• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    FLAVIGNY: kvalita zivota bez zaludku je naprosta mizerie to jsem si naprosto jisty, ale ty asi zrejme nikoho konkretniho neznas. jestli tady nekdo trolli tak asi jenom id Suchre.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    KOCOURMIKES: bez zaludku se samozrejme zit da. navic pomerne dobre. metastazovat muze ze sve podstaty kazda rakovina, tj. malignita.
    rozumim tve osobni zkusenosti. kazdopadne mene prispevku je casto vice, navic pokud o odbornem aspektu problemu vis velmi malo.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    FLAVIGNY: rakovinu zaludku nemam nastudovanou, ale videl jsme na ni umirat vlastniho dedecka, netrolim.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SUCHRE: skutecne?
    PEPENKA: dva doktori ti odpovedeli cornelie flavigny, ja prihodil vlastniho dedecka + analysa k tomu ze je to o cas..... co jeste chces... zacnete jednat tlacit na co nejrychlejsi lecbu at mamu zachranite. sprosta ses tu jenom ty.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    KOCOURMIKES: pises tu jeden nesmysl za druhym. chapu ze trolis v ruznych auditkach. snad mas i jakesi prirodovedne vzdelani, ale tady jsou tve prispevky skutecne mimo.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Dedovi nasli rakovinu zaludku v roce 1950, kdyz mu bylo 36 let. Urizli mu 3/4 zaludku, ale stejne to nepomohlo, umrel na ni v roce 2000.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    dobra zprava:

    rakovina jiz definitivne byla prakticky vyresena z vedeckeho hlediska imunulogickou cestou (nova imunologicka leciva na ceste, male molekuly ne), do 30 let je s rakovinou uplny konec (zbyva uz jen vyresit jak vylecit demence). to je taky ta korelace pokles detske umrtnosti na rakovinu z 80 procent na 10 procent ta imunologie.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    u zaludku staci zpozdeni podceneni a je s pacientem amen, operace pak jenom zrusi ten zaludek, navic bez zaludku se zit prakticky neda. jestli muze mit zaludek i potencialni metastazy v nejakem zlomku pripadu nevim.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CORNELA: to zajiste. ale myslim, ze v pripade neoadjuvance ca zalkudku (o ktery tu nejspis bezi) jsou rezimy celkem uniformni. jihlava je KOC.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    PEPENKA: jde o to, jake stadium, jaky typ zhoubneho nadoru atp. podle toho se voli lecebny postup.
    casto se pred operaci provadi podpurna chemoterapie, aby se nador zmensil. ta chemotarepie a vubec cela nechirurgicka onkologicka lecba obvykle probiha na onkologii "dle spadu", tedy dle bydliste pacienta. i tak je kapacita vsech onkologickych pracovist dost plna. pouzivaji se vesmes celostatne stanovene rezimy, takze nemusite mit strach, ze byste v Praze dostali neco jineho nez v Brne nebo Jihlave. chci tim rict, ze pokud byste "trvali" na onkologicke lecbe treba v Motole, dostanete az velmi pozdni termin - naopak v Jihlave byste mohli zacit chemoterapii treba hned.
    samotna operace by pak mela probehnout na pracovisti, ktere provadi dostatek obdobnych vykonu. v tomto bych nevidel zasadni rozdil mezi Brnem a Motolem. jak pise Cornela, dulezite je, aby nebyly zbytecne prostoje a vsechno do operace probehlo co nejrychleji.
    nutna je i spoluprace s osetrujicim lekarem, ktery nador diagnostikoval - predpokladam, ze gastroenterolog. protoze obzvlast u zaludku (dle rozsahu postizeni) muze dojit k vyraznemu omezeni prijmu potravy z prostych mechanickych pricin (ze nador zcela znemozni pruchod potravy nebo i tekutin). je pak cela rada zposobu, jak udrzet adekvatni prisun potravy. jde o dost zasadni vec, na kterou se bohuzel casto mysli az pozde.
    pokud bys mela nejake dotazy, tak klidne posta.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    CORNELA: Proc dedecek umrel kdyz mu ten zaludek operovali? Ze mu na to prisli pozde a ze mu to operovali pozde? Kdyz se operuje vcas tak pacient prezije ze ma sanci? Jake se pouzivaji leky na karcinom zaludku vlastne a jsou nejake novinky v tomto? Resp. v cem to je ze se cloveka s rakovinou zaludku povede zachranit a jiny po operaci zaludku zemre? Diky za objasneni.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PEPENKA: uklidni se. Doporucuji Motol nebo Brno, protoze kdyz to nechas na okresnich nemocnicich na Morave nebo v Cechach + obvodni onkolog, muze to casto dopadnout jako s mojim dedeckem, ze pacienta nezachrani proste, ze pacient na rakovinu zaludku umre. Ano, je to rozdil, konkretni doktor a pracoviste make difference.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    PEPENKA: musi se to podchytit a vyresit co nejdrive, dedeckovi ten zaludek pak operovali a stejne na to umrel. pokud se to podceni tak je to konecna a taky dost kruta smrt.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    - Haló, Ztráty a nálezy?
    - To bude omyl, tady onkologie. Takže spíš Nálezy a ztráty.
    KIKOLKA
    KIKOLKA --- ---
    BILAKOBRA: děkuju za tip, podívám se.
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    KIKOLKA: Ja jsem byla v Amelii a byla jsem moc spokojena. http://www.amelie-zs.cz/
    KIKOLKA
    KIKOLKA --- ---
    Zdravím, chtěla jsem se zeptat, zda tu není někdo, kdo má zkušenost s konkrétním pražským psychologem, terapeutem, kam bych mohla vzít maminku. Jedu již osmý měsíc péči 24/7 a přiznám se, že už to na mě začíná být moc a nezvládám tak dobře poskytovat ještě psychickou podporu, uklidňovat, vysvětlovat, rozptylovat apod.
    Říkala jsem si, že kdybychom někoho navštívily, mohlo by jí to být třeba ku prospěchu a potažmo ulevit i trochu mě.
    Samozřejmě google používat umím, jen jsem se spíš chtěla informovat na někoho konkrétního.
    Budu ráda za každý tip, radu.
    ANGEE
    ANGEE --- ---
    CORNELA: Dekuji za doporuceni, podarilo se mi v te FB skupine najit nove majitelky rychle.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    ANGEE: nebo prodat a penize poslat na ucet charity (onkologie, dobry andel)
    ANGEE
    ANGEE --- ---
    KOCOURMIKES: Asi to bude lepsi. Zkusim jeste napsat na onkologii, kam mama chodila a hospic, ktery k nam jezdil. Ja chtela, aby se to dostalo nekomu, kdo to treba opravdu potrebuje a nema na paruku penize. Nebyla zrovna levna. Holt neovlivnim, jestli to skonci nekomu na hrani/maskarni, ale hlavne kdyz najde uplatneni.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    ANGEE: To neni trolling.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam