel. Horsi to bylo tak nekde od poloviny z osmi davek, ale mel jsem escalovanej beacopp a kazda chemo ma jiny slozeni. Zaver si z nasich poznatku vubec nedelej.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Pro pobaveni... uplne si vzpominam jak jsem se sel vycurat pri cekani na PET a sestricka mi rikala at si pospisim a zbytecne jim tam nesvitim.
    Poplach kvůli záhadnému záření na odpočívadle na D2. Močil tam pacient - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-jihomoravsky-kraj-poplach-kvuli-zahadnemu-zareni-na-odpocivadle-na-d2-mocil-tam-pacient-40504351
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    Za sebe muzu port jen doporucit. Vetsine kor slabsim pacientum to zily stejne nedaji a ropichane, popraskane ruce jen hodne umocnuji pocit marosti a beznadeje. Nastesti dnes uz onko pacientum ty porty samo hodne neabizeji, dostupnost se o dost zvysila.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FRANCINE: ok, dekuju moc za report, ja se jenom proste bojim protoze mamka ma total znicenou imunitu, tak nevím co čekat. moc děkuju za upřímnost.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    DRAGON: Zalezi na druhu chemoterapie a fyzicke+psychicke kondici člověka. Já (rak prsu) absolvovala čtyři dryjáky po třech týdnech a potom dvanáct "slabších" chemošek po týdnu. Nezvracela jsem díky medikaci, byla jsem slabá, prvních pár dní po podání se mi motala hlava, obcas jsem dostala vyrážku a trpěla nespavostí. Imunita (bílé krvinky) šla do kopru. Psychickou krizi jsem dostala při třetí silné kapačce. Zpočátku mi kapačky napichovali do ruky, ale bohužel jsem dostala zánět žil, takze mi do ruky zavedli žilní katetr Picc (případně se dává žilní port). Kdyby mamce nabidli zavedeni Piccu/portu kvuli spatnym zilam, nedeste se, pouziva to pomerne hodne pacientu, a je to opravdu velke ulehceni pri aplikaci kapacek. Přeju hodně sily mamince i tobe.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    GUMBA: a gratuluju!)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    GUMBA: díky za odpověď. Blbý je to, že mamka je prostě úplně v háji se zdravím a je už starší. Hlavně nemá dobrou imunitu, tak se trošku bojím, že to bude blbě zvládat. Ale holt není jiná možnost..
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DRAGON: Je to individuální, někdo se třeba zhroutí, mně se třeba naopak tak ulevilo, že jsem byl první dva cykly chemo takřka v euforii. Každopádně na začátku terapie by to po fyzické stránce mělo být ještě OK a s relativně minimem příznaků, ta negativa a degradace organizmu přícházejí postupně, jak se v těle kumuluje toxicita. Imho nejtěžší je spíš ten konec, kdy už tělo mele z posledního. Ale samozřejmě i první infuze může být zátěž psychicky, a na to každý může reagovat po svém, je to dost o tom, jak se na začátku člověk vnitřně nastaví.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    prosim pekne, jak lide reaguji na prvni davku chemo? a lze se na to vubec takhle obecnym dotazem zeptat? rad bych vedel na co se pripravit doma. diky
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    QASHQAI: Za mě bez na bulovku k dr. Lesenskýmu, jinde bych to neřešila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam