• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    WANAH
    WANAH --- ---
    FIFI: No u holek to bude asi hodně jiné já si jako kluk nedovedu představit že by sem v 16 někomu píchal injekce viz tadyGHIVERAN: neb to nejnepříjemnější co si z nemoci pamatuji je praávě to věčné napojování ne jakékoli roztoky to mne doted budí ze sna... dřív mi nijak injekce nevadili.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LENDULIK: já Ti nevím, možná se na to z dívám ze špatnýho úhlu - mám syna, je mu 13 let. Nevěřím tomu, že by mi za 3 roky zvládl dávat injekce. To by on rozhodně nezvládl, já bych to po něm snad ani nechtěla..možná je to u dcery jiné, nevím..
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    no je to divny kazdopadne....
    tohle me na cele te anabyzi presne stvalo, ze ti nekdo dva mesice melduje jak to je supr, metastaze se zastavily a zapouzdrily a vsechno oukej a za 14 dni uz lecba nebude dale indikovana.... jako musim rict, ze ja jsem to nedavala a to je mi 27... kdyby mi bylo 16 .... a to ona si udelala i kvuli tomu kurz. Dokonce nasla mamince najakou vikendovou akci s byvalyma pacientkama se stejnou diagnozou. Aby ji zvedla naladu....

Proste nekteri lidi jsou v 16 dal nez nekdeti v 60.... skvela holka....

GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    CORNELA: jo dochazi k neovaskularizaci, presto je casto nedostatecna a uvnitr(uprostred) nadoru casto dochazi k nekrozam. Bunky na periferii jsou ale kyslikem zasobeny dost a prezijou a staci k rustu nadoru.

...sem se kurna dneska mohl zeptat na to cislo...ale byl jsem v extazi, ze jsem dostal zapocet me to ani nenapadlo :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    LENDULIK: no to je teda hrozný! Šestáctlietý dítě píchá mamince injekce?? To přece není normální!
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    LLKKJJH: pri poslednim zkouseni z patolky(onkologie) jsem mel preparat spinocelularni karcinom plic a mimo jine jsem tam popsal cetne lymfocytarni infiltraty, zkousejici se toho chytnul a ptal se me vztah imunitniho systemu a nadoru a pak mi taky rikal, ze pokud je nador mensi(ted uz si bohuzel nepamatuju presne to cislo) nez urcite mnozstvi bunek, resp. koncentrace nadorovych bunek mensi nez [cislo] na-10 v plazme, tak existuje moznost ze si s nim imunitni sytem poradi i bez cizi pomoci.

Spis bych se zeptal jestli ten clovek neuziva nejakou alternativni lecbu?

pak me taky napadla alternativni cesta zastavy bujeni - pri nadorove proliferaci zpravidla presahuji potreby kysliku moznosti cev a proto dochazi k cetnym nekrozam...bohuzel vetsinou jen v hloubi nadoru, ale dokazu si predstavit ze masivni nekroza silne zpomali rust...

Jinak jestli se mu zmensuje/neprogreduje at je rad...u nadoru plic je prognoza vseobecne dost infaustni...
    BOHUNKA
    BOHUNKA --- ---
    Tak aspoň, ať tedy věří, že je zdravá. Odstranění opravdu mohlo být ku prospěchu.
    Ale asi by i maminka potřebovala nějákou psychoterapii, ale to jsou asi zbytečná slova, když rodina nechce pomoci. Aspoň ona by mohla poprosit odborníka o rady...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    no ja se prave snazim zjistit aspon neco.... ale proste typicke pro rakovinu... nikdo nechce mluvit....
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LENDULIK: chudak holka, chudak maminka. tatinek se sestrou by zaslouzili poradnou ranu pesti.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    Ja jsem ji o domaci peci rikala, o sestrickach co prijdou tu injekci pichnout..... ona je pod strasnym tlakem, bere to tak, ze by selhala...
    Tatinek ma moc prace, segra studuje mdicinu (prvak na stomatologii) takze taky nemuze... a ona to musi zvladnout....
    Snazila jsem se ji vysvetlit, ze to co dela po ni nikdo nemuze chtit a neexistuje zadny selhala....

Tak je blby, ze ji nikdo nic nerekne, zpravy ji neukazou, maminka pry porad rika jak je mrtva, jak umre.... tatinek ji rika, zak uz je zdrava......
    BOHUNKA
    BOHUNKA --- ---
    Uf...trošku šílené...i když jsem zdr.Ale myslím, že právě toto bude ten důvod proč má matka rodiny útvar zrovna v prsu. Asi by se měli nejprve zamyslet, jak se k tomu stavěji jako rodina, jestli se mají opravdu rádi a chemo je až na místě druhém. Najvětší problém má asi p.Dr. Existují úžasní lékaři v domácí péči. Mají pohotovosti a člověk nikam nemusí. O lokálním většinou vím praktický lékař. Že přeji hodně sil. Aby i ona chudinka nebyla trošku poznamenaná do života
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    BOHUNKA: no nastesti me se to tyka jen neprimo. Ale svagrove je 16, picha mamince injekce a kapacky proti bolesti. Tatinek je sice doktor, ale nechce aby se o tom vedelo a tak pracuje a tak "vsechno normalni" a ona se o maminku stara... maminka ji dma kolabuje, neji, ze jsou nutridrinky nebo tak jsem ji rekla ja....
    Kdyz jednou nebyla schopna kapacku pichnout a zavolala rychlou protoze maminka mela velky bolesti, tak ji tata vynadal, ze se to nekdo dozvi....
    Holka je ted ve stavu, ze muze za to ze mamince je zle, protoze mamince je zle kdyz je s ni ona a ona nic neudela......
    BOHUNKA
    BOHUNKA --- ---
    Časté je, že jednotlivá pracoviště mají odlišné směrnice pro léčbu. Onkologie spolupracují s klinikami v zahraničí a pod sebou mají výzkum. Jestliže vedení odd. rozhodne něják, je to většinou po vzájemné domluvě. Každý útvar a každé tělo reaguje jinak na různé druhy léčby. Doplňující léčbu patrně nasadí až po časovém odstupu, i když to není běžné. Hodně sil.....
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    tusim ze olomouc. Ale nevim jiste...
    BOHUNKA
    BOHUNKA --- ---
    Mohu se zeptat, kde jí léčí?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    LENDULIK: ja si o tom myslim to, ze se to neda posoudit podle toho, co zprostredkuje laik, clovek by musel mit lekarskou zpravu nebo tak neco - presny druh nadoru (histologie), jeho rozsah, stadium, co bylo presne dosud vysetreno s jakym vysledkem, jaka byla dosud presne lecba atd., ne vzdy se dela po operaci chemo nebo ozarovani
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    protoze co jsem cetla o bio lecbe je vzdycky doplnkova k temto dvema.... jako solo lecba? nevim
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    ja se chci zeptat. Moje svagrova resi maminku. Maminka ma rakovinu plic s tim, ze jeden nador v prsu jeden v podpazi. Oba vyoperovali. Pred operaci pry brala nejake leky (ona nevi jake) po kterych ji bylo dost zle. Zarovne podstupuje tu biolecbu. Ale po operaci nebyla narizena ani radio ani chemo terapie....
    Stav je pry stabilizovany, v tuto chvili bez nalezu. Na pet nebyla. jen CT.

Prijde mi divne, ze nebyla narizena ani radioterapie.... tojestli odmitla nebo opravdu nebyla indikovana netusim....

Co si o tom myslite???
    LLKKJJH
    LLKKJJH --- ---
    LENDULIK:dekuju.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    LLKKJJH: druhemu pribehu preju hodne sil a urcite s tim obrovskym darem, kterym mu z hory nekdo daroval at naklada svedomite...
    LLKKJJH
    LLKKJJH --- ---
    jo u tech uzlin mu to pomohlo to jo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam