• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Máme za sebou první týden léčby (píšu "máme" i když je to hlavně o taťkovi, ale žijeme tím teď celá rodina a dost jeho přátel). První chemoterapii zvládl dobře, nebylo mu špatně, ale byl hodně unavený. Moc si chválí doktory a sestřičky na oddělení, protože všichni dělají naprosté maximum a navíc v prostředí, kde si nikdo z nich pracovat nezaslouží. V nemocnici zatím spal jen jednu noc. Dohodli se s doktorem, že hned po ozařování si ho můžeme brát domů a ráno ho přivézt zase až na vyšetření a ozařování, příp. chemoterapii. Doufám, že to takhle půjde co nejdýl.
    Ať je to prostředí jakkoliv hnusné, je to hodně o lidech. Zatím nemůžu říct nic špatného ....
    Ve středu by se možná mohl přestěhovat na 2lůžkový pokoj, ale doktor říkal, že mu řekne narovinu, že když přijde někdo mladší, tak ten pokoj dostane on.

Nicméně když potřeboval léky na nevolnost, sestřičky mu nic dát nemohly a muselo by se čekat na doktora. Takže všechny tyhle věci, nutridrinky, čaje, potr. doplňky apod. zajišťujeme sami. A jsem ráda, že máme takovou spoustu známých lidí, kteří nám v tom pomáhají a mají vůbec tu možnost (protože jsou lékaři atd.). Nedokážu si představit, jak může bojovat člověk, který má babičku někde na konci republiky a je dva měsíce v nemocnici úplně sám... to musí být něco hroznýho.
    A začínám mít pocit, že možná celá ta situace je impulsem k tomu, abych o něco málo změnila svůj obor, resp. nasměrovala se trochu jinam ve svém oboru a začala se věnovat právě této problematice (z hlediska psychologie a soc. práce)...

HARIBOKACHNA:
    SUCHRE:
    KAISERIN:
    DEMO:
    LENDULIK: Děkuji všem za to, co jste napsali. Je to pro mě ohromná podpora, i když to jsou jen krátké věty.
    DEMO
    DEMO --- ---
    ACIDQA: doktori z bulovky me v podstate dvakrat dostali z rakoviny.mluvim tu o onkologicky ortopedii.nevim jak ostatni oddeleni.
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    ACIDQA: hlavne klid, ze tu lidi pisou negativni zkusenosti neznamena, ze tam tvemu tatovi nepomuzou...
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja bych zas tak nepanikaril, jen si daval pozor, jestli dostava vsechno, na co ma narok. Bulovka ma porad status onkocentra, takze vybaveni maji. V ramci jedne nemocnice jsou obrovske rozdily mezi jednotlivymi pracovisti, takze klidne muze dostat kvalitni peci. Bulovka je nechvalne proslula svym prijmem, ale stejny problem ma treba chirurgicka ambulance v Motole.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ACIDQA: jsou situace kdy je lepsi nemit super krasny pokoj sourkome klinky a sestricky s usmevem na tvari ... sice je bulovka hnusna nemocnice, kde se sestricky a doktori mozna nebudou chovat jako na soukrome klinice, ale maji tam vic zkusenosti... lidi jim tam prochazi jak na bezicim pase, ti doktori tam vidi denne mnoho stejnych pripadu jako ma tata a proto je maloco prekvapi.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Nechápu, do včerejšího dne jsem se fakt držela a dokázala podržet jak taťku tak mamku se ségrou. Po těch zprávách tady o Bulovce jsem na zhroucení a mám pocit, že to nemá smysl, že je všechno prohraný předem

Co mám udělat? Jak ho mám dostat jinam, když to tam všichni doktoři doporučili.... mohl by do Motola, ale tam to nedělají, mohl by do Liberce, ale tam to probíhá pouze jako "experiment", v MB je sice hezký prostředí, ale sám doktor z ORL řekl, že ještě neumějí dobře zvládat ty přístroje, co mají...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Já tady snad radši dám unbook:(
    Těžko odejde z léčby a číst jak tam určitě umře nedávám :((
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Z Bulovky rychle pryc. Tam se umira i na zlomeniny nebo nachlazeni.
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    HARIBOKACHNA: hlavne biopsie je tak trochu loterie, zalezi kolik vzorku odeberes(a jak si pri tom pomahas-treba usg nebo ct) ale stejne muze byt biopsie negativni kdyz ji clovek sebere treba z mista tesne vedle nadoru(typicky treba jater) apod, takze ano, kontrolni biopsie ma smysl, zvlast kdyz je nejake podezreni.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ahoj, je moznost, ze by biopsie nemela presny vysledek a lekar by ji chtel treba po 3 mesicich opakovat pro jistotu? kdyz se mu neco nezda?
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    ANNIE: drzim palce:)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    KAISERIN: dekuju. No, uvidime...
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    ANNIE: obecne se ma za to, ze se to nejcasteji stava 2. - 3. tyden po ukonceni cyklu.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    KAISERIN: dekuju. Mama se s tim smirila, ze pujdou pryc, spis me fascinuje, ze to trva tak dlouho...
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    KALHOTKA: no pred 11 lety si myslim, ze to tam vypadalo i jinak. A asi to neni nemocnici, ale proste lidmi, se kterymi jsi prisla do kontaktu.

ANNIE: To s temi vlasy je dost individualni...nekomu padaji hned, nekomu treba i po ukonceni cyklu terapii...bohuzel na to neni presny meritko:(
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    Držim palce. Moc. Já se sesypala prvně, kdy měla máma po druhý chemoterapii, chodila po bytě s holou hlavou a bylo jí zle od žaludku. To na mě nějak strašně dolehlo.

Přičemž mě napadl dotaz. Za jak dlouho vypadaj vlasy u chemoterapie, kde maj podle všech doktorů určitě vypadat? Máma si teda preventivně hlavu oholila, protože nechtěla projít tim, že bude všude nacházet chomáče vlasů. Ale je teď po druhý várce a pořád nic. Ježek zůstává pevně na místě...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A taky z nějakého důvodu věřím na zázraky....
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Doufám, že psychicky ho podpoříme my. Mamka se dneska přistěhovala za námi do Prahy a budeme u něj každý den. Má velmi mnoho dobrých přátel, který ho podpoří a úžasného léčitele, který kdyby nedokázal zázraky, tak ho minimálně dokáže psychicky pozvednout někam, kam ani my nedosáhneme...
    Jen doufám, že nás to nepoloží a vyhrajeme to... vlastně je to teď první okamžik, kdy brečím. Jinak strašně moc věřím tomu, že to zvládne.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    Ono bohužel dost často dobrá péče nejde ruku v ruce s přístupem personálu a celkovou atmosférou nemocnice. Při tom zrovna u týhle nemoci dělá psychika strašně moc :/
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Není čas. Má tam za sebou už všechna vstupní vyšetření a dnes tu léčbu nastupuje. Doporučil mu to jeho známý doktor (kamarád) s tím, že na Bulovce mají s léčbou jeho onemocnění nejlepší výsledky... Byl ještě v Motole u Mudr.Betka a v Liberci....dostal tam stejné informace :(

ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Dík za pozitivní info :(

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam